IΣΠΑΝΙΑ - Marques de Caceres
Το καμάρι της ισπανικής οινοποιίας

Επισκεφθήκαμε το διάσημο οινοποιείο στη Ριόχα και μάθαμε την ιστορία του από την Κριστίνα Φορνέρ, τη σημερινή ιδιοκτήτριά του, που συνεχίζει μια πολύχρονη οικογενειακή παράδοση

«Απόψε θα πιούμε Ριόχα!», δήλωσε ο φίλος μας και γέμισε τα ποτήρια με Τempranillo, μια Gran Reserva 2000 Marques de Caceres. Τα πλούσια αρώματα και η βελούδινη γεύση του κρασιού ενθουσιάζουν τους συνδαιτυμόνες κι εγώ, μέσα από το ποτήρι μου, κάνω ένα φλας μπακ στην επίσκεψή μου, λίγους μήνες πριν, στο φημισμένο ισπανικό οινοποιείο, στους ανθρώπους, στα κρασιά, στους αμπελώνες.

Οταν φτάνεις στην Βodega Marques de Caceres, στο Cenicero στην Alta Rioja, νομίζεις ότι βρίσκεσαι κάπου στο Μπορντό. Η μεγάλη σιδερένια αυλόπορτα ανοίγει και ανάμεσα σε ανθισμένα παρτέρια φτάνουμε στην είσοδο του οινοποιείου, σ' ένα πραγματικό μπορντολέζικο chateau. Το γούστο και η φίνα πολυτέλεια που ξεκινούν από την είσοδο για να επεκταθούν στη συνέχεια στα σαλόνια, στην τραπεζαρία και στις αίθουσες δοκιμής σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και όχι σε οινοποιείο. Πάντως, κανένας από τους ιδιοκτήτες δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ μαρκήσιος. Το όνομα του οινοποιείου είναι «δανεικό» από έναν φίλο, τον Juan Noguera Merle, Marques de Caceres, Grande Espana, έναν ευγενή παθιασμένο με τα καλά κρασιά!

Στα χρόνια του Ενρίκε Φορνέρ

Πίσω από το όνομα Marques de Caceres βρίσκεται η οικογένεια Φορνέρ και κυρίως η σημερινή ιδιοκτήτρια, Κριστίνα Φορνέρ. Μια ψηλόλιγνη, κομψή γυναίκα που κουμαντάρει στιβαρά ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ισπανίας. Είναι, δηλαδή, η καλύτερη πρέσβειρα του ισπανικού κρασιού παγκοσμίως και συγχρόνως η τρυφερή μητέρα μιας 12χρονης κόρης στην οποία φροντίζει να αφιερώνει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Μας υποδέχθηκε με εξαιρετική φινέτσα και παρέθεσε για μας ένα γεύμα που θα μου μείνει αξέχαστο, με παραδοσιακές συνταγές της περιοχής και μια απίθανη ποικιλία ντόπιων τυριών με τη συνοδεία των ανάλογων κρασιών.

«Η οικογένειά μου δεν είχε σχέση με τη Ριόχα», μας είπε. «Ο πατέρας μου, Ενρίκε, ήταν βουλευτής της Δημοκρατικής παράταξης, κάτι που δεν ήταν εύκολο τα χρόνια του Ισπανικού Εμφύλιου, κι έτσι αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία. Εκεί αγόρασε αμπέλια, στο Ροδανό αρχικά και στη συνέχεια στον Λίγηρα, όπου γεννήθηκα εγώ. Γι' αυτό μου αρέσουν και τα κρασιά της περιοχής αυτής. Αργότερα, η οικογένειά μου προχώρησε στο Μπορντό, όπου αποκτήσαμε το Chateau de Camensac, Grand Cru Classe και αργότερα το Chateau Larose Trintaudon, Cru Bourgeois Superieur και ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή.»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Ενρίκε Φορνέρ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία και να ασχοληθεί -με τι άλλο;- με το αμπέλι και το κρασί. «Διάλεξε τη Rioja Alta, μια περιοχή ονομαστή για την ποιότητα των κρασιών της», συνέχισε τη διήγησή της η Κριστίνα. «Οταν όμως προσπάθησε να αγοράσει αμπέλια, συνάντησε τη σθεναρή άρνηση των ιδιοκτητών γης. Για κανένα λόγο δεν πουλούσαν. Ηταν αδύνατον! Να λάβετε υπ' όψιν σας ότι οι ιδιοκτησίες στη Ριόχα είναι συνήθως μικρότερες από δύο εκτάρια. Ετσι, ο πατέρας μου άρχισε να διαλέγει τα καλύτερα αμπέλια και να κάνει μακροχρόνιες συμβάσεις. Σήμερα, το σύνολο των αμπελώνων απ' όπου παίρνουμε τα σταφύλια που χρειαζόμαστε για την παραγωγή μας, είναι 2.000 εκτάρια. Πολλοί απ' αυτούς επαναφυτεύθηκαν και καλλιεργούνται με τις οδηγίες και την επίβλεψη των επιστημόνων και των τεχνικών της Βodega. Λαμβάνεται υπ' όψιν η ιδιαιτερότητα κάθε αμπελιού ανάλογα με το terroir και την ποικιλία και αποφασίζεται ο τρόπος καλλιέργειας και ο τρύγος. Δεν εφαρμόζουμε μια ενιαία πολιτική σε καμία περίπτωση! Θα ήταν καταστροφική, με τα συγκεκριμένα δεδομένα!»

Από τον Εμίλ Πεϊνό στον Μισέλ Ρολάν

Οι Φορνέρ, εκτός από την προσωπική τους εμπειρία, έφεραν μαζί τους από τη Γαλλία και τον καλό τους φίλο, τον οινολόγο Εμίλ Πεϊνό, πατέρα της σύγχρονης οινολογίας, και το 1970 βγήκε η πρώτη ιστορική παραγωγή του οινοποιείου. Ηταν μια πραγματικά ανανεωτική τομή στην παραδοσιακή αντίληψη της Ριόχα περί οίνου! Από το 1980 επικεφαλής της Βodega Marques de Caceres είναι η Χριστίνα. Και από το 1990, ο μαθητής του Πεϊνό, ο παγκοσμίως διάσημος οινολόγος Μισέλ Ρολάν έχει αναλάβει το ρόλο του συμβούλου. «Εχουμε κάνει μεγάλες αλλαγές τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια, όσο και στην οινοποίηση και στις μεθόδους παλαίωσης», εξηγεί η Χριστίνα Φορνέρ. «Εχουμε δημιουργήσει μια νέα γενιά κρασιών, με μεγαλύτερη συμπύκνωση, καλύτερη έκφραση του terroir και του φρούτου, πλουσιότερο σώμα και πολύ καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο φρούτο και στο βαρέλι. Η παράδοση της Ριόχα ήθελε τα κρασιά να μένουν για μακρόχρονη παλαίωση σε παλιά βαρέλια. Εμείς αντικαταστήσαμε αυτά τα παλιά βαρέλια με καινούργια, γαλλικά, υψηλής ποιότητος. Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της σωστής παλαίωσης: 40 χιλιάδες δρύινα βαρέλια και δέκα εκατομμύρια μπουκάλια φιλοξενούν τα μεγάλα κρασιά μας για όσα χρόνια χρειάζεται, ώστε να φτάσουν τη σωστή στιγμή να βγουν στο εμπόριο!»

Μερικούς μήνες μετά, δειπνήσαμε ξανά με τη Χριστίνα Φορνέρ, αυτή τη φορά στη διάρκεια της δικής της επίσκεψης στην Αθήνα, δίπλα στη θάλασσα, πίνοντας δροσερό σαντορινιό Ασύρτικο, το οποίο δοκίμαζε για πρώτη φορά και την ενθουσίασε. Οπως την ενθουσίασε και το τοπίο του Λαιμού της Βουλιαγμένης, είπε πως είναι από τα ωραιότερα που έχει δει!


Τα κρασιά του Marques de Caceres

Στο εμπόριο, που επεκτείνεται εκτός των ισπανικών συνόρων με εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες, τα κρασιά του Marques de Caceres είναι συνώνυμα του premium ισπανικού κρασιού. Διευθυντής εξαγωγών είναι ο καλός μας φίλος Florent Thibaut, ένας Γάλλος που πολιτογραφήθηκε Ισπανός, παντρεύτηκε και ρίζωσε στη Ριόχα. Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε μαζί του, σε μια φιλική και άψογα οργανωμένη γευστική δοκιμή, όλα τα κρασιά της Βodega.

Το 60% της παραγωγής είναι κόκκινα και τα υπόλοιπα μοιράζονται σε λευκά και ροζέ, που σε αντίθεση με τα συνηθισμένα αδιάφορα λευκά και ροζέ της Ριόχα είναι φρέσκα και τραγανά - κρασιά με χαρακτήρα.

Marques de Caceres fermentado en barrica
Ποικιλίες: Viura και λίγη Malvasia
Χαρακτηριστικά: Λευκό κρασί, ζυμωμένο σε βαρέλι. Εντονη βανίλια από το βαρέλι συμπληρωμένη με αρώματα αχλαδιού, με πλούσιο ενδιαφέρον στόμα.
Συνοδεύει: Ψάρια και θαλασσινά, καθώς και ζυμαρικά και πολλά τυριά.
Τιμή: 12 ευρώ

Marques de Caceres 2006
Ποικιλία: 100% Viura, η πιο ονομαστή λευκή ποικιλία της Ριόχα.
Χαρακτηριστικά: Φρέσκα αρώματα αχλαδιού και μήλου.
Συνοδεύει: Ιδανικό απεριτίφ, σαλάτες και ελαφρά πιάτα με ψαρικά και θαλασσινά.
Τιμή: 7 ευρώ

Marques de Caceres Rose 2006
Ποικιλίες: Τempranillo (η κλασική ερυθρή ποικιλία της περιοχής), Garnacha.
Χαρακτηριστικά: Το καλύτερο ροζέ της Ριόχα κι ένα από τα καλύτερα της Ισπανίας. Αρωματικό, φρέσκο, τραγανό με απίθανο χρώμα.
Συνοδεύει: Ολα τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.
Τιμή: 8 ευρώ

Gaudium
Ποικιλία: Tempranillo
Χαρακτηριστικά: Το «βαρύ πυροβολικό» της Βodega! Από έναν αιωνόβιο «προφυλλοξηρικό» αμπελώνα, ένα κρασί που ξεδιπλώνεται στη μύτη και στο στόμα με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Συνοδεύει: Θα ταιριάξει με όλα τα ψητά κρέατα και τα ώριμα κίτρινα τυριά.
Τιμή: 60 ευρώ

MC 2004
Ποικιλία: Τempranillo
Χαρακτηριστικά: Ενα ιδιαίτερο κρασί από προσεκτικά επιλεγμένα σταφύλια, με έντονο χρώμα και δυναμική μύτη μαύρων φρούτων που συνεχίζεται στο στόμα, υποστηριζόμενη από εκλεκτές τανίνες.
Συνοδεύει: Ψητά κρέατα, κυνήγι, ώριμα τυριά.
Τιμή: 34 ευρώ

Crianza Red 2004
Ποικιλίες: Τempranillo, Garnacha Tinta, Graciano
Χαρακτηριστικά: Κόκκινα φρούτα και φρεσκάδα στη μύτη, καλές αλλά νέες ακόμα τανίνες, πλούσιο στόμα.
Συνοδεύει: Πιάτα μεσογειακής κουζίνας, ζυμαρικά και ριζότο, ψάρια με σάλτσες ντομάτας.
Τιμή: 12 ευρώ

Reserva 2001
Ποικιλίες: Τempranillo, Garnacha Tinta, Graciano
Χαρακτηριστικά: Εξι χρόνια παλαίωσης στο βαρέλι και στο μπουκάλι έδωσαν ένα κρασί συμπυκνωμένο και πλούσιο, με υπέροχο άρωμα και μαλακές τανίνες, που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.
Συνοδεύει: Εκλεκτά αλλαντικά, ώριμα τυριά, πιάτα μοσχαριού και κυνηγιού.
Τιμή: 20 ευρώ

Gran Reserva 1998
Ποικιλίες: Τempranillo, Garnacha Tinta, Graciano
Χαρακτηριστικά: Μακρόχρονη παλαίωση έδωσε ένα κρασί με πολύπλοκο μπουκέτο και πλούσιο στόμα.
Συνοδεύει: Ραγκού, αρνί και μοσχάρι με σάλτσες μπαχαρικών, κυνήγι.
Τιμή: 28 ευρώ

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μερόπη Παπαδοπούλου
Hμερομηνία : 10-04-08 Copyright: http://www.kathimerini.gr