Καθώς το ταξίδι μας στη Βόρεια Ισπανία συνεχίζεται, να πούμε λίγα πράγματα για όταν θελήσετε να φάτε έξω.

Κάθε περιοχή, ακόμα και κάθε πόλη ξεχωρίζει από το φαγητό της. Τα καλύτερα εστιατόρια είναι εκείνα που ειδικεύονται στην τοπική κουζίνα, αν και θα βρείτε πολλά νέα με πιάτα επηρεασμένα πολύ από τη Βάσκικη cocina nueva καθώς και από τη Γαλλική nouvelle cuisine, με πληθώρα συνδυασμών γεύσεων που θα σας εκπλήξουν. Υπάρχουν φυσικά και χιλιάδες παραδοσιακά εστιατόρια όπως και από εκείνα που θα πρέπει να αποφεύγετε: εκείνα με τις μικρές σημαίες που κυματίζουν απ’ έξω και τα μενού σε δέκα γλώσσες, τα οποία βρίσκονται στις πολύ τουριστικές περιοχές. Εκεί, καλύτερα θα κάνετε να αγοράσετε λίγο ψωμί, τυρί Cabrales και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί από τη Rioja και να χαρείτε ένα μικρό πικ-νικ. Όλες οι περιοχές της βόρειας ακτής έχουν να σας προσφέρουν θαυμάσια θαλασσινά που αποτελούν το αδιαφιλονίκητο αστέρι της τοπικής κουζίνας.

Ο Ατλαντικός έχει πολύ περισσότερα και καλύτερα θαλασσινά από τη Μεσόγειο και οι ψαράδες ξέρουν να διαλέγουν τον αφρό τους. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει υπολείμματα θαλασσινής τροφής και πρακτικές μαγειρικής που χρονολογούνται εδώ και 10.000 χρόνια. Η γκάμα του φαγητού περιλαμβάνει μια Αστουριανή caldereta, ακολουθεί το Βασκικό ttoro, τα vieiras de Santiago της Γαλικίας, truchas con jamon, cocochas, αλλά και πιάτα με κρέας όπως το chuletas de cordero ala navarra και cochinillo asado. Οι πρωταθλητές της μαγειρικής είναι οι Βάσκοι. Αν τρώτε στα μαγαζιά που τρώνε και οι ντόπιοι, σίγουρα θα φάτε καλά. Σχεδόν κάθε εστιατόριο προσφέρει το μενού της ημέρας (menú del día) που περιλαμβάνει πρώτο πιάτο ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό, ψωμί και ποτό σε πολύ οικονομική τιμή.

Tapas Bars και Cafeterías

Ξεκινήστε το πρωινό σας με έναν μεγάλο καφέ (doble in vaso) και ένα γλυκό, κυρίως γαλλικού τύπου με έξτρα ζάχαρη. Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε ένα σάντουιτς με σαλάμι ή pincho ή ένα αμερικάνικο ντόνατ. Το μεσημέρι ψάξτε για μαγαζάκια που σερβίρουν θαλασσινά μεζεδάκια τα tapas μπαρ ή caxuelitas στα βασκικά. Παντού υπάρχουν pastelerías με όλων των ειδών τα γλυκά, κιόσκια με σνακ (merenderos) και κιόσκια με παγωτά. Ένα πρωινό ή απογευματινό που θα σας δώσει μεγάλη δόση ενέργειας θα περιλαμβάνει churros μαζί με ένα μεγάλο φλιτζάνι παχύρρευστης σοκολάτας.

Φυσικά στις μεγάλες πόλεις θα βρείτε πολλά Κινέζικα εστιατόρια και άλλα που σερβίρουν φαστ-φουντ.

Στη χώρα των Βάσκων που ονομάζεται Euskadi ζητείστε να δοκιμάσετε το νεαρό πράσινο κρασί Txacoli που σερβίρεται όπως ο μηλίτης... χύνεται από ψηλά. Στη Γαλικία θα βρείτε εξαιρετικό Ribeiro κρασί, φτιαγμένο από αρωματικά σταφύλια Albarino. Στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια από την Κορδιγιέρα Καντάμπρικα οι μηλιές μεγαλώνουν όπως τ’ αμπέλια και παράγουν sidra ή μηλίτη ο οποίος θα προκαλέσει τα πέντε πρώτα λεπτά γευστικό σοκ στο στόμα σας. Ο μηλίτης για τους κατοίκους της Αστουρίας είναι όπως το γάλα στα μωρά. Μια μπουκάλα είναι αρκετή, αν μετά θέλετε να συνεχίσετε το περπάτημα.

Horchata με fartónes

Πολλοί Ισπανοί αγαπούν τη μπύρα. Η πιο δημοφιλής είναι η San Miguel, αλλά δοκιμάστε και την Mahou Πέντε Αστέρια εάν τη βρείτε. Το καλοκαίρι αναζητείστε τα μπαράκια που φτιάχνουν blanco y negros – καφέ με παγωτό, που γρήγορα γίνεται εθιστικός. Ένα άλλο δροσιστικό τοπικό ποτό του καλοκαιριού είναι η horchata που γίνεται από chufas.

Καλή σας όρεξη!