Συνέντευξη στον Λούη Γκόμεζμπεκ

Ο πρέσβης της Ισπανίας είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, μιλά με αγάπη για την Ελλάδα και για το ελληνικό «ευ ζην». «Μου αρέσει ο ήλιος εδώ, μου αρέσει η ελληνική ταβέρνα και η όλη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Μου αρέσουν τα σουβλάκια…». Ο ίδιος μάς λέει ότι του αρέσει να ταξιδεύει πολύ εντός της χώρας μας… «Αγαπημένος μου προορισμός είναι τα Μετέωρα».

Τον Ισπανό πρέσβη κ. Miguel Fuertes Suárez συναντήσαμε στο γραφείο του στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τον Ιερό Βράχο. Μάλιστα η θέα από το γραφείο του βλέπει τον Παρθενώνα.

«Στην Ελλάδα είμαι από το Σεπτέμβριο του 2008, έχω εγκλιματιστεί με τα ήθη και έθιμα της χώρας, όχι τόσο με τα ελληνικά, διότι είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα, προσπαθώ πάντως…», με αυτά τα λόγια μας καλωσορίζει στο γραφείο του.

Πώς ήταν η προσαρμογή σας στα ελληνικά δεδομένα;
Όχι και τόσο δύσκολη. Το μόνο πρόβλημα είναι η γλώσσα, από εκεί και πέρα δεν είναι δύσκολο για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης να ζουν εδώ…

Διαφέρουν όμως οι δύο χώρες…
Ναι, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που διαφέρουν οι χώρες μας από τη Γερμανία ή τη Δανία. Πολιτικά τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και στόχους. Έτσι η συνεργασία μεταξύ μας είναι καλή και ουσιαστική, ακόμη και τώρα που τα οικονομικά προβλήματά μας είναι παρόμοια. Είμαστε δηλαδή κοντά, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται βελτίωση;

Ναι, και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ευτυχώς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα-εμπόδιο μεταξύ μας και έτσι μπορούμε να υλοποιούμε τους στόχους μας.

Πώς σας επέλεξαν για να αντιπροσωπεύσετε την Ισπανία στην Ελλάδα;
Κοιτάξτε, επί πολλά έτη έχω εκπροσωπήσει την Ισπανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλες μάλιστα ήμουν νομικός σύμβουλος στη μόνιμη ισπανική αντιπροσωπεία. Επίσης υπήρξα τεχνικός σύμβουλος στη Γενική Νομική Υποδιεύθυνση του υφυπουργείου Εξωτερικών με το χαρτοφυλάκιο των «Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», ενώ για τέσσερα χρόνια ήμουν πληρεξούσιος πρέσβης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μου στις Βρυξέλλες. Έτσι το πιο λογικό ήταν να με στείλουν ως πρέσβη σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Όταν μου είπαν: «Miguel, θέλουμε να μας εκπροσωπήσεις στην Ελλάδα…», δεν μπορούσα να αρνηθώ… δεν το σκέφτηκα ούτε ένα δευτερόλεπτο και δέχθηκα.

Μπορούσατε όμως να επιλέξτε εσείς χώρα;
Όχι, οι πρέσβεις δεν επιλέγουμε ποτέ χώρα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μάς επιλέγουν αναλόγως με το προφίλ, την εμπειρία μας και την εμπιστοσύνη που μας έχουν, ώστε να αναλάβουμε έναν τέτοιο ρόλο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι είτε να δεχθούμε είτε να αρνηθούμε. Καταλαβαίνετε ότι μου ήταν εύκολο να πω «ναι» στην πρόκληση της Ελλάδας.

Ήρθατε μόνος ή φέρατε και την οικογένειά σας;
Μόνος μου βρίσκομαι εδώ. Δεν είναι πρόβλημα όμως, διότι η Ισπανία είναι σχετικά κοντά και έτσι η γυναίκα μου και η κόρη μου μπορούν να έρχονται συχνά.

Τι πέρασε από το μυαλό σας όταν ακούσατε «Ελλάδα»;
Φως, ήλιος, θάλασσα και πανέμορφα νησιά… Αυτό όμως ήταν λάθος, διότι η ηπειρωτική Ελλάδα είναι και σημαντική και όμορφη. Δυστυχώς, στα τουριστικά γραφεία πάντα επικρατούν τα φυλλάδια για τα νησιά.

Να ένα θέμα που πρέπει να βελτιωθεί: η τουριστική εικόνα της Ελλάδας στην Ισπανία, που να μην εμπεριέχει μόνο ήλιο και θάλασσα...
Ναι, και σας λέω ότι οι συνεργασία των δύο χωρών είναι άψογη και έτσι δουλεύεται προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον έρχονται πολλοί Ισπανοί τουρίστες και στην άλλη Ελλάδα… την Ελλάδα του βουνού, των παραδοσιακών και γραφικών χωριών, των αστικών κέντρων. Παρ’ όλο που η θάλασσα είναι πάντα παρούσα στην Ελλάδα, αξίζει να ανακαλύψει κανείς και το άλλο κομμάτι της. Αυτό τους λέω στην Ισπανία.

Άρα είστε και πρέσβης της Ελλάδας στην Ισπανία…
Δεν με ενοχλεί καθόλου…

Είχατε έρθει ξανά ως απλός επισκέπτης;
Ναι, είχα έρθει στην Αθήνα, στη Ρόδο, είχα κάνει και το γύρο της Πελοποννήσου.

Τι ξέρατε για τη χώρα, για τον πολιτισμό της;
Δουλεύοντας στην Ε.Ε. έμαθα πολλά για την Ελλάδα. Επί είκοσι χρόνια που εργάζομαι σε θέματα της ενωμένης Ευρώπης είχα πάντα επαφή με τη χώρα, με τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως με την ελληνική πολιτική μέσα από τις συνεργασίες μου με ελληνικές αντιπροσωπείες. Έχουμε, όπως προείπα, ίδιους στόχους, π.χ. στην αγροτική πολιτική, στη μεταναστευτική πολιτική, έχουμε, καλώς ή κακώς, πολλά κοινά προβλήματα, αλλά βλέπουμε προς το ίδιο σημείο του ορίζοντα. Πιστεύω ότι οι λύσεις που προτείνουμε κινούνται στο σωστό δρόμο.

Δεν είναι δύσκολο όμως να συμπίπτουν κάθε φορά, οι ανάγκες της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας ή κάθε άλλης χώρας;
Ναι, πρέπει να δεχθούμε ότι η Ε.Ε. δεν είναι πάντα αυτό που το κάθε κράτος-μέλος θα ήθελε, θα επιθυμούσε. Όλα πρέπει να γίνονται από κοινού, να βρίσκουμε τη χρυσή τομή, διότι έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικές νοοτροπίες και εν τέλει με διαφορετικούς ανθρώπους. Οι λύσεις πρέπει κάπου να συμπίπτουν, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Ε.Ε. δεν ανήκει σε κανένα μέλος και ότι η Ένωση είναι ο καρπός της συνεργασίας όλων. Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε, ώστε να έχουμε μια φωνή έξω από την Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Λατινική Αμερική κ.ά.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πάντα ικανοποιητικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα…
Γίνονται όμως σημαντικά βήματα. Πρέπει πάντως να «οπλιστούμε» με υπομονή και κυρίως να κάνουμε σωστές διαπραγματεύσεις.

Τι νέα μας φέρνετε από την Ισπανία;
Η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις δομές και στις υποδομές της. Βέβαια αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αρέσουν σε όλους, αλλά είναι πλέον αναγκαίες… Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν κάνουμε σωστά βήματα και πιάσουν τόπο οι θυσίες στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε, τότε θα έχουμε πετύχει.

Η ανεργία πάντως είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα…
Ναι, έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεργίας και αυτό δημιουργεί βέβαια κοινωνικές αναταραχές. Η κυβέρνηση του Zapatero δουλεύει αδιάκοπα ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Πείτε μου για τις εμποροοικονομικές σχέσεις Ισπανίας – Ελλάδας.
Όπως σας είπα προηγουμένως, πολιτικά έχουμε άριστες σχέσεις, λόγω της αλληλοεκτίμησης και συμπάθειας μεταξύ των δύο λαών. Τόσο ο Πρόεδρος της Ισπανίας όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μέλη του ίδιου κομματικού φορέα στην Ευρώπη. Τώρα οικονομικά υπάρχει σημαντική παρουσία ισπανικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως είναι εταιρείες ένδυσης «Inditex» και «Zara», υπόδησης, αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.ά. Επίσης έχουμε συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα των υποδομών. Συγκεκριμένα η Ελλάδα κατασκευάζει εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και εκεί ισπανικές εταιρείες συνεργάζονται. Από την άλλη, η Ελλάδα εξάγει κυρίως ψάρια, ενώ τουριστικά, περίπου 250.000 Ισπανοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα σας.

Υπάρχει κάποια ειδική συμφωνία πάνω στον τουριστικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών;
Όχι, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιας συμφωνίας, διότι ως μέλη της Ε.Ε. δεν χρειάζεται. Ευτυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία λειτουργεί με τέτοια αποτελεσματικότητα, που κάνει άσκοπο το να υπάρχουν ειδικές συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Ε.Ε. Πάντως ενδιαφέρει πολύ και τους Έλληνες να κάνουν διακοπές στην Ισπανία. Υπάρχουν και κάποια προγράμματα διακοπών για άτομα της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον στην κίνηση τουριστών συμβάλλουν σημαντικά η Iberia και η Aegean με τις καθημερινές πτήσεις από και προς τη Μαδρίτη.

Δεν μπορούμε όμως να τα αφήνουμε όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία…
Ναι, εννοείται ότι πάντα θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Πολλές από τις δραστηριότητες γίνονται πλέον από ιδιώτες. Αυτοί, μετά από μελέτες που υλοποιούν, γνωρίζουν άριστα τι μπορεί να πετύχει και τι όχι. Βέβαια από τους ιδιώτες μπορούμε να μάθουμε πολλά και να τα εφαρμόσουμε στο δημόσιο τομέα.

Πολιτιστικά τι γίνεται;

Πολιτιστικά υπάρχουν και εκεί ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες βοηθούν στη διεύρυνση των σχέσεων φέρνοντας τραγουδιστές, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς, λογοτέχνες κ.ά. Εμείς ως πρεσβεία βοηθούμε όσο μας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας, αλλά υπάρχουν φορείς, όπως το Ινστιτούτο Θερβάντες, που μας προσφέρουν μια σκηνή για τη διάδοση του ισπανικού πολιτισμού. Από την άλλη, στην Ισπανία είναι αναπόφευκτη – και ευτυχώς έτσι είναι – η αναφορά στην Ελλάδα, στην κλασική εποχή της, στην ιστορία της, στη φιλοσοφία της κτλ., επαναλαμβάνω ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση.

Τι σας λένε στην Ισπανία όταν τους μιλάτε για τη μεγάλη απήχηση της ισπανικής γλώσσας και του ισπανικού πολιτισμού στην Ελλάδα;
Εννοείται ότι χαίρονται, αλλά αυτό το ενδιαφέρον δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Την ισπανική γλώσσα τη μιλούν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διότι, πρώτον πιστεύω ότι είναι μια εύκολη γλώσσα, δεύτερον είναι μια ωραία γλώσσα και τρίτον η Λατινική Αμερική τής δίνει μια διαφορετική αίγλη. Η απόδειξη είναι το Νομπέλ Λογοτεχνίας που δόθηκε στον Περουβιανό συγγραφέα Mario Vargas Llosa. Πιστεύω ότι τα ισπανικά είναι μια γλώσσα που ενδιαφέρει τον κόσμο, που ανοίγει πόρτες και για την οποία στην Ελλάδα, παρ’ όλο που δεν υπήρχε η παράδοση εκμάθησής της, σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαστε τυχεροί που έχουμε το Ινστιτούτο Θερβάντες, καθώς και αλλά ινστιτούτα και φροντιστήρια ισπανικής γλώσσας. Ως πρεσβεία προσπαθούμε να υπάρχει εντονότερη παρουσία της γλώσσας στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι εύκολο, αλλά γίνονται σοβαρές προσπάθειες.

Προσλαμβάνονται καθηγητές από την Ισπανία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, το ισπανικό κράτος δεν μπορεί να προσλάβει δεκάδες καθηγητές ισπανικών, αλλά σιγά σιγά γίνονται κάποια βήματα… Στόχος μας είναι να υπάρχει ενδιαφέρον για τη γλώσσα μέσα και έξω από το σχολείο και να υπάρχει συνέχεια στα πανεπιστήμια της χώρας.

Υπάρχει βέβαια το Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών…
Ναι, αλλά σκοπός μας είναι μια πιο ουσιαστική παρουσία της γλώσσας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει να επιμείνουμε.

Εδώ οι Έλληνες λέμε ότι με τους Ιταλούς είμαστε «ούνα φάτσα ούνα ράτσα»… Συμβαίνει το ίδιο ανάμεσα στους Έλληνες και στους Ισπανούς;
Κοιτάξτε, οι σχέσεις μας είναι καλές, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα μεταξύ μας, ζούμε στην ίδια περιοχή, στην ίδια ήπειρο, ταιριάζουν οι νοοτροπίες μας. Ψυχολογικά είμαστε κοντά, αλλά γεωγραφικά είμαστε μακριά και αυτό βοηθά στο να υπάρχει ειρήνη μεταξύ μας. Το ενδιαφέρον για την ισπανική γλωσσά προέρχεται από αυτή την καλή σχέση. Βέβαια αυτό το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στη γλώσσα, αλλά επεκτείνεται στη γαστρονομία, στον πολιτισμό, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στη μουσική και στο φλαμένκο...

Τι γνωρίζετε για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό; Τι σας αρέσει;
Δεν είμαι μεγάλος γνώστης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μάλλον λόγω της θέσης μου έχω στραφεί στο να μάθω την ελληνική πολιτική. Πάντως μου αρέσει το πώς αισθάνομαι εδώ. Μου αρέσει ο ήλιος. Μου αρέσει η ελληνική ταβέρνα και η όλη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτήν. Μου αρέσουν πολύ τα παϊδάκια, οι πατάτες τηγανητές, το τζατζίκι και κυρίως τα σουβλάκια… Είμαι ειδικός στα σουβλάκια. Μου αρέσει να ταξιδεύω πολύ εντός της χώρας, ο αγαπημένος μου προορισμός είναι τα Μετέωρα.

Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;

Βεβαίως, θέλω να στείλω ένα μήνυμα φιλίας, συμπάθειας και αλληλεγγύης στους Έλληνες. Εμείς οι Ισπανοί σάς καταλαβαίνουμε πλήρως, γι’ αυτό και το μήνυμά μου είναι: «Σας κατανοούμε και σας υποστηρίζουμε». Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ρεαλιστές, να δείξουμε υπομονή και κουράγιο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στους αναγνώστες σας, αλλά και που συγχρόνως στέλνω στον εαυτό μου…

Πηγή: traveltimes.gr