Πρεμιέρα της «Α» στο Sani Festival Σάββατο 26 Ιουλίου 21:30

Θα προηγηθεί συζήτηση με τον Στάθη Αθανασίου και τον Pedro Olalla όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά σαν case-study όλο το project, και θα μιλήσουμε πάνω στην έννοια της πολιτικής ανυπακοής, με αφορμή και έμπνευση την Αντιγόνη και το σήμερα.

Querid@s amig@s
Estrenamos en Sani Festival el 26 de Julio y te estamos esperando en la colina de Sani en Chalkidiki!
Una buena ocasión para viajar a Grecia este verano, ¿no?

Το «A» αποτελείμια transmedia κινηματογραφική παράσταση εμπνευσμένη από τον μύθο της Αντιγόνης, μια μεταμοντέρνα έκδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Πρόκειται για μια καινοτόμο παραγωγή, ένα συλλογικό πρότζεκτ από το Α ως το Ω σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Στάθη Αθανασίου, η οποία πήρε σάρκα και οστά μέσω κοινωνικής χρηματοδότησης (crowdfunding, 568 ανθρώποι από όλο τον κόσμο έκαναν πραγματικότητα αυτή την ιδέα-εγχείρημα) στηρίζοντας νέους, καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς, που αποτελούν τους συντελεστές της παράστασης.

Στην κινηματογραφική παράσταση «Α»,  ο Στάθης Αθανασίου διαπραγματεύεται την Αντιγόνη στον αντίποδα της τραγωδίας του Σοφοκλή: Ενώ στο μύθο του Σοφοκλή βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της προσωπικής της έννοιας της δικαιοσύνης, η ηρωίδα του Στάθη Αθανασίου δεν είναι και δε θέλει να γίνει Αντιγόνη. Στην παράσταση βιώνουμε τη γέννηση μιας Αντιγόνης, και όχι μόνο τη δράση της.

Στη δομή της η κινηματογραφική παράσταση φέρνει τον Κινηματογράφο να υπηρετήσει το φυσικό του γονιό, το Αρχαίο Δράμα, έξω από το χώρο ασφαλείας του. Θα μπορούσε να είναι μια τραγωδία της εποχής του Αισχύλου (ένας Ηθοποιός, Χορός, Ορχήστρα), όπου ο σκηνοθέτης κρατά τα δύο στοιχεία στη θέση τους (Χορός, Ορχήστρα) και αντικαθιστά τον Ηθοποιό με μια Ταινία.

Ο Χορός στην εν λόγω παράσταση αποτελείται από τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς και χορεύτριες,– σε χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη- ενώ την Ορχήστρα αποτελούν ζωντανά επί σκηνής το Κουαρτέτο Εγχόρδων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος έχει συνθέσει τη μουσική επένδυση της παράστασης.

Περισσότερα εδώ: http://www.sanifestival.gr/el-GR/events/a-a-transmedia-cinematic-performance