Χωρίς παπά και χωροφύλακα

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #10061 από kostasv
Χωρίς παπά και χωροφύλακα δημιουργήθηκε από kostasv
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: Χωρίς παπά και χωροφύλακα

Η αποθέωση της απλότητας και της ισονομίας...Όταν οι άνθρωποι θέλουν μπορούν τα πάντα.
Αν ήταν όλη η ανθρωπότητα έτσι δεν θα υπήρχε πουθενά δυστυχία.
Αλλά ο άνθρωπος, όσο προικισμένο απο το Θεό όν κι αν είναι,είναι και αχάριστος και φθονερός.
Τουλάχιστον υπάρχουν κάτι τέτοια παραδείγματα όπως της Μαριναλέντα που θα μας υπενθυμίζουν πόσο απλή μπορεί να είναι η ζωή μας.
Μπράβο hispanista για την επιλογή σου αυτή,μπράβο και στον Γιώργο Αγγελόπουλο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #10066 από rosa
Απαντήθηκε από rosa στο θέμα Χωρίς παπά και χωροφύλακα
Πολύ πολύ πολύ ενδιαφέρον!!!
Νομίζω ότι το κλειδί είναι η εξής φράση του δημάρχου: "Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες, όχι αποκλειστικά για το χρήμα". Αίσθηση ασφάλειας, εργασία-δουλειά και όχι δουλεία, ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη, απουσία βίας, πραγματικός ελεύθερος χρόνος! Απέναντι σ' αυτά εμείς αντιτάσσουμε: διαφθορά, κυνήγι του κέρδους, αναξιοκρατία, υπερκατανάλωση, φακελάκια, ιδιαίτερα, αναξιοπρέπεια, συρρίκνωση ελεύθερου χρόνου, άπειρες ώρες εργασίας ... και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε και οι έξυπνοι της υπόθεσης!!:unsure:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #10072 από admin
Απαντήθηκε από admin στο θέμα Χωρίς παπά και χωροφύλακα
Για την Marinaleda έχουμε ξαναβάλει ένα άρθρο από το tvxs ακριβώς πριν από ένα χρόνο (φαίνεται και στα σχετικά άρθρα στο τέλος):
www.ispania.gr/index.php?option=com_cont...atest-news&Itemid=82
Μάλιστα το παρόν μου το είχε στείλει και ο papakostidis, αλλά δεν το έβαλα ακριβώς γι'αυτό το λόγο...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 5 Μήνες πριν #10085 από sanaxs
Απαντήθηκε από sanaxs στο θέμα Χωρίς παπά και χωροφύλακα
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι βουλευτές μας κάνουν "επαγγελματικά" ταξιδάκια σε διάφωρες χώρες τις Ευρώπης και όχι μόνο για να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη σωστή λειτουργία του κράτους. Το αποτέλεσμα αυτώ των ταξιδιών είναι σε όλους μας γνωστό.
Δε πάνε λοιπόν και μία βόλτα κατά τη Marinaleda να δουν πως "ξυρίζουν τον παππά".

Administrador deme la voz, deme la voz, deme la voz

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #11892 από admin
Απαντήθηκε από admin στο θέμα Χωρίς παπά και χωροφύλακα
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου της Μαριναλέντα που δημοσιεύτηκε στο blog: tsak-giorgis.blogspot.com/2010/09/blog-post_15.html

Ο δήμαρχος της Μαριναλέντα, Juan Manuel Sanchez Gordillo, παραχώρησε στο μπλογκ μας συνέντευξη την οποία παραθέτουμε (Την συνέντευξη πήρε η Ιοκάστη).

- Απ’ όσα έχουμε διαβάσει από την ιστοσελίδα της κοινότητας σας προκύπτει ότι υπήρξε ένας σκληρός και μακροχρόνιος αγώνας για την υλοποίηση των στόχων σας. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε συγκεκριμένες περιπτώσεις που σας εντυπωσίασαν σε όλη αυτή την πορεία;

- Ισως ο πιο σκληρός αγώνας ήταν εκείνος της απεργίας πείνας 300 ανθρώπων για 13 ημέρες, όπου οι γυναίκες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και η κεντρική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει τις απαιτήσεις μας.

- Πώς αντιμετώπισαν όλη την προσπάθεια σας κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα, ειδικά τα αριστερά στην Ισπανία;

- Η κυβέρνηση πολύ άσχημα. Η γη, η βιομηχανία και τα αγαθά της κολεκτίβας έχουν αποκτηθεί μέσω αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση, την αστυνομία και τους μεγαλογαιοκτήμονες. Εάν μπορούσε η κυβέρνηση θα μας συνέθλιβε και το ότι δεν το έκανε οφείλεται στην ισχύ της ενότητάς μας.
Οσον αφορά τις ομάδες της ακρο-αριστεράς, έχουμε στενή συνεργασία.

- Πόσο εύκολο ήταν να εμπεδωθεί στους κατοίκους της Μαρινταλένα η νοοτροπία κολεκτιβισμού που απ’ ότι διακρίνουμε στα βίντεο διακατέχει τους κατοίκους της; Υπήρξαν αντιδράσεις στην προσπάθεια σας από κατοίκους του χωριού και πώς εκδηλώθηκαν;

- Δεν ήταν εύκολο. Δεν είναι εύκολο. Είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια στον εγωισμό, στον
ατομικισμό και στην παγίδα του καταναλωτισμού. Εντούτοις έχουμε κάνει προόδους και συνεχίζουμε να προοδεύουμε. Η μάχη για νέες αξίες που επιτρέπουν έναν Νέο Ανθρωπο είναι θεμελιώδης.
Ναι, υπήρξαν άτομα που αντέδρασαν στην αναμόρφωση. Επίσης άτομα της δεξιάς που δεν πίστευαν πως με τον αγώνα μας θα επιτυγχάναμε τους προκαθορισμένους στόχους μας.

- Δημοσίευμα μεγάλης καθημερινής εφημερίδας στην χώρα μας σε σχετικό ρεπορτάζ σας χαρακτηρίζει κομμουνιστή τονίζοντας ότι έχετε ένα χωριό «Χωρίς παπά και χωροφύλακα»; Δηλαδή πιστεύετε ότι έχει εξαλειφθεί το θρησκευτικό συναίσθημα στους κατοίκους σας, τουλάχιστον στον βαθμό που περιγράψατε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΝΕΑ»;
Εκτός αυτού και παίρνοντας αφορμή τοποθέτηση στην συνέντευξη που αναφέραμε θεωρείται ότι η παραβατικότητα, κάθε μορφής, θεωρείται άγνωστη λέξη για την κοινότητα σας;


- Εγώ δεν ανήκω στο κομουνιστικό κόμμα. Ανήκω σε ένα επαναστατικό συνδικάτο όπου συνυπάρχουν διάφορες ιδεολογίες: αναρχικοί, κομουνιστές, χριστιανο-σοσιαλιστές, αντιεξουσιαστές, οικολόγοι κλπ.
Στο χωριό μου υπάρχουν άνθρωποι με θρησκευτικό αίσθημα και άνθρωποι εξ ολοκλήρου άθεοι. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να πιστεύει κανείς στον Ανθρωπο κι οτι αυτός θα πρέπει να είναι το αντικείμενο κάθε πράξης μας: οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ή πολιτιστικής.
Στη Μαριναλέντα δεν υπάρχει αστυνομία γιατί απλούστατα δεν την χρειαζόμαστε.

- Είναι σε γνώση σας προσπάθεια αναπαραγωγής του «συστήματος» Μαρινταλένα σε κάποια άλλη χώρα ή κάπου αλλού στην πατρίδα σας;

- Εμείς στην Ανδαλουσία, μέσω του συνδικάτου προσπαθούμε να αναπαράξουμε την έργο της κολεκτίβας της Μαριναλέντα σε άλλα χωριά της Κάντιζ, της Μάλαγα ή της Σεβίλλης και πιστεύω πως θα υπάρχουν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες στον πλανήτη.
Βρίσκω πως είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει με τους ακτήμονες της Βραζιλίας κι αυτό που έχουν πραγματοποιήσει οι Ινδιάνοι της Βολιβίας ή του Μεξικού. Θεωρώ πως είναι το όνειρο κάθε φτωχού σε κάθε χώρα της γης.

- Δεν θεωρείτε εντυπωσιακό ότι η αστική κυβέρνηση της Ισπανίας επέτρεψε να παγιωθεί το «μοντέλο διακυβέρνησης» της Μαρινταλένα αδιαφορώντας ότι μπορούσε να αποτελέσει «κακό παράδειγμα» για άλλες περιοχές της Ισπανίας; Και πώς εξηγείται το γεγονός ότι όλα τα αστικά ΜΜΕ της χώρας μας και όχι μόνο αναφέρονται εκθειαστικά για τα επιτεύγματά σας;

- Η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν είχε άλλη λύση από το να μας αποδεχθεί και το κάνει με πολύ βαριά καρδιά. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει οικονομικές διακρίσεις εις βάρος μας κι αυτό είναι ολοφάνερο μιας και η ηγεσία του συνδικάτου μας έχει στην πλάτη της 53 χρόνια καθείρξεων και 6.000.000 ευρώ κρατικά πρόστιμα.
Είναι σημαντικό που υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας για το δικό μας κοινοτικό έργο, γιατί πιστεύω πως έχουμε θέσει σε εφαρμογή την πιο αριστερή και αλληλέγγυα πολιτεία στον πλανήτη, δεδομένου του ότι ένας εργάτης μπορεί να ζει σε ένα σπίτι για 15 ευρώ το μήνα. Αλλά είναι σημαντικό επίσης γιατί μέσω του αγώνα όλου του χωριού καταφέραμε να αποκτήσουμε 1200 εκτάρια γης και διάφορες εγκαταστάσεις που μας δίνουν δουλειά.

- Θα θέλατε να απευθύνετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του μπλογκ μας;

- Το μήνυμά μου είναι πως η Ουτοπία δεν είναι κάτι άφταστο, αλλά είναι τα δικαιώματα και τα όνειρα της κολεκτίβας που μέσω του οργανωμένου αγώνα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Και τελικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως θα πρέπει να πολεμήσουμε τον καπιταλισμό που είναι ένα σύστημα βίας και απανθρωπιάς.
Last edit: 10 Χρόνια 1 Μήνας πριν by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 5 Μήνες πριν #21610 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Χωρίς παπά και χωροφύλακα
Το αφιέρωμα που έκανε το Κουτί της Πανδώρας στη Μαριναλέδα:


Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.127 δευτερόλεπτα