της Λίνας Παπαδάκη

1. Γιατί γέννησε τον

που ‘χε ανάγκη να λατρεύει τη γυναίκα, και την στήνει, τεντώνοντάς την στα άκρα, σαν θεά. Του μελοδράματος. Βαμμένη έντονα στα μάτια, κραγιόν ξέχειλο, φωνή βραχνή και κίνηση κυκλική. Γοφοί στηριζόμενοι σε ψηλά τακούνια κουνιούνται αργά σαν χούλα χουπ σε slow motion.

2. Γιατί από εκεί κατάγεται ο

. Οι γονείς του διώχθηκαν απ’ τον Φράνκο και εγκαταστάθηκαν στα προάστια του Παρισιού ανάμεσα σε δημοσιογραφικές και διανοουμενίστικες συντροφιές. Ευρωπαϊκή αναζήτηση και αριστερίζουσα ιδεολογία, ηγήθηκε του κινήματος υπέρ των μεταναστών και με τους πολύγλωσσους στίχους του έφτιαξε τη γλώσσα που έσπασε τα γκέτο.

3. Γιατί ισπανικά μιλάνε τα περισσότερα κράτη που ονειρευόμαστε να ταξιδέψουμε για μία φορά έστω στη ζωή μας: Μεξικό, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα,

, Πουέρτο Ρίκο, Κολομβία, Βενεζουέλα, Περού, Χιλή, Αργεντινή.

4. Γιατί η Ισπανία καμαρώνει ακόμα να χύνει αίμα ταύρου και να πίνει ένα ποτήρι κόκκινο Rioja.

5. Γιατί φανταζόμαστε τους άντρες της μείγμα Γκαουντί, Λόρκα, ανδαλουσιανού χορευτή, Γκόγια. Μελαχρινοί στην όψη, καλλιτέχνες στα χέρια, ρομαντικοί στο μυαλό, ευλύγιστοι στη μέση. Βήμα και σπάσιμο. Φιγούρα και σημάδι.

6. Γιατί η ισπανική στάση ανδρικής ολοκλήρωσης είναι ρατσιστική αλλά μας αρέσει. Θέλει τη γυναίκα μεσογειακών καμπυλών, γονυκλινή δίνοντας εικόνα ικέτιδας, βλέμμα που σκίζει τα αντικριστά μάτια και ιδρώτας που στάζει για τον καθήμενο άντρα. Και εκεί επιτυγχάνεται η ανατροπή. Αυτή εξουσιάζει, αυτός εξουσιάζεται.

Αν κάτι ξέχασα, συμπληρώστε το. Η Ισπανία έχει 7 γράμματα.

Πηγή: protagon.gr