Γεύσεις απο Ισπανία

Περισσότερα
15 Χρόνια 10 Μήνες πριν #233 από dionisisath
Γεύσεις απο Ισπανία δημιουργήθηκε από dionisisath
Tapas bars: Casual dining α λα ισπανικά

των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη

Ξεκινώντας από τον ισπανικό Νότο, η φιλοσοφία των tapas bars εξαπλώθηκε, με ορισμένες παραλλαγές, και κατέκτησε γρήγορα την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εδραίωσή της στην Ελλάδα μπορεί να άργησε κατά τι, ήταν όμως αναμενόμενη καθ’ ότι η μεσογειακή κουζίνα σε συνδυασμό με τη χαλαρή διάθεση, που θυμίζει περισσότερο bar και λιγότερο εστιατόριο, ταιριάζει απόλυτα στις δικές μας προτιμήσεις και συνήθειες.

Η αρχική ιδέα ήταν ότι το ποτό έπρεπε να σερβίρεται –για την ακρίβεια να ”σκεπάζεται”, καθώς tapas σημαίνει, στην κυριολεξία, τάπες– με μεζεδάκια, τα οποία θα το συνόδευαν χωρίς να το επισκιάζουν. Η ατμόσφαιρα των tapas bars ξεφεύγει εντελώς από τη λογική του εστιατορίου, και δη του επίσημου, υιοθετώντας το χαλαρό, νεανικό ύφος του bar που, όμως, προσφέρει και φαγητό.

Τα τραπεζάκια που πλαισιώνουν την μπάρα των συγκεκριμένων μαγαζιών, μακράν από το να αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή τύπου bar- restaurant, συμπληρώνουν απλά την εικόνα, εξυπηρετώντας τον ίδιο ακριβώς σκοπό με το bar και τα σκαμπό του: να απολαύσετε το ποτό σας, συνοδεία των tapas που θα επιλέξετε. Σίγουρα, αν σκοπεύετε να παραγγείλετε paella, ή κάποιο άλλο κυρίως πιάτο, είναι καλύτερο να τα προτιμήσετε, αλλά εμείς προτείνουμε, τουλάχιστον κατά την πρώτη σας επίσκεψη σε ένα tapas bar, να καθίσετε στην μπάρα –εδώ, άλλωστε, είναι όλο το νόημά τους.

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε έξι από τα καλύτερα tapas bars της Αθήνας –ούτε εμείς φανταζόμασταν ότι είναι τόσα πολλά– για να ξέρετε πού θα απευθυνθείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να… τσιμπήσετε με στυλ, να απολαύσετε αυθεντική sangria ή να εντρυφήσετε στα μυστικά της ισπανικής κουζίνας.

* Mi Sueno

”Το όνειρο” -όπως μεταφράζεται το όνομα- του πολυσπουδαγμένου ιδιοκτήτη του Mi Sueno έγινε σίγουρα πραγματικότητα μ’αυτό το εξαιρετικό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Πόλος έλξης τόσο για τους λάτρεις του καλού ισπανικού φαγητού, όσο και για τους θεατρόφιλους που μετά το τέλος των παραστάσεων στα θέτρα της περιοχής καταλήγουν εκεί για φαγητό ή ποτό σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον.

Το μαγαζί είναι ημιυπόγειο και όσο μεγάλο χρειάζεται για να φιλοξενήσει τρεις χώρους, ανάλογα με τα κέφια. Στην είσοδο βρίσκεται το μπαρ όπου λαμβάνουν χώρα και όλα τα μουσικοχορευτικά events, αριστερά η σάλα του εστιατορίου και δεξιά το kitchen-bar, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την προετοιμασία του φαγητού μπροστά στα μάτια σας.

Το décor είναι λιτό, με κυρίαρχα στοιχεία τα λευκά έπιπλα, τις μπεζ αποχρώσεις και τις μοντέρνες τεχνοτροπίες στο φωτισμό, ενώ το κόκκινο κάνει διακριτικά την εμφάνισή του σε κάποια διακοσμητικά. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνδυασμό μοντέρνου και αυθεντικού, όπως ακριβώς είναι και τα πιάτα του, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν γνήσια ισπανικά προϊόντα όπως το χαμόν και τα τυριά.

Εδώ επιλέξαμε από tapas το Gambas al Ajillo, γαρίδες δηλαδή σωτέ με σκόρδο, και το Rabo del Toro, που δεν είναι άλλο από ουρά ταύρου! Πάρα πολύ καλά και τα δύο. Η σαλάτα μας ήταν η Queso de Cabra, Tomate y Portobellos con Adrezo di Pistachos, αρκετά απλή με ντομάτα και μανιτάρια αλλά εξαιρετικό κατσικίσιο τυρί σε βινεγκρέτ φυστικιού.

Και για κυρίως δοκιμάσαμε paella de Marisco, με θαλασσινά. Ένα πιάτο για το οποίο ο Ισπανός σεφ έχει λόγους να καυχιέται. Μείναμε ευχαριστημένοι ωστόσο και με τη sangria αλλά και με τα γλυκά, ενώ το χωνευτικό cherry που μας προσφέρθηκε στο τέλος ήταν απαραίτητο.

Το mi Sueño μας άρεσε γιατί αν και καθημερινή, η ημέρα που πήγαμε, είχε αρκετό αλλά και ωραίο κόσμο, χωρίς να λείψουν και κάποιες διασημότητες. Επίσης, γύρω στις 11:30 τα φώτα χαμηλώνουν και η μουσική από chill out latin, γίνεται πιο up-beat και mainstream, έτσι ώστε το μαγαζί να προσφέρεται και σαν club, χωρίς ωστόσο να γίνεται ενοχλητικό.

Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας γεμάτος events, τα οποία δεν πρέπει να χάσετε. Πιο συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή η βραδυά είναι αφιερωμένη σε Flamenco χορό και τραγούδι, κάθε Τετάρτη έχει Latin Dance Show, κάθε Πέμπτη Ισπανικό Bolero με κιθάρα και τραγούδι, ενώ θα γίνουν δύο μασκέ party το Σάββατο 10/2 με θέμα την Κούβα και το Σάββατο 17/2 με θέμα το Όνειρο (Sueño).

Το Mi Sueno είναι ανοιχτό καθημερινά από το μεσημέρι, εκτός Δευτέρας, ενώ η κουζίνα κλείνει στις 2:00 το βράδυ. Για ένα χορταστικότατο δείπνο, υπολογίστε περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Ακαδημίας 30 και Λυκαβητού, τηλ. 210 3616271

* Duende

Το ”αδερφάκι” του Mi Sueno έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή του Ψυρρή το Φεβρουάριο του 2005, ως ”Tapas y Mas”. Μεγαλώνοντας, υιοθέτησε το περισσότερο παιχνιδιάρικο όνομα του Καλικάντζαρου και ανακαινίστηκε, για να φιλοξενήσει περισσότερα τραπέζια, σε ένα πιο ”εστιατορικό” section, θυσιάζοντας ένα κομμάτι της μεγάλης μπάρας του.

Αυτό που ποτέ δεν έχασε, όμως, ήταν το κέφι του, η χαλαρή του διάθεση, η αυθεντική ατμόσφαιρα της χώρας που γέννησε τα tapas και την κουλτούρα τους και, βέβαια, οι εξαιρετικές του γεύσεις.

Πάντοτε πιστό στην ισπανική παράδοση και φιλοσοφία –την οποία ο ιδιοκτήτης, έχοντας ταξιδέψει εκτεταμένα στη χώρα δείχνει να γνωρίζει καλά και να εκτιμά βαθύτατα– και υπό την επιμέλεια του ανδαλουσιανού σεφ, το μενού περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο γεύσεις που θα δοκιμάσετε σε ένα αυθεντικό tapas bar στην Ισπανία.

Πατάτες ”για γενναίους”, ψητές με πικάντικη σάλτσα, κατσικίσιο τυρί με μέλι, γαρίδες με σκόρδο, λουκάνικο chorizo με μηλίτη, αρνίσια σουβλάκια, το κλασσικό ισπανικό αλλαντικό jamon Serrano και μία από τις καλύτερες tortillas (ομελέτα με πατάτες και πιπεριές) που δοκιμάσαμε ποτέ συνθέτουν ένα μενού που θα σας ταξιδέψει απευθείας στην ιβηρική χερσόνησο.

Όσο για τα ποτά; Ικανοποιητικότατη η λίστα κρασιών, με τη sangria, κόκκινη και λευκή (ναι, υπάρχει και λευκή) να επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και εξαιρετικά τα κοκτέιλ, κλασσικά και μη –δοκιμάστε οπωσδήποτε το Mojito, ένα από τα καλύτερα της Αθήνας, και το Daiquiri Mango που κατά πάσα πιθανότητα δε θα βρείτε πουθενά αλλού.

Ο χώρος του μαγαζιού είναι ζεστός και φιλόξενος, η ατμόσφαιρα αυθεντική latin –βοηθά σημαντικά σε αυτό η κονσόλα, που δεν κρύβει την προτίμησή της στην εν λόγω μουσική– και το σέρβις φιλικότατο.

Κάθε Πέμπτη και Σάββατο φιλοξενούνται live flamenco shows, με ζωντανή μουσική και δύο χορεύτριες να βάζουν φωτιά στην ατμόσφαιρα, ενώ κάθε Κυριακή οι Rapachanga ξεσηκώνουν με τις μουσικές τους, που ξεκινούν από τη salsa για να καλύψουν το ευρύτερο φάσμα της latin μουσικής. Την Κυριακή το μεσημέρι, μπορείτε να επιδείξετε το ταλέντο που πάντα κρύβατε, επιδιδόμενοι σε μαραθώνιους καραόκε –ισπανόφωνους και μη.

Μία χορταστικότατη επιλογή tapas θα σας κοστίσει περί τα 15-20 ευρώ το άτομο, ενώ για ένα πλούσιο δείπνο, με paella ή κυρίως πιάτα, υπολογίστε γύρω στα 25 το άτομο.

Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή, τηλ.: 210 3230839

* Barceloneta

Ένα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας των αθηναϊκών tapas bars, το Barceloneta της Κηφισιάς πρωτοάνοιξε τις πόρτες του πριν από ένα περίπου ένα χρόνο, φέρνοντας ισπανικό αέρα στα Βόρεια Προάστια.

Λιλιπούτειο αλλά άκρως συμπαθητικό, με φιλόξενο περιβάλλον, φιλικό σέρβις και ντεκόρ που παραπέμπει απευθείας στις δημιουργίες του Gaudi, το Barceloneta δημιουργεί αβίαστα την κατάλληλη ατμόσφαιρα, που θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι βρεθήκατε στην αληθινή, ομώνυμη γειτονιά της Βαρκελώνης. Η κονσόλα παίζει αποκλειστικά latin μουσική, μεγιστοποιώντας την αίσθηση.

Το μενού περιλαμβάνει –φυσικά– ισπανικές γεύσεις, αρκετές από τις οποίες διανθίζονται με στοιχεία από τις υπόλοιπες μεσογειακές κουζίνες, δίνοντας ένα δημιουργικό και γευστικότατο αποτέλεσμα.

Κοτόπουλο a la sevillana, με σπανάκι, σος πορτοκαλιού και πράσινες ελιές, μπακαλιάρος pil pil, γόνος καλαμαριού μαγειρεμένος σε μελάνι σουπιάς, γαρίδες με σκόρδο και πιπεριές, ρολό αρνάκι γάλακτος με μπέικον τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα και, φυσικά, αυθεντική paella συνθέτουν το σύνολο των ζεστών νοστιμιών που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Όσο για τα κρύα tapas; Σολωμός με μπρικ, τόνος με ρόκα, λουκάνικα chorizo με πατάτες και πάπρικα, jamon με σπαράγγι αλλά και ποικιλίες ισπανικών τυριών και jamon. Για επιδόρπιο, μην παραλείψετε τα αυθεντικά ισπανικά churros –είδος λουκουμάδων– με σοκολάτα και την crema catalana.

Στα συν, σημειώστε και την επαρκέστατη λίστα ισπανικών κρασιών, που σερβίρονται και σε ποτήρι, για όσους δεν… αντέχουν ολόκληρο μπουκάλι, αλλά και το ωράριο, που προσφέρεται για after office συναντήσεις, καθώς το μαγαζί λειτουργεί καθημερινά από τις 18.30.

Τις Κυριακές το Barceloneta λειτουργεί μόνο το μεσημέρι, ενώ τις Δευτέρες παραμένει κλειστό. Παρασκευές και Σάββατα ”ξενυχτάει” μέχρι τη 1. Ένα άκρως χορταστικό δείπνο θα σας κοστίσει περί τα 20 ευρώ το άτομο.

Κηφισίας 267, Κηφισιά, τηλ.: 210 8013448

* Pata Negra

Το Pata Negra βρίσκεται στη Γλυφάδα, στο τέλος ενός δρόμου που μέχρι τώρα μας ήταν γνωστός ώς ”Μπιφτεκούπολη”. Λίγοι από μας όμως θα προσπερνούσαν τις γνώριμες μπιφτεκοταβέρνες και τις διεισδυτικές μυρωδιές τους, για να καταλήξουν σε ένα μικρό, μισοσκότεινο εστιατόριο που το όνομά του μάλιστα, στην κυριολεξία σημαίνει ”Μαύρη Πατούσα”.

Όταν όμως κλείνει η πόρτα πίσω μας έχουμε αμέσως ξεχάσει ό,τι προσπεράσαμε και απλά αφηνόμαστε στους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα ενός αμιγώς ισπανικού εστιατορίου. Οι πρώτες εικόνες από το μαγαζί είναι ενθαρρυντικές. Είναι μεν μικρό, υπολογίσαμε περίπου 12 τραπέζια, αλλά το περιβάλλον του είναι ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό.

Το décor του είναι μίνιμαλ, αλλά επικρατούν αποχρώσεις του κόκκινου με διάφορα ρετρό στοιχεία που τονίζουν τη φλογερή του προσωπικότητα. Και μαζί με όλα αυτά έρχονται να προστεθούν lounge ήχοι ισπανικής κιθάρας. Καθόλου άσχημα!

Στον κατάλογο δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στα πρωτότυπα tapas, τα οποία ανακαλύπτουμε πως σχετίζονται άμεσα με τη μεσογειακή μας κουζίνα. Καταλήγουμε στο pulpo rebozado, χταπόδι πανέ με σως από ελαιόλαδο, στο pincho moruno, που είναι σουβλάκια χοιρινά μαριναρισμένα με μπαχάρια και τζίντζερ, και στο gambas al ajillo, δηλαδή γαρίδες σωτέ με λάδι και σκόρδο.

Τα κυρίως πιάτα είναι λίγα και καλά με πρωταγωνιστή το cochinillo Segoriano, το παραδοσιακό πιάτο της Σεγοβίας, που είναι ένα τρυφερό γουρουνάκι γάλακτος στο φούρνο. Σε συνδυασμό με σπιτική sangria ή δροσερά mojitos είναι όλα εξαιρετικά. Για όσους αφήνουν πάντα λίγο ”χώρο” για γλυκό, προτείνονται η παραδοσιακή κρέμα Catalana και το arroz con leche, με ρυζόγαλο, ζελέ λεμόνι και κανέλλα.

Ενθουσιαζόμαστε ακόμα περισσότερο όταν μαθαίνουμε πως ο σεφ του μαγαζιού είναι Ισπανός, πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, όπως τυριά ή λουκάνικα, έρχονται από την Ισπανία, και πως τελικά pata negra σημαίνει ”jamon” (και όχι μαύρη πατούσα!), το παραδοσιακό ισπανικό ζαμπόν, ενώ στην είσοδο φιγουράρει το Sanchez Romero Carvajal 5J, το πιο εκλεκτό pata negra!

Τέλος, πληροφορούμαστε πως κάθε Τετάρτη και Κυριακή διοργανώνεται Flamenco night με ζωντανή μουσική και χορό, και αποφασίζουμε πως την επόμενη φορά θα έρθουμε μία από τις δύο αυτές μέρες.

Το Pata Negra λειτουργεί καθημερινά από τις 20.00, εκτός Δευτέρας. Ένα πλούσιο δείπνο θα σας στοιχίσει περί τα 25-30 ευρώ το άτομο.

Κωνσταντινουπόλεως 20, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9681735

* Pica Pica

Στην περιοχή του Ψυρρή, κοντά στην πλατεία Αγ. Αναργύρων, βρίσκεται άλλο ένα χαρακτηριστικό tapas bar. Τα έντονα, γήινα χρώματα, οι μαρμάρινες κονσόλες και οι μουσικές θυμίζουν έντονα ισπανικό σκηνικό που δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και κεφιού.

Κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό από τους θαμώνες, οι οποίοι για πιο ήσυχες συναντήσεις επιλέγουν τον επάνω χώρο όπου η μουσική κυμαίνεται σε πιο ήρεμους, συνήθως jazz ρυθμούς και το décor ”βαραίνει” με εντυπωσιακούς πολυελαίους και μεγάλους καθρέφτες.

Το φαγητό φυσικά και εδώ κλέβει την παράσταση με άλλον ένα Ισπανό σεφ που δίνει τον καλύτερό του εαυτό τόσο στα μεζεδάκια όσο και στα κυρίως πιάτα, όπως π.χ. στην paella valenciana, που θεωρείται η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Το δείπνο μας ωστόσο ξεκίνησε με σαλάτα pica pica, από μαρούλι, αβοκάντο, μήλο, καρύδι, σος βινεγκρέτ και τυρί cabrales. Συνεχίσαμε με tortilla, την κλασική ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι, και φυσικά setas con gambas al ajillo, ένα ιδιαιτέρως εύγεστο πιάτο σε πήλινο, με μανιτάρια και γαρίδες σοτέ με σκόρδο, και cocido madrileño, ένα τυπικά ισπανικό πιάτο που όμως προϋποθέτει ότι σας αρέσουν τα ρεβίθια σε συνδυασμό με μοσχάρι και chorizo. Το εξαιρετικό και πλούσιο γεύμα μας έκλεισε για άλλη μία φορά με κρέμα catalana, παραδοσιακή και αγαπημένη.

Τα κρασιά του μαγαζιού έρχονται κατευθείαν από Ισπανία, όπως π.χ. το Sangre de Torro, που δοκιμάσαμε, ενώ προτείνονται ανεπιφύλακτα τα δροσερά κοκτέιλ, με αποκορύφωμα τη σπιτική sangria.

Σε γενικές γραμμές μείναμε κατευχαριστημένοι, η μουσική μας ξεσήκωσε όταν ο DJ το ”γύρισε” σε disco, ’70s, ’80s και ’90s ρυθμούς και το στυλιζαρισμένο νεοκλασικό πραγματικά ζεστάθηκε. Μία υπέροχη, χορταστική βραδιά στο κέντρο της Αθήνας.

Το Pica Pica ”ξενυχτάει” μέχρι τις 2, ενώ Παρασκευές και Σάββατα λειτουργεί και μεσημέρι. Για ένα χορταστικό δείπνο υπολογίστε περίπου 25-30 ευρώ το άτομο.

Αγ. Αναργύρων 8, Ψυρρή. Τηλ. 210 3251663, 6947931788

* Tapas Bar

Ένα από τα πρώτα αθηναϊκά tapas bars, αυτό της οδού Τριπτολέμου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το Μάιο του 2003. Ξεφεύγοντας από τις αμιγώς ισπανικές κατευθύνσεις, το Tapas Bar συνδυάζει εύστοχα ένα μεγάλο φάσμα μεσογειακών γεύσεων με ολίγο από μεξικανικό spice, δημιουργώντας ένα άκρως ενδιαφέρον μενού.

Tacos με λιαστή ντομάτα, κριτσίνια με ρόκα και παρμεζάνα, fajitas με πικάντικο χοιρινό και guacamole, ψητά λαχανικά και μοτσαρέλα τυλιγμένα σε προσούτο, spring rolls με πάπια και σάλτσα mango lime συνθέτουν ένα σύνολο γευστικότατων προτάσεων ικανό να δελεάσει ακόμη και όσους περνούν την ξύλινη πόρτα του Tapas Bar απλά για ένα ποτό.

Οι λάτρεις της αυθεντικής ισπανικής κουζίνας θα… παρηγορηθούν με τις patatas bravas, ψητές πατάτες με πικάντικη σος, αλλά και με τις δύο ποικιλίες ζεστών και κρύων tapas, που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η μεγάλη ποικιλία αλκοολούχων και μη κοκτέιλ συμπληρώνει ιδανικά το μενού, ενώ δε λείπουν και οι καλές επιλογές σε κρασί και special ποτά –με τη σανγκρία να κλέβει, πάντα, την παράσταση.

Ο χώρος, ζεστός και φιλόξενος, δημιουργεί την απαραίτητη cozy ατμόσφαιρα, με τα funky χρώματα να κυριαρχούν στο χώρο των τραπεζιών –η μπάρα κινείται σε πιο ουδέτερους τόνους. Η κονσόλα διαφοροποιείται αισθητά από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του είδους, δείχνοντας σαφή προτίμηση σε ήχους jazz, funk, soul, αλλά και 60s-70s, ενώ τα Παρασκευοσάββατα κινείται κυρίως σε mainstream ρυθμούς.

Το Tapas Bar λειτουργεί καθημερινά, από τις 8 έως τη 1.30 και Παρασκευή – Σάββατο από τις 9 έως τις 2, ενώ υπάρχουν σχέδια και για μεσημβρινές ώρες, με ην έναρξη λειτουργίας του σταθμού του Μετρό στο Γκάζι.

Μία χορταστικότατη επιλογή tapas θα σας στοιχίσει περί τα 15 ευρώ το άτομο, ενώ για καθένα από τα εξαιρετικά κοκτέιλ θα πληρώσετε 8,50 ευρώ.

Τριπτολέμου 44, Γκάζι, τηλ.: 210 3471844

Δημοσίευση | 1 Φεβρουαρίου 2007
www.in2life.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15 Χρόνια 10 Μήνες πριν #234 από dionisisath
Απαντήθηκε από dionisisath στο θέμα Γεύσεις απο Ισπανία
Pica Pica: Οι ισπανικές γεύσεις πάνε... Ψυρρή

του Γιώργου Σιταρά

Έντονοι χρωματισμοί, συνδυασμένοι με γλυκό, ζεστό φωτισμό, χαρούμενη μουσική και φιλική εξυπηρέτηση συνθέτουν το άνετο περιβάλλον που προσφέρει το ισπανικό ”tapas bar” Pica Pica (τσιμπολογήματα ελληνιστί) σε όσους θελήσουν να δοκιμάσουν την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα κουζίνα του.

Στην καρδιά της περιοχής του Ψυρρή (κοντά στην πλατεία Αγίων Αναργύρων) το Pica Pica έχει δικό του χαρακτήρα, ακόμη κι αν απλώς κοιτάς την κομψή πρόσοψη. Στο εσωτερικό (ισόγειο και ένας ευάερος όροφος) ξεχωρίζει η χαρούμενη μπάρα αριστερά από την είσοδο και ο άνετος χώρος με τα τραπέζια του φαγητού στα δεξιά.

Πώς θα χαρακτηρίζαμε την ατμόσφαιρα με μια λέξη; ”Kεφάτη”.

Το Pica Pica βρίσκεται στο μήκος κύματος της ευρύτερης περιοχής, και άρα δεν προσφέρεται για μια... γαλήνια βραδιά εξομολογήσεων και φιλοσοφικών αναζητήσεων. Αν επιθυμείτε τετ α τετ συνδιαλέξεις και μια πιο ήσυχη ατμόσφαιρα, επιλέξτε τον επάνω όροφο. Η μουσική είτε περνάει στους ρυθμούς της jazz, είτε κινείται στα μονοπάτια των latin ακουσμάτων, ”δένει” με το χώρο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε νέους και λιγότερο νέους -πλην όμως καλοδιάθετους- θαμώνες.

Ωστόσο, όταν κάποιος βγαίνει για φαγητό, την πρώτη και τελευταία λέξη δεν μπορούν παρά να έχουν τα... εδέσματα. Κι από αυτά το συγκεκριμένο tapas-bar (tapas εις την απλή ελληνική είναι τα μεζεδάκια) διαθέτει ποικιλία που θα ικανοποιήσει, σε τιμές που άνετα χαρακτηρίζονται εξαιρετικά λογικές.

Ο chef του Pica Pica δείχνει ότι αγαπάει και σέβεται το επάγγελμα που έχει επιλέξει (αλλά και τη χώρα στην οποία, όπως μάθαμε, το άσκησε επί 10ετία) προσφέροντας χαρακτηριστικές γεύσεις της ιβηρικής χερσονήσου, με αποκορύφωμα την paella valenciana που, όπως μας είπαν, ”αν δεν την έχεις δοκιμάσει, δεν έχεις δοκιμάσει τίποτα”.

Ο υπογράφων βέβαια, που (ελλείψει ικανών στομαχικών αποθεμάτων) δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι την paella (και... επιφυλάσσεται), απορεί ακόμη πώς είναι δυνατόν να χορτάσει κανείς τόσο πολύ με το... ”τίποτα”.

Αυτό, βέβαια, αν θεωρήσουμε ως ”τίποτα” ένα δείπνο που ξεκίνησε με σαλάτα pica pica (που συνδυάζει διαφορετικές γεύσεις με μαρούλι, αβοκάντο, μήλο, καρύδι, σος βινεγκρέτ και cabrales, ήτοι την ισπανική εκδοχή του ροκφόρ) και jamón serrano (το εθνικό αλλαντικό της Ισπανίας, από χοιρινό μπούτι που ”ωριμάζει” για 12 μήνες), για να συνεχίσει με tortilla, την ισπανική ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι, empanadas de carne (πιτάκια με κρέας και μυρωδικά) συν croquetas de jamón (σωστά μαντέψατε, κροκέτες είναι που περιέχουν το αλλαντικό για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως) και πικάντικες μπουκιές χοιρινό σουβλάκι.

Και για τη... συνέχεια πήραμε setas con gambas al ajillo, ένα ιδιαιτέρως εύγεστο πιάτο σε πήλινο, με μανιτάρια και γαρίδες σοτέ με σκόρδο, mero con salsa romesco (φιλέτο πέρκας σε σάλτσα romesco), καθώς και cocido madrileno, ένα τυπικά ισπανικό πιάτο που όμως προϋποθέτει ότι αρέσουν τα ρεβίθια που το συναποτελούν μαζί με μοσχάρι και chorizo.

Όλως περιέργως καταφέραμε να φάμε και… γλυκά, εκ των οποίων (χωρίς να έχουμε κάτι εναντίων των υπολοίπων) συνιστούμε, σε όσους θέλουν το δείπνο τους να έχει απολύτως ενιαία ”τοπογραφία”, την κρέμα catalana.

Για ένα πλούσιο δείπνο, που θα περιλαμβάνει και κρασί από τις επαρκείς ετικέτες του Pica Pica (εμείς διαλέξαμε -και το ευχαριστηθήκαμε- Sangre de Torro, ή ”αίμα του ταύρου” στα ελληνικά), υπολογίστε περίπου 35 ευρώ το άτομο.

Όσον αφορά το parking, οι λύσεις είναι λίγο πολύ γνωστές στα υπαίθρια κυρίως σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Pica Pica, Αγίων Αναργύρων 8, Ψυρρή, τηλ.: 210 3251663, τηλ. κρατήσεων 6947 931788

Δημοσίευση | 8 Μαρτίου 2006
www.in2life.gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 15 Χρόνια 10 Μήνες πριν #294 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Γεύσεις απο Ισπανία
SALERO
Κέφι λάτιν αποχρώσεων

Η προϋπηρεσία των ιδιοκτητών σε ισπανικό έδαφος, το καλό γούστο και το μεράκι για ένα διαφορετικό εστιατόριο με αξιώσεις μπορούν να γίνουν τα συστατικά για μια έκπληξη, στο κέντρο των Εξαρχείων. Το Salero (σε ελεύθερη απόδοση «κέφι» στα Ανδαλουσιανά) στεγάζεται σε μία από εκείνες τις διόροφες πολυκατοικίες της μίζερης δεκαετίας του ’60 που θα πίστευες ότι δεν θα γίνονταν ποτέ ωραίες, η οποία ωστόσο έχει υποστεί πλήρη ανακαίνιση, φτιάχνοντας έναν χώρο που θα χρειαστεί να σχολιαστεί εκτενέστερα παρακάτω.

Η ισπανική κατεύθυνση του καταλόγου δεν κρύβεται καθόλου, χωρίς όμως να μονοπωλεί ένα μενού πλούσιο σε τάπας και ισπανικά κρασιά, μια και τα κύρια είναι αρκετά διεθνή, όπως εξάλλου και οι σαλάτες. Νόστιμα τα ρολάκια γαλοπούλα γεμιστά με ανθότυρο, με λεπτή διακριτική γεύση, τα τάπας πιστά στις ισπανικές βερσιόν (δοκιμάσαμε τσορίθο στη σχάρα και ψωμί με σκόρδο, ντομάτα και λεπτοκομμένο χαμόν) και την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε και τους μεξικάνικους μεζέδες.

Η ξεχωριστή αναφορά στο χώρο του Salero κρίνεται απολύτως αναγκαία, μια και πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν από τους πιο όμορφους μοντέρνους χώρους που έχουμε δει σε ολόκληρη την πόλη - μεταξύ εστιατορίων ανάλογου βεληνεκούς, πάντα. Η εσωτερική σκάλα οδηγεί σε έναν πολύ γοητευτικό δεύτερο όροφο, η καλοκαιρινή αυλή είναι πηγή έμπνευσης και τα χρώματα είναι αρμονικά σπαρμένα σε όλο το εστιατόριο, με τα κόκκινα και τα κίτρινα της Ισπανίας, αλλά και τα γαλάζια να επικρατούν – παρόλο που εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την πράσινη-λιλά γωνιά.

Το Salero λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλιο και, δεδομένων των φυσιολογικών του τιμών και των πιάτων που προσφέρει, θα πρέπει να αποκτήσει οπαδούς. Ακόμη και η στέγασή του σε αυτή την ίδια την περιοχή των Εξαρχείων δεν θα πρέπει λογικά να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, μια και η γειτονιά είναι σαφώς πιο εναλλακτική σήμερα απ’ ότι παλιά - με την πλουραλιστική έννοια της λέξης.


Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια
Τηλ. 210 3813358

Πηγή: www.athens24.gr/going-out/gastronomy/res...detail.html?id=33135





ΤASTE POLICE: SALERO
θα πει αλατιέρα


Tο Salero, στον πεζόδρομο της Bαλτετσίου στα Eξάρχεια, στεγάζεται σ' ένα κτίριο του '30, με στοιχεία Bauhaus. Iσόγειο και πρώτος, με εσωτερικό αίθριο, είναι ο κυρίως χώρος. O δεύτερος όροφος είναι μια αίθουσα εκδηλώσεων 150 ατόμων.

Στο πεζοδρόμιο τραπεζάκια και στο βάθος ήσυχος μυστικός κήπος.
Mπαίνοντας, ο Almodovar σε περιμένει. Xρώματα έντονα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, κι απέναντι η μεγάλη μπάρα. O χώρος άνετος, με ημίφως, μουσική απαλή και latin - είπαμε, ο Almodοvar σκηνοθετεί. Ξεκινήσαμε στο μπαρ με mohito. H συνέχεια στο τραπέζι είναι ταξίδι στη κουζίνα της Iβηρικής χερσονήσου και όχι μόνο. Στον πολύχρωμο, τύπου Miro κατάλογο, βρήκαμε πιάτα από την Iσπανία, αλλά και tapas ethnic συνδυασμών (κινέζικα, ινδικά, αραβικά, μεξικάνικα, αργεντίνικα, λιβανέζικα). Για τους πιο πεινασμένους υπάρχουν πιάτα όπως ριζότο, παπαρδέλες, φιλετάκια ή και ψάρια ημέρας. H λίστα των κρασιών, των cocktails, των aperitives και των digestives είναι πλούσια και ενημερωμένη.
Εμείς δοκιμάσαμε παέγια με θαλασσινά και κοτόπουλο, τη βρήκαμε υπέροχη, με ένα άγγιγμα εσπεριδοειδών (ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού) που έκανε πιο έντονη τη γεύση της, πικάντικο chorizo με μια σταλιά μέλι, που εξισορροπούσε την έντονη γεύση, patatas bravas με πικάντικη σάλτσα μεγάλης νοστιμιάς, αντσούγιες σε ψητό μαύρο ψωμί με ελιές και ψιλοκομμένη ντομάτα. Tελειώσαμε την κανάτα της sangria μας τρώγοντας νόστιμα pinchos morunos (μικρά κεμπάπ από χοιρινό κρέας) και cheso rebozato en miel (τυρί τηγανητό με μέλι).
H κρέμα καταλάνα, η τάρτα με αμύγδαλα και η τάρτα σοκολάτας έκλεισαν πολύ πολύ «γλυκά» τη βραδιά μας. Eυχηθήκαμε μεταξύ μας hasta luego Salero (εις το επανιδείν Salero) και φεύγοντας μάθαμε για τις βραδιές flamenco που θα διοργανώνονται από δω και στο εξής.
Tο Salero λειτουργεί από το πρωί, προσφέροντας καφέ, φρέσκους χυμούς φρούτων, πίτες brioche, pannini, τάρτες λαχανικών και γλυκά.

Salero Bαλτετσίου 51, 210 3813.358, Eξάρχεια. Aνοιχτό κάθε μέρα, 10 π.μ.-2 π.μ.

Πηγή: www.athensvoice.gr/guide/taste/av,10908,..._POLICE:_SALERO.html

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.
Last edit: 15 Χρόνια 10 Μήνες πριν by hispanista.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 11 Μήνες πριν #2514 από Kostis
Απαντήθηκε από Kostis στο θέμα Γεύσεις απο Ισπανία
Το Salero ξερετε ειναι ακομα ανοιχτο γιατι μετα τη δουλεια κατα τις 5 θα ειμαι στο Cervantes να παρω τα χαρτια για τις εξετασεις κ ελεγα αν ειναι να το συνδiασω con paella y sangria por mi almuerzo porque no quiero comer en el aeropuerto...

Δεν εισαι τουριστας εισαι ταξιδιωτης...

Δεν πρεπει να κοιταζεις αλλα να βλεπεις...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 11 Μήνες πριν #2525 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Γεύσεις απο Ισπανία
¿Por qué no les llamas? B)

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14 Χρόνια 11 Μήνες πριν #2529 από admin
Απαντήθηκε από admin στο θέμα Γεύσεις απο Ισπανία
Πρόσφατα μου είπαν ότι είναι ανοιχτό και μάλιστα κάποιο μέλος μου είπε να κάνουμε και εκεί μια συνάντηση..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.143 δευτερόλεπτα