Ο "Ματωμένος Γάμος" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ

Περισσότερα
15 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 15 Χρόνια 9 Μήνες πριν #342 από valina
Αυτό το θέμα ασχολείται με το άρθρο: Ο "Ματωμένος Γάμος" από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ

Μπορεί κανείς να σκεφτεί , να νιώσει και να προβληματιστεί βλέποντας το «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα. Για τη ζωή και τη νιότη, τόσο ρωμαλέες και τόσο ευαίσθητες μπροστά στο χρόνο και το θάνατο. Για τον έρωτα, που εμπνέει και που καταστρέφει, που γεννά ζωή και το ίδιο εύκολα την παίρνει. Για την αγάπη της μάνας, που είναι ατελείωτη και ακούραστη σαν τη γη. Για το πόσο οι γυναίκες, γήινες και ανθεκτικές, ήταν εξαρτημένες από την αντρική παρουσία, που μπορούσε να τις σαρώσει σαν τον άνεμο ή να τις ρίξει στην ανυπαρξία.
Δυστυχώς καμία από τις παραπάνω σκέψεις δεν πέρασε από το μυαλό μου χθες το βράδυ, βλέποντας την παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη. Το κακό άρχισε με το σκηνικό, που σημειολογικά παρέπεμπε περισσότερο σε κάποια βαλτώδη περιοχή με καλαμιές, παρά στον ισπανικό νότο. Αργότερα οι υπερβολικά ψηλοί τόνοι και η υπερβολική ερμηνεία της μάνας – ρόλος κλειδί από την αρχή ως το τέλος του έργου- που δεν άφηναν περιθώρια στο γνήσιο συναίσθημα. Μα τη χαριστική βολή την έδωσε η μουσική, που καμία σχέση δεν είχε με το έργο του Φεντερικο Γκαρθία Λορκα. Ίσως να ήταν μια διαφορετική «άποψη», «ερμηνεία» που θέλησε να δώσει ο συνθέτης. Με αυτό το σκεπτικό ίσως και οι αφρικανικοί χοροί να μπορούν να ενσωματωθούν εξίσου καλά στο ισπανικό θέατρο. Όσο πανανθρώπινοι κι αν είναι οι προβληματισμοί του Λόρκα, υπάρχουν και κάποια όρια στο πως θα πρέπει αυτός να ερμηνεύεται. Και η μουσική του Διονύση Τσακνή (που κατά τα άλλα μου είναι πολύ συμπαθής) ισοπέδωσε τελείως το συναισθηματισμό και το λυρικό χαρακτήρα του έργου.
Κατά τα άλλα ερμηνεία της «Νύφης» δεν ήταν κακή –αλλά θα μπορούσε και καλύτερα-, η ερμηνεία του «Λεονάρντο» ήταν νευρωτική και ίσως διακοσμητική, και το όλο σύνολο έβγαζε ένα εκνευρισμό αδικαιολόγητο, με ατελείωτα και άσκοπα πηγαιν’ελα πάνω στη σκηνή που περισσότερο ζάλιζαν και αποσπούσαν την προσοχή του κοινού παρά συνέβαλλαν στη δραματική ατμόσφαιρα, προδίδοντας μια αμήχανη σκηνοθεσία, και δικαιολογώντας, εν μέρει, την ανεπάρκεια στις ερμηνείες των ηθοποιών.
Κρίμα! Δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να δούμε στο Ηράκλειο μια καλή παράσταση με έργα του διάσημου Ισπανού, και η χθεσινή ήταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Bodas de Sangre απο τον Carlos Saura


Ακούστε ποίηματα του Λορκα, καθως και το θεατρικο εργο Yerma

www.palabravirtual.com/index.php?ir=crit...erico+Garc%EDa+Lorca

Al brillar un relámpago nacemos
y aún dura su fulgor cuando morimos;
¡tan corto es el vivir!
La Gloria y el Amor tras que corremos
sombras de un sueño son que perseguimos;
¡despertar es morir!
(Gustavo Adolfo Bécquer, Rima LXIX)
Last edit: 15 Χρόνια 9 Μήνες πριν by valina.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.121 δευτερόλεπτα