Μετακόμιση στην Ισπανία

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #12411 από sotos
Μετακόμιση στην Ισπανία δημιουργήθηκε από sotos
Καλησπέρα.
Πρόσφατα πήρα την απόφαση να μετακομίσω στην Ισπανία για λόγους εργασίας. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθώ στα Κανάρια Νησιά. Θα ήθελα την βοήθεια σας εφόσον γνωρίζετε για κάποια πράγματα.

1ον. Θα βγάλω τον αριθμό NIΕ (extranjero) για να μπορώ να ανοίξω λογαριασμό σε Ισπανική τράπεζα. Διάβασα οτι χρειάζεται η ταυτότητα, φωτογραφίες και πιστοποιητικό γέννησης. Είναι σωστές οι πληροφορίες μου? Το πιστοποιητικό γέννησης πρέπει να το μεταφράσω στα ισπανικα? Με ποια διαδικασία θα το κάνω αυτό?

2ον. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το δίπλωμα αυτοκινήτου που έχω από Ελλάδα για να οδηγήσω στα κανάρια νησιά?

3ον. Σε περίπτωση που χρειαστώ γιατρό/νοσοκομείο πως μπορώ να καλυφτώ από κάποια ασφάλεια για αυτό τον σκοπό? Αυτήν την στιγμή είμαι στο ΙΚΑ. Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το υπέροχο ταμείο να με καλύψει στην Ισπανία... έτσι δεν είναι?

4ον. Πως συμπεριφέρονται γενικότερα οι Ισπανοί σε ξένους που έρχονται για εργασία στην χώρα τους (και συγκεκριμένα Ελληνες?). Μας βλέπουν όπως λανθασμένα "βλέπαμε και βλέπουμε" εμείς κάποιος οικονομικούς μετανάστες όπως Αλβανούς/Πακιστανούς κτλ?

5ον. Κάνω μαθήματα Ισπανικής για να μπορώ να καταλαβαίνω τι μου γίνεται. Απο αγγλικά πως τα "πάνε" στην Ισπανία? Γιατί τον πρώτο καιρό σίγουρα δνε θα μπορώ να συνεννοηθώ πλήρως στα Ισπανικά.

ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #12412 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Μετακόμιση στην Ισπανία
Καλησπέρα sotos και συγχαρητήρια για την απόφασή σου!

Σχετικά με τις πληροφορίες που ζητάς, σου απαντώ όσα γνωρίζω:

1ον. ΝΙΕ
Πατάς στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.mir.es/SGACAVT/modelos/extranjeria/m...s_extranje/ex_16.pdf

Συμπληρώνεις την πρώτη σελίδα και στη δεύτερη σου λέει τα δικαιολογητικά. Εσύ είσαι στην πρώτη-πρώτη περίπτωση, certificado de registro como ciudadano de la Unión Europea. Θέλει απλώς ταυτότητα ή διαβατήριο και μετά πρέπει να πληρώσεις κάποια τέλη σε τράπεζα και να τους δώσεις μαζί το αποδεικτικό κατάθεσης. Το έγγραφο θα το βρεις εδώ, φαίνεται πως είναι διαφορετικό για κάθε Αυτονομία:
registrotasas.map.es/tasasPDF/preparePro...odelo=790&idTasa=052

2ον. Δίπλωμα οδήγησης
Δεν το γνωρίζω από πρώτο χέρι, αλλά σε κάποια site από μια πρόχειρη αναζήτηση διαβάζω ότι αναγνωρίζεται το δίπλωμα που έχει βγάλει Ευρωπαίος πολίτης στη χώρα του, αρκεί λέει να κάνεις τη διαδικασία αναγνώρισης σε λιγότερο από 6 μήνες από την ημέρα που επίσημα είσαι κάτοικος Ισπανίας (που καταχωρείσαι δηλαδή στα μητρώα με το ΝΙΕ).

3ον. Ιατρική περίθαλψη
Δεν ξέρω αν υπάρχει δικαίωμα μεταφοράς της ασφάλειας, θα μου φαινόταν κάπως παράξενο αν υπήρχε πάντως. Εφόσον ξεκινήσεις να δουλεύεις, θα πας στο ΙΚΑ που σου αντιστοιχεί (ρωτάς και σε ένα φαρμακείο κοντά στο σπίτι σου) και κάνεις αίτηση για να σου δώσουν número de Seguridad Social ή número de afiliación. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα ένα ποσό εκεί. Γνωρίζω όμως ότι και σε περίπτωση που δε φτάνεις το βασικό μισθό (και δε σε υποχρεώνουν να δίνεις μηνιαία εισφορά), έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση ιατρικής περίθαλψης. Οπότε από εκείνη τη στιγμή έχεις τον παθολόγο σου, και με την κάρτα κλείνεις ραντεβού, πηγαίνεις στα επείγοντα, κ.λπ. Δηλαδή, ουσιαστικά δικαίωμα στην περίθαλψη έχεις από τη στιγμή που βρίσκεσαι σε ισπανικό έδαφος. Από το ΙΚΑ (το ελληνικό) έχεις δικαίωμα να ζητήσεις να σου φτιάξουν μια κάρτα περίθαλψης που ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Αν θέλεις, τη βγάζεις για να νιώθεις πιο σίγουρος για τον πρώτο καιρό.

4ον. Πώς μας βλέπουν;
Πάνω κάτω τα περιγράφουμε εδώ, άλλοι πιο αισιόδοξα και άλλοι πιο απαισιόδοξα:
www.ispania.gr/forum?func=view&catid=13&...1941&limit=8&q=forum

5ον. Αγγλικά στην Ισπανία
Χμ... δεν τα πάνε πολύ καλά, αλλά λίγο τα ισπανικά σου, λίγο η παντομίμα, λίγο τύχη να βρεις κανέναν που ξέρει κουτσά στραβά αγγλικά, κάτι θα γίνει. Όλα καλά θα πάνε.

Αυτά τα ολίγα για την αρχή και καλή επιτυχία!

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #12413 από sotos
Απαντήθηκε από sotos στο θέμα Μετακόμιση στην Ισπανία
γεια σου hispanista! σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου.

Θα μελετήσω προσεκτικά τα links που μου έστειλες, αν και είναι στα ισπανικά ελπίζω να βγάλω κάποιο νόημα (όχι λανθασμένο όμως :)) και θα επανέλθω :)

Θα παω και την Δευτέρα στο ΙΚΑ να ρωτήσω τι παίζει. Ελπίζω να μην πέσω σε καναν άσχετο υπάλληλο μόνο...

Κάνενας απο το φόρουμ που να μένει Κανάρια Νησιά???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 6 Μήνες πριν #12414 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Μετακόμιση στην Ισπανία
Ξεκίνα με αυτά και εδώ είμαστε πάλι... Αν χρειάζεσαι οπωσδήποτε κάποιον Έλληνα στα Κανάρια, μπορώ να σου στείλω σε προσωπικό μήνυμα κάποια στοιχεία του.

Καλή τύχη!

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.127 δευτερόλεπτα