Στην περιφέρεια της La Rioja, και στις όχθες του ποταμού Oja βρίσκεται το Santo Domingo de la Calzada. Η περιοχή έγινε γνωστή στην Ισπανία εξαιτίας ενός θαύματος με πρωταγωνιστές έναν...κόκκορα και μία κότα!!;

Σύμφωνα με την παράδοση, ανάμεσα στους πολλούς ταξιδευτές που κατέφθαναν στην πόλη για να τιμήσουν τα λείψανα του Αγίου του Santo Domingo de la Calzada, αλλά και για το πέρασμα τους προς το Σαντιάγο για το προσκύνημα στον Άγιο Ιάκωβο, ήταν και ένα ζευγάρι Γερμανών με τον δεκαοκτάχρονο γιό τους που τον έλεγαν Hugonell.

Στο πανδοχείο που διέμεναν μία σερβιτόρα ερωτεύτηκε τον νεαρό. Εκείνος όμως παρέμεινε αδιάφορος κι έτσι αυτή αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Έβαλε κρυφά στο σακίδιό του διάφορα ασημικά του πανδοχείου και μόλις η οικογένεια πήγε να αναχωρήσει ειδοποίησε τις αρχές.

Ο αθώος νεαρός καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού και η ποινή εκτελέστηκε αμέσως. Ώρες αργότερα, στο ικρίωμα που ακόμα ήταν κρεμασμένος ο νεαρός, οι γονείς του άκουσαν την φωνή του να τους λέει πως ήταν ακόμη ζωντανός και πως ο Santo Domingo de la Calzada του είχε σώσει τη ζωή.

Αμέσως πήγαν στο σπίτι του βασιλικού δικαστή και τον ενημέρωσαν. Εκείνη την ώρα εκείνος γευμάτιζε και ειρωνευόμενος τους απάντησε πως ο γιός τους είναι τόσο ζωντανός όσο ο κόκκορας και η κότα που ήταν στις πιατέλες του τραπεζιού.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή ο κόκκορας και η κότα σηκώθηκαν από τις πιατέλες και άρχιζαν να κράζουν!!

Από τότε στην περιοχή έγιναν παράδοση και τραγουδιούνται οι ακόλουθοι στίχοι:

"Santo Domingo de la Calzada,
donde cantó la gallina después de asada"

"Σάντο Ντομίνγκο ντε λα Καλθάδα,
εκεί που τραγούδησε η κότα μετά το ψήσιμο"

Από τότε και με αφορμή αυτό το γεγονός μεγαλώνουν όλο τον χρόνο μέσα στον ναό ένας κόκκορας και μία κότα λευκού χρώματος αλλάζοντας τα ζευγάρια κάθε μήνα. Προέρχονται από δωρεές του κόσμου στη μνήμη του Αγίου και συντηρούνται σε ορνιθοτροφείο με έξοδα της αδελφότητας του Santo Domingo de la Calzada.

Επίσης σώζεται ένα κομμάτι ξύλου από την αγχώνη όπου κρεμάστηκε ο νεαρός Hugonell.

Στο αρχείο του καθεδρικού ναού υπάρχει ένα έγγραφο του 1350 όπου 180 επίσκοποι σημειώνουν πως "στον καθεδρικό ναό υπάρχουν ένας κόκκορας και μία κότα λευκού χρώματος που με ευλαβικό τρόπο γυρνούν γύρω-γύρω από τον τάφο του Αγίου απαγγέλοντας προσευχές"