AltΣτην Αθήνα µπορεί να µην την έχουµε δει, παρά πολύ αποσπασµατικά, αλλά έξω πάει καλά. Ο λόγος για τη συλλογή έργων τέχνης του ∆ηµήτρη ∆ασκαλόπουλου, που κάνει διεθνή καριέρα πριν καταλήξει στην Αθήνα, εκεί που, σύµφωνα µε τον δηµιουργό της, είναι η οριστική της θέση, ώστε να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό.

Ώσπου όµως ο πρόεδρος του Συνδέσµου Ελλήνων Βιοµηχάνων βρει τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει τα 400 έργα 170 ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που συνθέτουν τη συλλογή του –συζητά συνεργασία τόσο µε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όσο και µε το Φεστιβάλ Αθηνών–, παρουσιάζει 60 µεγάλες κυρίως εγκαταστάσεις 30 καλλιτεχνών στο Μουσείο Γκουγκενχάιµ του Μπιλµπάο, σε επιµέλεια της Νάνσι Σπέκτορ, αναπληρώτριας διευθύντριας του Μουσείου Γκουγκενχάιµ της Νέας Υόρκης. «Πολλοί θεωρούν τα πολιτιστικά δρώµενα ως µια πολυτέλεια για ειδικούς και πλούσιους στη σκληρή και ανηφορική περίοδο που ζούµε. Η τέχνη όµως είναι ψωµί. ∆εν είναι παντεσπάνι», λέει ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος που πιστεύει πωςη έκθεση θα έχει έµµεση θετική αντανάκλαση και στη χώρα µας, καθώς έχει «τη σφραγίδα ενός έλληνα συλλέκτη και ενός έλληνα συγγραφέα», αφού ο τίτλος της είναι «Φωτεινό ∆ιάστηµα», εµπνευσµένος από την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.

Ανάµεσα στους καλλιτέχνες που συµµετέχουν στην έκθεση στο Μπιλµπάο είναι οι Κοτλούγκ Αταµάν, Πολ Τσαν, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Πολ ΜακΚάρθι, Γκαµπριέλ Ορόθκο, Ανέτ Μέσαντζερ, Μάθιου Μπάρνι, µε έργα εντυπωσιακά και µεγάλων κυρίως διαστάσεων που εκφράζουν τον πυρήνα της συλλογής: αντιµετωπίζουν το ανθρώπινο σώµα ως χώρο για ιδεολογικό και υπαρξιακό προβληµατισµό. Εκτιµάται, δε, πως µετά το πέρας της έκθεσης (12/4-11/9) θα έχουν δει 90 έργα της συλλογής δύο εκατοµµύρια επισκέπτες (συµπεριλαµβανοµένων εκείνων που βλέπουν έτερο µέρος της συλλογής στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο).

Από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πληροφορίες στα ισπανικά: www.guggenheim-bilbao.es

Πηγή: tanea.gr