Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, με σημερινές δηλώσεις του επισήμανε ότι το «κρίσιμο» ποσοστό ανεργίας στη χώρα του - 22,85% - θα χειροτερέψει φέτος. Προέτρεψε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, για την οποία η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει μεθαύριο (Παρασκευή).

«Ατυχώς, βραχυπρόθεσμα τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν όσον αφορά την ανεργία. Το χειρότερο είναι ότι φέτος η ανεργία θα χειροτερέψει», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ραχόι, κάνοντας τον απολογισμό στο κοινοβούλιο για το Ευρωπαϊκό συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Μάλιστα, η ανεργία, αν και πλήττει όλες τις ηλικίες, αφορά ιδίως τις μικρές ηλικίες στους αναζητούντες εργασία κάτω των 25 στη χώρα μας, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 48,6%», τόνισε ο ίδιος. «Δηλαδή, ένας στους δύο νέους που αναζητεί θέση εργασίας, δεν βρίσκει και παριστάμεθα μάρτυρες στη μετανάστευση των διπλωματούχων μας», υπογράμμισε εξάλλου. «Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει να δημιουργηθούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Ραχόι.

Σήμερα οι άνεργοι στην Ισπανία, πολλοί μακρόχρονοι, είναι σχεδόν 4,6 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Απασχόλησης (Εργασίας), κα Φατίμα Μπάνεθ, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει μόνον ενός τύπου εργασιακή σύμβαση, «αποκλειστική», επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν «αντισυνταγματικό».

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν από την πλευρά τους ότι, η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος δίνει «μάχες» σε τρία μεγάλα «μέτωπα», δύο οικονομικά και ένα κοινωνικό-οικονομικό: ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του κράτους, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, ανεργία, αντιστοίχως.

Ομως, ο σοσιαλιστής ηγέτης, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ραχόι ότι, κάνοντας πολιτική οικονομικής μεγάλης λιτότητας προκαλεί σαφή επιδείνωση στο πεδίο της απασχόλησης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ