Η πρώτη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για τα blog

Περισσότερα
14 Χρόνια 10 Μήνες πριν #3470 από admin
Ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνική Δικαιοσύνη :up:
Έχει να κάνει με την υπόθεση "blogme.gr". Αυτό που είχε γίνει τότε, οτι το blogme.gr είχε αυτόματα αναδημοσιεύσει ένα αρνητικό σχόλιο για κάποιο γνωστό στην τηλεόραση, και ο "παθών" έκανε μήνυση στο blogme.gr!! :wall:

Αναδημοσιεύω από: www.enet.gr/?i=news.el.article&id=47717

Το δικαστήριο προχώρησε -για πρώτη φορά στα σύγχρονα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας- στον ορισμό για την έννοια και τη φύση των ιστολογίων, αναγνωρίζοντας την ελευθερία της έκφρασης που συνεπάγεται «η διαδραστική τους φύση και η συνδιαμόρφωση του περιεχομένου τους από τους αναγνώστες με την ανάρτηση σχολίων».

Επίσης αναγνώρισε ότι η ανωνυμία των ιστολόγων δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ιστολογίου ως ηλεκτρονικού εντύπου "διότι άλλωστε και στα γραπτά έντυπα παραδοσιακής μορφής είναι συνήθης η αρθρογραφία με ψευδώνυμο" αλλά και την αναλογική εφαρμογή του νόμου περί Τύπου προκειμένου να καλυφθεί το "κενό νόμου”.

Με βάση την ίδια απόφαση, θεωρείται πως «μόνη η χρήση ενός υπαρκτού ονοματεπωνύμου ως υπογραφής δεν αποτελεί πλήρη απόδειξη για την ταυτότητα του δράστη της προσβολής προσωπικότητας».

Τέλος το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρία που παρέχει τον διαδικτυακό χώρο δεν έχει ευθύνη για όσα δημοσιεύονται στα ιστολόγια την τεχνολογική πλατφόρμα των οποίων παρέχει στους χρήστες.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο νομικό περιοδικό "Αρμενόπουλος", αλλά και στο blog Infromation Law

Και το σχετικό άρθρο για το blogme:
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=987673

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.272 δευτερόλεπτα