Μαδρίτη ή Βαρκελώνη; Οποιοσδήποτε ξένος που επισκέπτεται μια αραβική πόλη, θα ακούσει αυτή την ερώτηση, δεκάδες φορές. Από το Μαρακές ως το Κάιρο, από την Τύνιδα ως τη Δαμασκό, μικροί και μεγάλοι πετάνε στον αέρα το αιώνιο ποδοσφαιρικό δίλλημα και χαμογελάνε όταν πάρουν τη σωστή απάντηση. Οι ομάδες της Barcelona και της Real Madrid είναι εξάλλου η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό ενός άραβα όταν κάποιος ανακοινώνει ότι έρχεται απ' την Ισπανία.

Παρά τον αποκλεισμό και την απομόνωση που έχει επιβάλει το Ισραήλ, η λωρίδα της Γάζας, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα σύνορα της Γάζας είναι ζωσμένα από τον ισραηλινό στρατό, εκτός από την περιοχή που συνορεύει με την Αίγυπτο. Η πατρίδα των φαραώ, ασκεί αυστηρό έλεγχο σε ανθρώπους και αγαθά στο πέρασμα του Rafah, το οποίο δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Παλαιστίνης. Όμως το σήμα του Al Jazeera Sport διασχίζει τα σύνορα και μαζί με αυτό και το πάθος για τις δύο πιο σημαντικές ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος που απαριθμούν χιλιάδες θαυμαστές ανάμεσα στο 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν εδώ.

Στην τιμωρημένη και βομβαρδισμένη Γάζα, πολλά μπαρ και εστιατόρια κυματίζουν τις σημαίες της Barça και της Madrid σαν να επιδεικνύουν την επαγγελματική τους κάρτα στους πελάτες. Μπορεί, επίσης να τις δει κανείς σε διάφορα σπίτια. Νέοι κάθε κοινωνικής τάξης –από το κέντρο της πόλης μέχρι τα στρατόπεδα των προσφύγων- δείχνουν με περηφάνια την προτίμησή τους για τη μία ή την άλλη ομάδα. Χωρίς καμία αμφιβολία, τα χρώματα και των δύο ομάδων είναι αυτά που κυριαρχούν στην περιοχή, και ξεπερνιούνται μόνο από τα χρώματα της Παλαιστινιακής σημαίας.

Πιθανότατα για να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση, η Real Madrid άνοιξε πρόσφατα πολλές σχολές στη Γάζα μετά από συμφωνία με τα Ενωμένα Έθνη. Η FC Barcelona από την πλευρά της, προσπαθεί να προωθήσει «γέφυρες ειρήνης» ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η προσπάθεια και των δύο ποδοσφαιρικών ομίλων να βρίσκονται εδώ, αντισταθμίζεται με την τρέλα που ξυπνούν οι ομάδες τους: Τα μπαρ γεμίζουν και οι δρόμοι αδειάζουν όταν παίζει κάποια απ τις δύο. Ένα ντέρμπυ μπορεί να το ζήσει κανείς εδώ με την ίδια (ή και μεγαλύτερη) ένταση όσο και σε μια ισπανική πόλη.

Φυσικά οι επιθετικοί Lionel Messi και Cristiano Ronaldo είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές: μόνο αναφέροντας το όνομά τους καταφέρνει κανείς να κερδίσει το χαμόγελο οποιουδήποτε παιδιού. Οι υπόλοιποι παίκτες και οι άλλες ομάδες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτούς τους δύο θρύλους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση ή ερώτηση: "¿Madrid au Barshaluna?" (έτσι περίπου ακούγεται στα αραβικά) θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες στις δύο άκρες της μεσογείου και να υποδέχεται τους ξένους που φτάνουν στη Γάζα.

Του Μιγκέλ Άνχελ Μεδίνα
Από το
http://blogs.elpais.com/miradas-arabes/2013/04/madrid-barcelona-mundo-arabe-gaza.html