Όταν πρωτοδιάβασα αυτήν τη συνταγή, ανατρίχιασα. Μα γαλοπούλα με σοκολάτα κουβερτούρα γίνεται; Και όμως γίνεται, και μάλιστα βρήκα το αποτέλεσμα γευστικότατο· H περιέργεια με έκανε να στήσω αμέσως την κατσαρόλα... Η συνταγή για το Mole Poblano, που είχα πρωτοκάνει τότε -επτά χρόνια πριν- ήταν πιο απλή από αυτήν που βρήκα στο βιβλίο «Η Λατινική Αμερική, οι συγγραφείς και η κουζίνα της» των Μαρίνας Αννίνου και Γιάννη Λεμονή (εκδ. Ερμείας). Στην όμορφη αυτή έκδοση βρίσκει κανείς αποσπάσματα από βιβλία Λατινοαμερικανών συγγραφέων, που περιγράφουν φαγητά και διατροφικές συνήθειες, καθώς και συνταγές.

Ας ξαναγυρίσουμε στο... ψητό. To γευστικό φαγητό από την Puebla του Μεξικού έχει ως βασική πρώτη ύλη είτε κοτόπουλο είτε γαλοπούλα. Θα μπορούσε λοιπόν να φιλοξενηθεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Θα σας μεταφέρω μια παραλλαγμένη συνταγή από αυτήν του βιβλίου. Γιατί έκανα μερικές αλλαγές: αντικατέστησα τους κύβους πουλερικού με το ζωμό που κρατάω στην κατάψυξή μου όποτε βράζω κοτόπουλο, χρησιμοποίησα, αντί για τα τέσσερα είδη πιπεριάς που έχουν στο Μεξικό, δύο που βρίσκω εύκολα στον μανάβη και παρέλειψα τις δύο τορτίγιες από καλαμπόκι (γιατί δεν τις είχα ανακαλύψει ακόμα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων). Κατά τα άλλα, έχουμε (εννοείται ότι επιλέγουμε όλα τα υλικά βιολογικά):

• 2,5 κιλά γαλοπούλα ή κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες,
• 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης,
• 100 γρ. καυτερές πιπεριές,
• 4 κτλ. σούπας πελτές ντομάτας,
• 1 ξυλάκι κανέλας,
• μισό κτλ. του γλυκού γλυκάνισο,
• 1 κτλ. σούπας ζάχαρη,
• 6 κτλ. σούπας ξίδι,
• 2 κτλ. σούπας σουσάμι,
• 3 κτλ. σούπας αμύγδαλα ασπρισμένα,
• 3 κτλ. σούπας φιστίκια αράπικα,
• 100 γρ. σταφίδες,
• μισό κτλ. του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη,
• 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
• 6 σκελίδες σκόρδο,
• 25 γρ. κουβερτούρα τριμμένη,
• 10 κτλ. της σούπας λάδι,
• αλάτι και πιπέρι.

Μπορεί να σας φαίνεται... υπερπαραγωγή. Ισως να έχει πολλά υλικά, αλλά η εκτέλεση είναι σχετικά απλή. Αρχίζουμε, λοιπόν, βάζοντας σε ένα μπολ τα κομμάτια της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου μαζί με το μισό σκόρδο, λιωμένο, το ξίδι, πιπέρι, αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να μαριναριστεί για μία ώρα τουλάχιστον. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους.

(Τις καυτερές τις αφήνουμε για μία ώρα μέσα σε χλιαρό νερό.) Καβουρδίζουμε το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια με ελάχιστο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις πιπεριές, το άλλο μισό σκόρδο και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και τις τορτίγιες ψημένες στο τηγάνι (αν τις χρησιμοποιήσετε). Προσθέτουμε λίγο ζωμό από κοτόπουλο (που έχουμε κρατήσει στην κατάψυξη από προηγούμενα μαγειρέματα) και πολτοποιούμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τη γαλοπούλα, χύνουμε το μισό λάδι και στο υπόλοιπο τηγανίζουμε το μείγμα από το μπλέντερ για 4 - 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και 1 λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει ξεσκέπαστο για 1 - 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Γαρνίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε. Η πικρή σοκολάτα μαζί με την καυτερή πιπεριά και τη ζάχαρη συνδυάζονται θαυμάσια, και δεν το λέω μόνο επειδή είμαι λάτρις της κουβερτούρας. Απλώς... ο άπιστος Θωμάς πείστηκε απόλυτα.

Πηγή: kathimerini.gr