altΗ διαδρομή από τη Βαρκελώνη προς το Penedes δεν προϊδεάζει στο ελάχιστο για την ομορφιά του φυσικού τοπίου που θα αντικρίσει κανείς στον προορισμό του. Τα πρώτα αμπέλια ξεκινούν αρκετά έξω από τη Βαρκελώνη και διαδέχονται μια σειρά βιομηχανικών εγκαταστάσεων που σε συντροφεύουν στο πρώτο μισό της διαδρομής. Και τα πρώτα αυτά αμπέλια είναι που παράγουν το Macabeo, την Parellada, το Xarel-lo και τις άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της Cava. Φτάνοντας στη Villafranca de Penedes, την πλησιέστερη προς το οινοποιείο του Torres πόλη, δεν είναι εύκολο να χαθείς. Πινακίδες για το οινοποιείο υπάρχουν σχεδόν παντού.

Το οινοποιείο του Torres δίνει μεγάλη έμφαση στη σωστή φιλοξενία και ξενάγηση του επισκέπτη. Με ένα μικρό αντίτιμο κανείς έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σχεδόν σε όλους τους χώρους του πραγματικά απέραντου οινοποιείου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η ξενάγηση περιλαμβάνει περιήγηση με ειδικό τρένο, προβολή ενημερωτικής ταινίας, προβολές ολογραμμάτων, γευστικές δοκιμές και όλα αυτά σε 8(!) γλώσσες. Αλλά ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή...

Η οικογένεια Torres με καταλανική καταγωγή παράγει και εμπορεύεται κρασί από το 18ο αιώνα. Το πρώτο οινοποιείο τους το έχτισαν στη Vilafranca de Penedes αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμό το 1939, κατά τον Ισπανικό εμφύλιο. Η οικογένεια όμως δεν το έβαλε κάτω. Το νέο οινοποιείο που χτίστηκε, αποτέλεσε ένα πραγματικό στολίδι για την οινοποιία, αλλα έδωσε και την ώθηση για την περαιτέρω εξάπλωση και τη δημιουργία της «αυτοκρατορίας των Torres». Το 1979 άνοιξαν το οινοποιείο τους στη Χιλή και το 1982 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στο Penedes η οικογένεια διαθέτει 1,300 εκτάρια αμπελώνων και παράγει κρασί από τοπικές αλλά και διεθνείς (κυρίως γαλλικές) ποικιλίες. Το οινοποιείο θεωρείται το μεγαλύτερο στην Ισπανία σε δυναμικότητα επεξεργασίας και παραγωγής. Διαθέτει 2 χιλιόμετρα υπόγειων κελαριών που φιλοξενούν 20.000 βαρέλια γαλλικής και αμερικάνικης δρυός. Οι δεξαμενές ζύμωσης βρίσκονται έξω με προφύλαξη από ειδικό υπόστεγο αλλά χωρίς εξωτερικούς τοίχους. Την περίοδο αυτή οι τεχνικοί του οινοποιείου πειραματίζονται με ειδικά χρώματα με τα οποία θα βάψουν τις δεξαμενές, ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια για ψύχρανση. Γενικά η οικογένεια Torres προβάλει ένα profile φιλικό προς το περιβάλλον, είτε εφαρμόζοντας ανάλογες τεχνολογίες στις εγκαταστάσεις τους (πχ φωτοβολταϊκά στο Penedes), είτε ενισχύοντας οικονομικά σχετικές έρευνες.

Στο Penedes οι Torres παράγουν μερικά από τα πιο φημισμένα κρασιά τους, όπως τη Reserva Real που κατά παράδοση παράγουν για λογαριασμό του βασιλιά της Ισπανίας και αποτελεί την ετήσια προσωπική του συλλογή. Η Reserva Real παλαιώνει σε ιδιαίτερο χώρο στα κελάρια, όπου δικαίωμα εισόδου έχει μόνο ο αρχιοινοποιός, το ρόλο του οποίου στο Penedes διατηρεί ο ίδιος ο Miguel Torres. Πολύ ιδιαίτερο κρασί με μεγάλες προοπτικές παλαίωσης είναι το Gran Coronas Mas la Plana, η ναυαρχίδα των Torres από 100% Cabernet Sauvignon με τις πολλαπλές βραβεύσεις. Πολύ αξιοπρεπές είναι και το Gran Coronas Reserva από Cabernet Sauvignon και Tempranillo που αποτελεί καθημερινή λύση με την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Φεύγοντας από το οινοποιείο μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το κατάστημα πώλησης κρασιών και αναμνηστικών, καθώς και να αναλογιστείτε το επίπεδο του οινοτουρισμού της Ισπανίας που μαζί με το γαστροτουρισμό αποτελούν πηγές σημαντικού εισοδήματος για τη χώρα…

 

Πηγή: www.gourmed.gr