Έχει κλέψει τις καρδιές όλων των οινόφιλων του κόσμου.

Mε το που βρίσκεσαι στο μικρό λεωφορειάκι που σε παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο του Bilbao για τη μεταφορά στο Logrono, την πόλη στην κεντρική Rioja, που χρησιμεύει ως ορμητήριο για τις εκδρομές και τις επισκέψεις στα οινοποιεία, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια αγκαλιά με αμπέλια.

Αψογα στοιχισμένα, απλώνονται στην πεδιάδα και τα βλέπεις στη συνέχεια να σκαρφαλώνουν τους λόφους της περιοχής. Μα, αυτό που σε συναρπάζει είναι ότι εδώ τα οινοποιεία είναι από μόνα τους έργα τέχνης. Σε ποιο άλλο μέρος του πλανήτη θα έβλεπες οινοποιεία - κοσμήματα φτιαγμένα από αρχιτέκτονες όπως ο Καλατράβα και ο Φρανκ Γκέρι. Μόνο σε μια γη σαν την ισπανική και δη αυτή της Βόρειας Ισπανίας το πάθος των ανθρώπων για το κρασί σμίγει με εκείνο της λατρείας τους για το design. Δεν είναι τυχαίο ότι η Rioja είναι από τις σπουδαιότερες οινοπαραγωγικές ζώνες στον κόσμο με τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η Jancis Robinson, περιγράφοντας τη Rioja, αναφέρει ότι για πολλά χρόνια τα οινοποιεία της δεν έκαναν παρά μόνο το blending των κρασιών για να φτιάξουν τα δικά τους χαρμάνια και ότι όχι μόνο δεν είχαν ιδιόκτητα αμπέλια, αλλά έπαιρναν και έτοιμο το κρασί που έφτιαχναν οινοπαραγωγοί της περιοχής. Σήμερα, ωστόσο, η τάση θέλει τους περισσότερους σοβαρούς οινοπαραγωγούς να έχουν έλεγχο και να παρακολουθούν την παραγωγή από κοντά, όσο πιο στενά γίνεται, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους αμπελώνες της περιοχής πάνω από τη γραμμή του Ebro να είναι ιδιόκτητοι από τοπικούς μεγάλους οινοπαραγωγούς.

Η οινοπαραγωγική ζώνη

Η Rioja είναι ένα κρασί ονομασίας προέλευσης (Denominacion de Origen Calificada Rioja), που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή στη Βορειοανατολική Ισπανία, που πήρε το όνομά της από τον ποταμό (rio στα ισπανικά) Oja, έναν παραπόταμο του Ebro. Καλύπτει μια περιοχή 57.000 εκταρίων και δίνει 250 εκατ. λίτρα κρασιού κάθε χρόνο, από το οποίο το 85% είναι κόκκινο. Παρόλο που η Rioja καλύπτει μία σχετικά μικρή περιοχή, έχει πολύ διαφορετικά εδάφη και κλιματολογικές συνθήκες, πράγμα που επηρεάζει και τα αμπέλια και εν τέλει δίνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στο κρασί. Καθώς η γη της Rioja είναι κατηφορική από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και το κλίμα γίνεται πιο ξηρό και ζεστό χάρη στην επιρροή της Μεσογείου. Η Rioja χωρίζεται σε τρεις ζώνες (έχουν να κάνουν με το πώς αυξάνεται η θερμοκρασία), τις Rioja Alavesa, Rioja Alta και Rioja Baja. Η Rioja Alta είναι η ψηλότερη από αυτές τις ζώνες και λέγεται ότι παράγει τα καλύτερα κρασιά. Από τις κόκκινες ποικιλίες οι πιο γνωστές είναι το Tempranillo, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης το Garnacha Tinta (Grenache), το Graciano και το Mazuelo (τοπική ονομασία του Carignan). Για τη λευκή Rioja, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η πολλά υποσχόμενη Viura ( ή αλλιώς Macabeo), η οποία συχνά αναμιγνύεται με Malvasia και Garnacha Blanca. Τα κόκκινα κρασιά της περιοχής χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Η απλή Rioja είναι ένα κρασί που περνά λιγότερο από ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι. Η Crianza είναι το κρασί που παλαιώνει τουλάχιστον 2 χρόνια, ένα από τα οποία είναι σε δρύινο βαρέλι. Η Rioja Reserva 3 χρόνια, που ένα από αυτά είναι σε βαρέλι, ενώ τέλος η Gran Reserva περνάει δύο χρόνια σε δρύινο βαρέλι και τρία στο μπουκάλι. Σύμφωνα με επίσημες κατατάξεις, οι καλύτερες χρονιές για Rioja την τελευταία εικοσαετία ήταν οι 1982, 1994, 1995, 2001, 2004 and 2005.

Ιστορικά η περιοχή της Rioja αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν κάποιοι οινοπαραγωγοί του Bordeaux, «χτυπημένοι» από το διπλό κακό, περονόσπορο και φιλοξήρα, πέρασαν τα Πυρηναία και έφεραν στην περιοχή την τεχνογνωσία τους. Γι’ αυτό, κάποια από τα παλαιότερα οινοποιεία εντοπίζονται στην περιοχή του Haro στη Rioja Alta, αν και πολλά άλλα συγκεντρώνονται γύρω από το Logrono στο κέντρο αυτής της περιοχής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για πολλά χρόνια η Rioja θεωρείτο πάντα η περιοχή με το υψηλότερο οινικό προφίλ στην Ισπανία, αλλά τώρα τα πράγματα επαναπροσδιορίζονται. Ισως γιατί τη δεκαετία του ’80 η υπερτιμολόγηση αλλά και η πτώση της ποιότητας εξαιτίας των μεγάλων παραγωγών κλόνισαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Jancis Robinson, η Rioja ήταν παραδοσιακά ο πιο ακριβός πρεσβευτής της αμερικάνικης δρυός, με ένα κρασί που φτιαχνόταν από ένα blend Tempranillo και Garnacha, που παλαίωναν για αρκετό χρονικό διάστημα μέσα σε γλυκά, βανιλάτα μικρά αμερικάνικα βαρέλια. Το αποτέλεσμα αυτής της παλαίωσης ήταν να επιτρέπει σε ένα μεγάλο ποσοστό από φαινόλες να μείνουν στον πάτο του βαρελιού, κάνοντας την εμφιαλωμένη Rioja ένα σχετικά απαλό κρασί, με αρώματα φράουλας και ψητών φρούτων. Ηταν αυτός ο «εύκολος» χαρακτήρας και το γεγονός ότι μια πλήρως παλαιωμένη εκδοχή δεν κόστιζε πολύ που έκανε τη Rioja το πρώτο εκτός Γαλλίας κρασί που κέρδισε λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο.

Info

Η καλύτερη βάση σας για να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της περιοχής είναι το Logrono. Μια αρκετά αδιάφορη κωμόπολη με μια συμπαθητική παλιά πόλη. Αλλά σίγουρα αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από το Bilbao για να επισκεφθείτε το Μουσείο του Guggenheim και φυσικά το San Sebastian, τη γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων, για να γευτείτε μερικά από τα 17 αστέρια Michelin που συγκεντρώνει η πόλη! Προτείνουμε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία Roda, Marques de Catheres, Muga και Marques de Riscal.

Μαθήματα γευσιγνωσίας: Φτάνοντας στη Rioja μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τρίωρο εντατικό μάθημα για τα κρασιά της περιοχής για να μπορέσετε να απολαύσετε καλύτερα τις επισκέψεις σας εδώ. Πληροφορίες στο «Rioja Wine Information Office», tel.: 941 500 400.

ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ ΝΤΕΝΗ
Ελεύθερος Τύπος