Το θέμα της ανεξαρτησίας των αυτόνομων κοινοτήτων στην Ισπανία είναι αρκετά γνωστό κι εν μέρει αποτελεί θέμα ταμπού. Στην Ελλάδα, καίτοι πολλοί είναι εξοικειωμένοι με την βούληση αρκετών Ισπανικών περιφερειών να αποκτήσουν ανεξαρτησία, με πιο γνωστές την Καταλωνία και την Χώρα των Βάσκων, συχνά αισθάνομαι ότι πρόκειται για ένα θέμα που θεωρούμε λίγο ρομαντικό, λίγο ιδιάζον γνώρισμα της χώρας αυτής και σίγουρα όχι απόλυτα κατανοητό.

Σε μία προσπάθεια να κατανοήσουμε κάτι παραπάνω, λοιπόν, μου προτάθηκε από έναν φίλο Καταλανό, το ρεπορτάζ του Gari Gibson σχετικά με την "μυστική διαμάχη της Ισπανίας" στις μέρες μας. Το ρεπορτάζ είναι διαθέσιμο στα αγγλικά:

και στα καταλανικά:

και, κατά τη γνώμη μου, διακρίνεται για την αντικειμενικότητα, την σωστή έρευνα, το πλήθος των αναφορών (ιστορικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, πολιτικές, αθλητικές) και τον πλουραλισμό των απόψεων και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Όταν δεν ζεις στην Ισπανία είναι δύσκολο να κατανοήσεις τι συμβαίνει...κι αυτό γιατί η μόνη αντιστοιχία που θα μπορούσες να κάνεις είναι ίσως με κάποιες ελληνικές περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου κάποιοι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν (όχι όμως στο βαθμό και στο πλήθος που αντιστοιχεί στις ισπανικές επαρχίες)..δεν είναι το ίδιο όμως...στην Καταλωνία μιλάμε για διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα και-κυρίως-διαφορετικό αίσθημα του τι είναι ο λαός μου κι από που κατάγομαι...Μία διαφορετικότητα που έχει πάρει διαστάσεις, που κατακερματίζει την Ισπανία, και που προκαλεί έντονες αντιθέσεις ορατές στα πολλά πρόσωπα μίας κοινωνίας (πολιτική, γλώσσα, εκπαίδευση, αθλητισμός)..Και μία διαφορετικότητα που φυσικά αντιτίθεται στο ιδεώδες της εθνικής ενότητας, το οποίο στην πιο ακραία του έκφραση αντιπροσωπεύτηκε από τον Φράνκο..

Αυτή η πραγματικότητα εκφράζεται ωστόσο στην επαφή μας με κόσμο που σχετίζεται με την Ισπανία. Προσωπικά έχω ακούσει πολλές διακριτικές-ή λιγότερο διακριτικές- έμμεσες αναφορές στο θέμα, αν και πολύ λιγότερες ολοκληρωμένες απόψεις.. Πρώτη αναφορά, όταν γνώρισα μία από τις καλύτερες φίλες της αδερφής μου στο Παρίσι. Η κοπέλα ήταν από την Χώρα των Βάσκων, κι η αδερφή μου είχε προνοήσει να με ειδοποιήσει να μην την πω Ισπανίδα γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό της ότι είναι-αντίθετα προσβάλλεται...

Από τις πιο πρόσφατες εμπειρίες, η επαφή μου με κάποια μέλη του ispania.gr.."Η Βαρκελώνη δεν είναι Ισπανία.. Για να νιώσεις την Ισπανία θα πρέπει να επισκεφτείς άλλες περιοχές...Μαδρίτη, Ανδαλουσία..." μου είπε ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του ιστότοπου, και αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να συμφωνήσουν..

Οι φίλοι μου από την Βαρκελώνη αρχικά δεν αναφέρονταν στο θέμα, όσο περισσότερο κάναμε παρέα όμως τόσο περισσότερο ανοίγονταν.. Μου εξήγησαν τους δικούς τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι είναι τα θύματα στο όνομα της εθνικής ενότητας και του ιδεώδους των εθνικιστών.. μου εξήγησαν επίσης γιατί θεωρούν ότι είναι παρεξηγημένοι, γιατί αισθάνονται ότι τους κλέβουν και ταυτόχρονα ότι τους λένε τσιγκούνηδες (κάτι σαν το δικό μας "και κερατάς και δαρμένος")..

Η άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για το θέμα είναι προσωπική και δεν είναι απαραίτητο να είναι η ίδια. Πέρα από τις ακραίες συμπεριφορές, υπάρχουν πολλά θέματα που ανοίγουν με την Καταλανική ανεξαρτησία, εν προκειμένω, και τα οποία αφορούν δικαιώματα, υποχρεώσεις και φυσικά επερχόμενες επιπτώσεις.. Προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα ολοένα θα παίρνει διαστάσεις στο μέλλον-ίσως και η οικονομική ύφεση να παίξει το ρόλο της σε αυτό-και για αυτό είναι χρήσιμη η μεγαλύτερη εξοικείωσή μας με τις πολλές πλευρές του, όχι μονάχα από την άποψη του παρατηρητή ενός κοινωνικού φαινομένου, αλλά κι από την άποψη ενός Ευρωπαίου πολίτη.

Εάν έχετε όρεξη κάποιες άλλες σχετικές σελίδες μπορείτε να βρείτε εδώ (με ένα γρήγορο ψάξιμο κυρίως βρήκα για την Ανεξαρτησία της Καταλωνίας..Η ενότητα της Ισπανίας ωστόσο έχει αρκετούς υπέρμαχους από όσο φαίνεται σε forum και video):

http://www.freewebs.com/nacioncatalana/
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=33832
http://www.nabarralde.com/es/eztabaida/4245-una-sola-nacion-espana