Πολιτικοί και καλλιτέχνες στην ίδια γιορτή

Με τη Ισπανία να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες χωρίς κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, η Κινηματογραφική Ακαδημία γιόρτασε με χιούμορ και σημαντικές παρουσίες την 30η επέτειο των βραβείων Goya αυτό το Σάββατο βράδυ 6 Φλεβάρη στη Μαδρίτη.

Οι υποψήφιες ταινίες πολλές και διαφορετικές –όχι οι πιο εμπορικές ταινίες της χρονιάς αλλά σίγουρα πολύ αξιόλογες- και τα τρανταχτά ονόματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Τέσσερις ηθοποιοί βραβευμένοι με Όσκαρ, εκτός από το αγαπημένο ζευγάρι Penélope Cruz/Javier Bardem, παραβρέθηκαν και η Juliette Binoche (πρωταγωνίστρια της αγγλόφωνης ταινίας Nadie quiere la noche) και ο Tim Robins (πρωταγωνιστής της επίσης αγγλόφωνης ταινίας Un día perfecto), ένα βραβείο Νόμπελ - ο περουβιανός Mario Vargas Llosa- και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί από τον Pedro Sanchez του PSOE και τον Pablo Iglesias των Podemos μέχρι την δήμαρχο της Μαδρίτης Manuela Carmena, παλιοί και νεότεροι ηθοποιοί, ακόμα κι ο τραγουδοποιός Joan Manuel Serrat που εμφανίστηκε στη σκηνή σε μουσικό διάλλειμα, όλοι τους ανήσυχοι αλλά και εύθυμοι, φόρεσαν τα πιο όμορφα τους ρούχα και έκαναν για λίγο στην άκρη τα προβλήματα, το άγχος της κρίσης και τις όποιες διαφωνίες τους, για να γιορτάσουν όλοι μαζί την σπουδαία άνθιση του ισπανικού σινεμά που μας έχει δώσει αξιόλογες παραγωγές από όλα τα κινηματογραφικά στυλ τα τελευταία χρόνια.

Και μέσα σ’ αυτήν την γιορτή δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, γιατί όπως είπε κι ο Fernando Leon de Aranoa (σκηνοθέτης του Un día perfecto που κέρδισε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου) οι ταινίες δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά προσθέτουν κάτι η μία στην άλλη. Το ίδιο πιστεύει κι ο Ricardo Darín που χαιρέτησε έναν-έναν τους συνυποψήφιους του πριν ανέβει στην σκηνή για να παραλάβει το Goya για την καλύτερη αντρική ερμηνεία της χρονιάς για το συγκινητικό Truman του καταλανού Cesc Gay, που έφυγε με 5 από τα 6 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφιο. Το Truman υπερίσχυσε σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες, σενάριο, σκηνοθεσία, καλύτερη ταινία και φυσικά βραβεία για τους δύο αντρικούς ρόλους (συμπρωταγωνιστής του Darín είναι ο Javier Cámara που επίσης βραβεύτηκε). Για την γυναικεία ερμηνεία ανέβηκε στην σκηνή μια νέα ταλαντούχα ηθοποιός, η Natalia de Molina για την ταινία Techo y Comida, που αφορά στα προβλήματα μιας ανύπαντρης μητέρας που δεν έχει λεφτά ούτε για τα βασικά.

Η ταινία A cambio de nada απέσπασε δύο βραβεύσεις από 6 υποψηφιότητες και το Nadie quiere la noche με την Juilette Binoche της επίσης καταλανής Isabel Coixet, γυρισμένο στην Βουλγαρία που αναπαριστά μια ιστορία εποχής στον Βόρειο Πόλο, πήρε 4 «καμπεθόν» από τα 9 για τα οποία ήταν υποψήφιο. Το μεγάλο φαβορί της βραδιάς, La Novia, βασισμένη στον Ματωμένο Γάμο του Λόρκα που μετρούσε 12 υποψηφιότητες μοιάζει τελικά να είναι και η μεγάλη χαμένη της βραδειάς, αφού κατάφερε να κερδίσει μόλις δύο βραβεία, αυτό του δεύτερου γυναικείου ρόλου και αυτό της διεύθυνσης φωτογραφίας.

Η μεγάλη και αναπάντεχη έκπληξη ήταν χωρίς αμφιβολία το αφιέρωμα στον μεγάλο –ίσως τον μεγαλύτερο στην ιστορία- ισπανό σκηνοθέτη, τον Luis Buñuel. Λιτό αλλά έντονο, το αφιέρωμα αποτελούνταν από ένα βίντεο με σκηνές από τις ταινίες του να παίζει πίσω στην οθόνη ενώ πάνω στην σκηνή ανέβηκε μια πολυμελής ομάδα από τους τυμπανιστές της Calanda, γενέτειρας του σπουδαίου δημιουργού από την Αραγονία, που χτυπούσε δυναμικά τα τύμπανα στον ρυθμό της παράδοσης της Μεγάλης Εβδομάδας, ακριβώς όπως το έκανε για χρόνια και ο ίδιος ο Buñuel.

Ο παρουσιαστής της βραδιάς, Dani Rovira κράτησε το ίδιο μοτίβο με την περσινή χρονιά στον κωμικό ρυθμό και τα «λαϊκά» αστεία, προσκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις τους διάσημους παραβρισκόμενους να μοιραστούν μαζί του ένα gazpacho σε κάποια παραλία της Μάλαγα.

Αναλυτικά τα βραβεία της τελετής μπορείτε να τα δείτε εδώ:
https://www.premiosgoya.com/30-edicion/premios/por-categoria/

και το τρέιλερ της μεγάλης νικήτριας της βραδιάς εδώ:
https://youtu.be/n9d_AOAQac8

Σύνταξη: Jana Tziveleki
Φωτογραφίες: El País