Επισκεφθήκαμε το φημισμένο οινοποιείο στην Πενεδές της Καταλωνίας και μάθαμε τη συναρπαστική ιστορία του ιδρυτή του, ενός φτωχoύ Ισπανού μετανάστη στην Αμερική, που ξεκίνησε ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο του Μπέβερλι Χιλς για να γράψει κατόπιν μία από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες επιτυχίας του 20ού αιώνα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον Απρίλιο του 1929, στο Santander της Ισπανίας γεννήθηκε ένα αγοράκι που το ονόμασαν Σεφερίνο. O Σεφερίνο Καριόν εξελίχθηκε σε έναν ανήσυχο και πανέξυπνο έφηβο που στα 20 χρόνια του έβρισκε πολύ στενά τα όρια της πατρίδας του -η οποία άλλωστε δεν περνούσε τότε και τις καλύτερες μέρες της… Αποφάσισε, λοιπόν, να προσπαθήσει κι αυτός να ζήσει το «αμερικάνικο όνειρο», γι' αυτό τρύπωσε ως λαθρεπιβάτης σε κάποιο από τα υπερωκεάνια που έφευγαν από το λιμάνι της Χάβρης. Οκτώ φορές τον ανακάλυψαν και τον γύρισαν πίσω, εκείνος, όμως, επέμενε. Κι επειδή ο επιμένων νικά, βρέθηκε ένα ωραίο πρωινό του 1949 μόνος στην απέραντη Νέα Υόρκη, χωρίς λεφτά με τα υπάρχοντά του όλα κι όλα σε μια βαλίτσα.

Τα βήματά του τον οδήγησαν κατ' ευθείαν στο Χόλιγουντ και πολύ σύντομα βρέθηκε να δουλεύει ως γκαρσόνι αρχικά και ως δεξί χέρι του Φρανκ Σινάτρα, στη συνέχεια. Σταθμός στη ζωή του ήταν η αδελφική φιλία του με τον Τζέιμς Ντιν στον οποίο οφείλεται και η αλλαγή του ονόματός του σε Ζαν Λεόν αλλά και οι γνωριμίες που έκανε κοντά σ' αυτήν την «παρέα». Γι' αυτό και όταν κάποια στιγμή κατάφερερε να πραγματοποιήσει το πρώτο του όνειρο, ανοίγοντας το 1956 το εστιατόριο La Scala στο Μπέβερλι Χιλς, αυτό αμέσως έγινε στέκι όλων των διάσημων αστέρων αλλά και των πολιτικών της εποχής: από τη Νάταλι Γουντ μέχρι τον JFK!

Το μεγάλο πρόβλημα του Ζαν Λεόν στο εστιατόριο ήταν το κρασί. Εκείνα τα χρόνια, οι μεταφορές από την Ευρώπη δεν ήταν εύκολες και ο αμερικανικός αμπελώνας βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει το δικό του κρασί φυτεύοντας έναν αμπελώνα στα πάτρια εδάφη, στην Ισπανία. Εδώ αρχίζει το δεύτερο σκέλος της περιπέτειας. Ο Λεόν φτάνει στη Γηραιά Ηπειρο και μαζί με τον φίλο του οινολόγο Jaume Rovira πηγαίνουν στο Μπορντό όπου προμηθεύονται κλήματα Cabernet Sauvignon και Chardonnay.

Πώς όμως θα τα πάρουν μαζί τους πίσω στην Ισπανία; Η μεταφορά κλημάτων και φυτών γενικά ήταν απαγορευμένη. Μόνος δρόμος, η παρανομία… Ο εφευρετικός Ζαν χωρίζει τα κλήματα σε δύο ίσα μέρη και τα φορτώνει σε δύο αυτοκίνητα. Το ένα οδήγησε ο ίδιος και μπήκε στην Ισπανία από τα ανατολικά σύνορα και το άλλο ο Jaume, που προσέγγισε τη χώρα από τα δυτικά. Μ' αυτόν τον τρόπο αν έπιαναν έναν από τους δύο τα υπόλοιπα κλήματα θα έφταναν κανονικά στον προορισμό τους.

Το 1963 φυτεύει τα πρώτα γαλλικά πρέμνα στην προνομιούχο για αμπελοκαλλιέργεια περιοχή του Πενεδές κοντά στη Βαρκελώνη και το 1964 αρχίζει να χτίζει το οινοποιείο. Το οινοποιείο χτίστηκε στη μέση της ιδιοκτησίας και με τους αμπελώνες να το περιτριγυρίζουν, σύμφωνα με τα πρότυπα του Μπορντό. Το 1969 παράγεται η πρώτη φιάλη Cabernet Sauvignon στην Ισπανία και για πρώτη φορά στα οινικά χρονικά της χώρας, το 1974 οινοποιείται Chardonnay που ζυμώνεται σε βαρέλι.

Το οινοποιείο σήμερα

Η θέα από την αίθουσα δοκιμών του οινοποιείου είναι καταπληκτική -τόσο που με δυσκολία ακολουθούμε τον ευγενέστατο Marc Perello Colomer, υπεύθυνο των επισκέψεων. Βέβαια, οι όμορφες κάβες στα φυσικά υπόγεια που σχηματίζονται από τις πλαγιές των λόφων μάς αποζημιώνουν. Τα μικρά βαρέλια από αμερικανική αλλά και γαλλική δρυ χρησιμοποιούνται εδώ μόνο για 4 χρόνια κι ενώ υπάρχει δυνατότητα για 3.000 βαρέλια συνήθως χρησιμοποιούνται τα μισά. Η συνολική παραγωγή είναι 20.000 κιβώτια και η μισή διοχετεύεται στην ντόπια αγορά, ενώ η υπόλοιπη ταξιδεύει σε 40 χώρες ανά την υφήλιο.

Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, ο υπέροχος χώρος γύρω από το οινοποιείο, το μοναδικό κέντρο υποδοχής επισκεπτών με τις αίθουσες προβολής όπου γίνονται και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Αλλά εκεί που στεκόμαστε με σεβασμό είναι στο πρόσωπο του Jaume Rovira, του συντρόφου του Λεόν στην υλοποίηση αυτής της απίθανης περιπέτειας. Ο Jaume Rovira είναι ακόμα ο οινολόγος στην bodega και θυμίζει σε όλους ότι είναι φορές που ακόμα και τα πιο μεγάλα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Τα αμπελοτόπια: από το La Scala στο Palau

La Scala σε ανάμνηση του ιστορικού εστιατορίου ονομάζεται το αμπέλι των 8 εκταρίων όπου φυτεύθηκε το πρώτο Cabernet Sauvignon. Εδώ η παραγωγή είναι ιδιαίτερα μικρή: κάθε πρέμνο παράγει κάτι λιγότερο από 1 κιλό σταφύλι (όταν στα διπλανά κτήματα η παραγωγή φτάνει τα 3 - 4 κιλά). Le Havre ονομάζεται το αμπελοτόπι των 30 εκταρίων φυτεμένο με Cabernet Sauvignon 85% και Cabernet Franc 15% για να θυμίζει το λιμάνι της Χάβρης απ' όπου ξεκίνησαν όλα. Gigi είναι το όνομα της κόρης του Ζαν Λεόν, ιδιοκτήτριας σήμερα του εστιατορίου στο Χόλιγουντ. Έτσι ονομάζεται και ο 16 εκταρίων αμπελώνας φυτεμένος 100% Chardonnay, ο παλιότερος αμπελώνας Chardonnay της Ισπανίας. Το ψηλότερο μέρος της έκτασης είναι φυτεμένο με τα πρώτα παράνομα Chardonnay που ζυμώνονται σε δρύινα βαρέλια και δίνουν ένα «μυθικό» κρασί. Τέλος, ο αμπελώνας Palau παραπέμπει σε περίφημο ανάκτορο στον τόπο γέννησης του Jean Leon και είναι μόλις 5 εκτάρια φυτεμένα με Merlot.

Τα κρασιά Jean Leon που εισάγονται στην Ελλάδα

Cabernet Sauvignon Reserva
Λαμπερό κόκκινο χρώμα και έντονα αρωματική μύτη με νότες κυδωνιού και δαμάσκηνου, που συμπληρώνονται από τη γλυκιά βανίλια του βαρελιού παλαίωσης. 85% Cabernet Sauvignon και 15% Cabernet Franc για ένα κρασί των 14ο που πίνεται στους 18° - 20° C και συνοδεύει φτερωτό κυνήγι, κόκκινα κρέατα, ψητά κατσαρόλας και πλούσια ριζότο.

Μerlot
Βαθύ βυσσινί χρώμα για ένα ιδιαίτερο κρασί που προέρχεται από το μικρό αμπελοτόπι των 5 εκταρίων. 100% merlot με φρουτώδη χαρακτήρα που υπογραμμίζεται από γλυκά μπαχάρια. 13° - 14° ο αλκοολικός του βαθμός συνοδεύει ελαφρά καρυκευμένα κρέατα, ειδικά χοιρινό, κάθε είδους πουλερικό, πάστες, αλλά και ψάρια με δυνατές σάλτσες.

ZEMIS
Η κορωνίδα των κρασιών του οινοποιείου, ένα χαρμάνι από παλαιά κλήματα Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc που ποικίλλει σε αναλογία ανάλογα με τη χρονιά και τον τρύγο. Πλούσιο, πυκνό κρασί με αρώματα που αρχίζουν από τα φρούτα και φτάνουν σε παλαιωμένα δέρματα. Δοκιμάστε το στους 10° - 20° C. Συνοδεύει κυνήγια, ψητά κατσαρόλας, κάθε είδους κόκκινο κρέας και ώριμα τυριά. Παλαιώνει για 15 - 20 χρόνια από την ημέρα του τρύγου.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/