Luis Araújo
Ελεύθερη αγορά
Eκδόσεις Άπαρσις
ISBN: 978-960-9737-04-3
Σελίδες: 72

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Α, ένας δικηγόρος διεφθαρμένος και σεξουαλικά διεστραμμένος, που έχει συνηθίσει να αγοράζει ό,τι θέλει με το χρήμα: επαγγελματικούς θριάμβους, πολιτικούς, άδειες παραμονής για τους μετανάστες και απατηλά προνόμια, δεν μπορεί να δεχτεί πως αδυνατεί να κάνει το ίδιο με τη Β, μια πόρνη, μετανάστρια, χωρίς άδεια παραμονής, την οποία υποχρεώνει να συμμετάσχει σε διεστραμμένα σεξουαλικά παιχνίδια. Μια μεταφορά για την εκμετάλλευση και τις σχέσεις σε μια αγορά που ονομάζεται ελεύθερη, αλλά αποκλείει αυτούς που «δεν έχουν τα κότσια».

Luis Araújo

Θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος με τριαντάχρονη καριέρα στο θέατρο. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορους θιάσους στην Ισπανία, ενώ στη Γαλλία έχει δουλέψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Από τα θεατρικά έργα του, έχουν δημοσιευθεί ή ανέβει τα εξής:

1. Οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις τού Αουρέλιο και της Κοστάνθα, (1983, Βραβείο Ιβηροαμερικάνικης Παιδικής Δραματουργίας)
2. Μαύρο φεγγάρι (1984)
3. Fantastic calentito (1985)
4. Το συμβαλλόμενο μέρος (1992)
5. Βαντζέτι (1993)
6. Κάρμεν Πριβάτα (1996)
7. Οι άσπροι γάτοι (1998)
8. Η ανέγερση του καθεδρικού ναού (Διεθνές Βραβείο Τραμόγια, για το καλύτερο θεατρικό έργο στην ισπανική γλώσσα το 2000)
9. Τρένα που πάνε στη θάλασσα (2001)
10. Εχθρός (2005)
11. Ουδέν νεότερον (2006)
12. Ελεύθερη αγορά (Βραβείο Εσπερπέντο 2008)
13. Γιατί οι ακακίες δε βγάζουν σιρόπι; (2010)

Έργα του έχουν μεταφραστεί στη γαλλική, αγγλική, πορτογαλική, ιταλική, γερμανική, ρουμανική, βουλγαρική και γαλικιανή.

Εκτός από τη σκηνοθεσία μερικών από τα δικά του έργα, έχει σκηνοθετήσει ή επιμεληθεί σκηνοθετικά σε θεατρικά αναλόγια, έργα περίπου εκατό σύγχρονων ισπανών και λατινοαμερικάνων συγγραφέων στο Centro Dramatico Nacional (Εθνικό Θέατρο Μαδρίτης), το Círculo de Bellas Artes, το Teatro Español, το Teatro Real, το Ateneo της Μαδρίτης και σε διάφορα ιδιωτικά θέατρα και εναλλακτικές σκηνές.

Έχει διδάξει θεατρική γραφή στην Escuela de Letras, στο Centro Nacional de Nuevas Tendencias Escénicas, στη R.E.S.A.D (Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου) της Μαδρίτης, σε πανεπιστημιακά κέντρα και εναλλακτικές σκηνές. Υπήρξε καθηγητής Υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ (Καναδάς), στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Συνεργασία των Πανεπιστημίων Yale, NY, California, Carolina κλπ) και αλλού. Δίδαξε σκηνοθεσία και ιστορία θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι (Αγγλία) και παρέδωσε σεμινάρια θεατρικής μετάφρασης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης στις Βρυξέλλες.

Διατέλεσε γενικός γραμματέας (1992-1995) και αντιπρόεδρος (1995-1998) της Ένωσης Ισπανών Θεατρικών Συγγραφέων (ΑΑΤΕ). Έχει γράψει μελέτες για τις μεταθεατρικές γλώσσες και το εναλλακτικό θέατρο καθώς επίσης και πολυάριθμα άρθρα σε θεατρικά περιοδικά. Είναι σύμβουλος σύνταξης του περιοδικού Primer Acto και ειδικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Νέας Γενιάς, Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων.

Πηγή: www.aparsis.gr