Η Ισπανία σε κάθε της πτυχή συναρπάζει, από τη νωχελική Ανδαλουσία με την ιδιαίτερη αραβική αρχιτεκτονική της, την ερωτική Σεβίλη και την αγέρωχη Γρανάδα με το κάστρο της μέχρι τις βορειοανατολικές εσχατιές της χώρας: Εκεί που το παιχνίδι παίζει πρωτίστως η εκκεντρική και νεανική πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελόνη, μαζί με επίσης άλλους καλούς παίκτες, όπως την Gerona και τη Figueres, δύο πόλεις που άνετα μπορείτε να επισκεφθείτε, στο πλαίσιο μιας ημερήσιας εκδρομής από τη Βαρκελόνη

Αποστολή Δάνης Δανιηλίδης

Σήμερα αναφερόμαστε στην πόλη του Νταλί, τη Figueres. Μην κάνετε το λάθος όμως να δείτε το μουσείο και στη συνέχεια να φύγετε. Η πόλη και τα περίχωρα της διαθέτουν αρκετά άλλα αξιοθέατα, αλλά και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που θα τη νιώσετε περπατώντας στους πεζόδρομους και τις πλατείες της. Χαλαρώστε και απολαύστε την!

Figueres και Νταλί
Εκατόν είκοσι εννέα χιλιόμετρα από τη Βαρκελόνη προβάλλει η μικρή αυτή πόλη που έγινε γνωστή χάρη στο διάσημο τέκνο της, τον Νταλί. Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα (μόλις 12 χιλιόμετρα από τον Κόλπο των Τριαντάφυλλων). Εδώ γεννήθηκε το 1898 ο Νταλί, σε ένα διώροφο κτίσμα που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης και το 2010 θα γίνει κι αυτό μουσείο, επικεντρώνοντας στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του μεγάλου ζωγράφου. Προς το τέλος του ισπανικού εμφυλίου, το 1939, το θέατρο της πόλης κάηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και έμεινε ερειπωμένο μέχρι το 1961, όταν ο Νταλί αποφάσισε να το αγοράσει και να στήσει στη θέση του το Θέατρο-Μουσείο Νταλί, το οποίο ολοκλήρωσε το 1974.

Τι είναι αυτό το θέατρο-μουσείο; Καλή ερώτηση! Είναι πολλά πράγματα ταυτοχρόνως: γκαλερί τέχνης, ένα είδος τελικής διαθήκης και το μαυσωλείο του. Ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πράξη αυτοπροβολής ενός ανθρώπου, που σε όλη του τη ζωή συνήθιζε να κάνει ανάλογες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, περιδιαβαίνοντας τους χώρους με τα εκθέματα, εύκολα θα διαπιστώσετε το εύρος της καλλιτεχνικής ευφυΐας του. Ο επισκέπτης συμμετέχει σε ένα πολυδιάστατο ταξίδι σε μία από τις πιο γόνιμες φαντασίες του 20ού αιώνα, ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, τρικ και ψευδαισθήσεις. Ανάλογα με το κατά πόσο ενδιαφέρεστε για τα έργα του Νταλί, θα χρειαστείτε κάμποσες ώρες –το λιγότερο δύο. Το μουσείο είναι κλειστό κάθε Δευτέρα την περίοδο Οκτωβρίου-Μαΐου.

Το κτίσμα εντυπωσιάζει ήδη από έξω με το μεγάλο κόκκινο τοίχο, πάνω στον οποίο «κάθεται» μία σειρά τεράστιων αβγών και γλυπτά με γυναικείες φιγούρες. Από την πλευρά της κεντρικής εισόδου στην πλατεία Gala I Salvador Dali περίεργα γλυπτά υποδέχονται τους επισκέπτες. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι σκέφτονταν οι παπάδες της διπλανής εκκλησίας του Sant Pere, αντικρίζοντας κάθε μέρα αυτό το θέαμα (σκεφτείτε ότι ήταν ακόμη η εποχή της δικτατορίας του Φράνκο). Στον ημικυκλικό εσωτερικό κήπο θα φωτογραφίσετε το Βροχερό Ταξί, μία από τις πρώτες Κάντιλακ –λέγεται ότι ανήκε στον Αλ Καπόνε–, μαζί με μια στοίβα από λάστιχα τρακτέρ, διάφορα αγάλματα κι ένα ψαροκάικο. Ρίξτε ένα νόμισμα στη σχισμή, και νερό θα αρχίσει να τρέχει σε όλο το εσωτερικό του αυτοκινήτου!

Το θέατρο-μουσείο φιλοξενεί μία μεγάλη γκάμα έργων του Νταλί, καλύπτοντας όλες τις καλλιτεχνικές εκφάνσεις (ιμπρεσιονισμός, φουτουρισμός, κυβισμός κ.ά.), μαζί και με τις σουρεαλιστικές δημιουργίες του των τελευταίων χρόνων της ζωής του. Εκτίθενται πίνακες, σχέδια, σκίτσα, γλυπτά, ολόκληρες εγκαταστάσεις, αλλά και έργα άλλων καλλιτεχνών (Antoni Pitxot, Evaríst Valles), καθώς και έργα δημιουργών από την προσωπική συλλογή του Νταλί. Είκοσι δύο δωμάτια προσφέρουν την απόλυτη εικαστική, και όχι μόνον, εμπειρία καθημερινά 10.30-18.00 (από 1/10-30-6) και 09.00-20.00 (από 1/7-30/9). Δείτε οπωσδήποτε την έκθεση με τα 37 κοσμήματα από χρυσό και πολύτιμους λίθους που σχεδίασε ο Νταλί, καθώς και το παρακείμενο μαυσωλείο του.

Άλλα αξιοθέατα
Μπορεί το μουσείο του Νταλί να έκανε την πόλη γνωστή στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό και φιλότεχνο κοινό, η Figueres όμως έχει και άλλα αξιόλογα πράγματα να δείξει. Όπως, για παράδειγμα, τα καλόγουστα πε-οδρομημένα στενά της με κουκλίστικα καφέ και μικρά καταστήματα, απλόχωρες πλατείες με πανύψηλα δέντρα όπου χαίρεσαι να χαλαρώνεις τρώγοντας ένα σάντουιτς με χαμόν και πίνοντας θερβέθα (μπίρα), αλλά και τρία πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Το Μουσείο Emporda, το οποίο φιλοξενεί ελληνικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά ευρήματα, όπως και μία αρκετά μεγάλη συλλογή έργων τέχνης καταλανών κυρίως καλλιτεχνών (η είσοδος είναι δωρεάν εάν έχετε ήδη βγάλει εισιτήριο για το μουσείο του Νταλί). Το Μουσείο Παιχνιδιών (Museu deí Joguet) είναι απλά ένα όνειρο! Ετοιμαστείτε να θαυμάσετε περισσότερα από 3.500 παιχνίδια κυρίως από την Καταλονία και τη Βαλένθια, που κατασκευάστηκαν σε προ-Μπάρμπι εποχές, το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα. Το Τεχνικό Μουσείο της Emporda αποτελεί ένα καταφύγιο του τεχνολογικού μας πολιτισμού. Φιλοξενεί από γραφομηχανές και ρολόγια, μέχρι ραπτομηχανές, θερμοσίφωνες και παλιές ταμειακές μηχανές!

Βγείτε και εκτός πόλης, όπου σε ένα χαμηλό λόφο, μόλις ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του κέντρου, βρίσκεται το κάστρο του Sant Ferran. Αν και χτίστηκε το 1750 με σκοπό να αντέχει στις πιο σκληρές πολιορκίες, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δείξει τα δόντια του, οπότε διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Θα επανέλθουμε σύντομα με την εξερεύνηση της Καταλονίας, εστιάζοντας σε μια άλλη περιοχή.

Info:
Γραφείο τουρισμού της πόλης: http://www.figueres.cat/*
Θέατρο-Μουσείο Νταλί: http://www.salvador-dali.org/

* Στο παρόν άρθρο παραθέτουμε τη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου τουρισμού της Figueres.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής, Περιοδικό Ταξίδια, εκδρομές & εξορμήσεις, τ. 232, σσ. 8, 10-11.

Σημείωση: Το πλήρες άρθρο (κείμενο, φωτογραφίες, κ.λπ.) είναι διαθέσιμο στους παρακάτω συνδέσμους.

Figueres/1

Figueres/2

Figueres/3

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Σφύκα που μας παραχώρησε το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού Ταξίδια, εκδρομές & εξορμήσεις.