Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Ισπανία έγινε η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ρεύματος από ηλιοθερμική ενέργεια στον κόσμο με 432MW, ξεπερνώντας έτσι τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν 422MW. Η ανακοίνωση έγινε από την κορυφαία επιχειρηματική ένωση του χώρου, την Protermosolar.

Η αύξηση της ισχύος ανέβασε την Ισπανία στην πρώτη θέση, λόγω της ενεργοποίησης του σταθμού 50 MW που βρίσκεται στην περιοχή La Florida (Badajoz). Επιπλέον, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ένα ορόσημο στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας με έκταση 550.000 τ.μ. και αποτελεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο μεταξύ των σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία.

Με το νέο αυτό εργοστάσιο, το ισπανικό πάρκο ηλιοθερμικής ενέργειας αποτελείται από έντεκα σταθμούς σε πλήρη λειτουργία και άλλους 20 περίπου που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Τα πάνω από 430 MW ισοδυναμούν με την ενέργεια που παράγεται από ένα πυρηνικό σταθμό. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φωτοβολταϊκά, τα ηλιοθερμικά συστήματα χρησιμοποιούν τη θερμότητα σαν πηγή, για να κινήσουν τη γεννήτρια η οποία παράγει το ρεύμα.

Εκτός από το σταθμό της La Florida, οι μονάδες που λειτουργούν στην Ισπανία είναι οι PS10 (11 MW), PS 20 (20 MW), Andasol 1 (50 MW), Puertollano (50 MW), Puerto Wrong (1,4 MW), La Risca (50 MW), Andasol 2 (50 MW) Solnova 1 (50 MW), Extresol 1 (50 MW), Solnova 3 (50 MW) και La Florida (50 MW).

Σε λιγότερο από ένα έτος θα μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο επιπλέον ισχύς περίπου 600 MW. Σύμφωνα με το σχετικό μητρώο καταγραφής των σταθμών παραγωγής, τα εργοστάσια θα μπορούν να παράγουν σχεδόν 2.500 MW ηλεκτρικής ενέργειας το 2013. Επίσης, βλέποντας το μέλλον, ο κλάδος προβλέπει μείωση των τιμών, εξηγώντας εν μέρει την εκρηκτική ανάπτυξη της ηλιοθερμικής ενέργειας.

Πηγή: elpais.com