Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άπαρσις η ελληνόφωνη ποιητική συλλογή του Μεξικάνου Luis Gómezbeck με τίτλο «Άνθος και Γαλήνη». Η συλλογή είναι δίγλωσση (ελληνικά-ισπανικά) και περιλαμβάνει 31 ποιήματα γραμμένα στην Ελλάδα κατ’ ευθείαν στα ελληνικά από τον ποιητή και μεταφρασμένα στα ισπανικά από τη φιλόλογο Γιόσελυν Ερνάντες Καμάτσο.

Την έκδοση προλογίζει η καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, η οποία μεταξύ άλλων γράφει:

[ ] …γοητευτική, μυστηριώδης η ποίηση του Gómezbeck, σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Καθόλου αθώα γλωσσικά, δεν αποζητά καμία συγκατάβαση, στέκεται εκεί μπροστά σου και σου μιλάει…

[ ] …δείχνει την εξαιρετική άνεσή του με την ελληνική γλώσσα και αποκαλύπτει την εξοικείωσή του με τους μορφολογικούς κανόνες της, καθώς και τον πειραματισμό του στη δημιουργία μιας δικής του αναγνωρίσιμης ποιητικής γραμματικής…

Ο ίδιος ο ποιητής δηλώνει για τη συλλογή:

«Η μητρική μου γλώσσα είναι η ισπανική, όμως, όλα τα ποιήματα αυτής της συλλογής γράφτηκαν στην ελληνική. Συναισθήματα, βιώματα και στοχασμοί, όχι μόνο από την αναγέννησή μου στην Ελλάδα, αλλά και από παλαιότερες γεννήσεις μου. Μητρική γλώσσα δεν είναι μόνο αυτή που σε μαθαίνει να μιλάς, αλλά κι αυτή που σου βρίσκει λέξεις για να μιλήσεις».

Το βιβλίο πωλείται στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

Ο Luis Gómezbeck γεννήθηκε στο Μεξικό το 1977. Σπούδασε ισπανική φιλολογία, θέατρο, υποκριτική και σωματικό θέατρο σε Αγγλία και Μεξικό, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας, τηλεπικοινωνίας, μουσικής, τραγουδιού, φωνής, ορθοφωνίας και σύγχρονου χορού σε Ελλάδα και Μεξικό. Ως ηθοποιός έχει παίξει σε σαράντα παραγωγές, σε σκηνές της Αγγλίας, Αργεντινής, Ελλάδας, Μεξικού, Ισπανίας, Ισραήλ, Ιταλίας και Σκωτίας, ενώ έχει σκηνοθετήσει δέκα παραγωγές σε Ελλάδα και Μεξικό. Ασκεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου και μετρά συνεργασίες με εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισπανία και Ιταλία. Είναι φωτορεπόρτερ και φωτογραφίες του έχουν βραβευτεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τη ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς βία» και την UNESCO. Έχει στο ενεργητικό του πέντε ατομικές και πέντε ομαδικές εκθέσεις σε Αργεντινή και Ελλάδα. Μιλά, γράφει και μεταφράζει σε πέντε γλώσσες. Μέσα από ταξίδια του σε σαράντα ήδη χώρες, έχει καταφέρει να μελετήσει και συχνά να αποτυπώσει την τέχνη που κρύβει ή φανερώνει ο κάθε πολιτισμός, έχοντας πραγματοποιήσει ομιλίες σε Αργεντινή, Ελλάδα και Μεξικό. Έχει γράψει τα βιβλία «Αζτέκων Ποίησις», «Ο Χάρος στο Μεξικό είναι γένους θηλυκού» και «Μεξικού Γέννησις» (Εκδόσεις Οσελότος). Διατηρεί την ελληνόφωνη στήλη «Paseo de Salónica» στο ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό «Thessalοniki Arts and Culture». Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μεξικάνων Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα «BALAM» και της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρίας «la Melena del Huachinango».

«ΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΗ» (FLOR Y SERENIDAD)

συγγραφέας: Luis Gómezbeck

εκδόσεις: Άπαρσις

γλώσσα: ελληνική (πρωτότυπη) – ισπανική (μετάφραση)

διάσταση: 22 x 12 – μαλακό εξώφυλλο

χαρτί: samois 100 gr.

σελίδες: 108

τιμή: 8 ευρώ

ΙSBN: 978-960-9737-71-5