Cantos urbanos de los griegos de Oriente: "De Esmirna al Rebétiko"

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #22324 από hispanista

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #22325 από hispanista
Οργανώσαμε μονοήμερη εκδρομή επτά άτομα, Έλληνες και φιλέλληνες, για να πάμε στη συναυλία αυτή που ήταν στο μακρινό χωριό Tudanca της Κανταβρίας. Η φύση είναι πανέμορφη στο μέρος αυτό, που είναι γνωστό για το μουσείο Casona de Tudanca όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1977 ο σπουδαίος διανοούμενος José María de Cossío.

O Cossío παραχώρησε το αρχοντικό αυτό στη Νομαρχία της Κανταβρίας, η οποία το μετέτρεψε σε μουσείο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίπλωση του σπιτιού, τα έργα τέχνης που βρίσκονται σε αυτό, αλλά προπάντων η βιβλιοθήκη που, με την τεράστια συλλογή λογοτεχνικών χειρογράφων και την αλληλογραφία που ο Cossío διατηρούσε με τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, αποτελεί σημείο αναφοράς σε εγχώριο επίπεδο.

O Cossío παρόλο που γεννήθηκε και πέθανε στο Βαγιαδολίδ, είχε στενό δεσμό με την Κανταβρία και το αρχοντικό στην Tudanca που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του (Το σπίτι ανήκε πάντα στην ίδια οικογένεια, το είχε κατασκευάσει ένας Ινδιάνος πρόγονός του που είχε κάνει περιουσία στο Περού). Ήταν ο ίδιος συγγραφέας, αλλά κυρίως μελετητής του έργου άλλων συγγραφέων. Είχε πάθος με τους ταύρους, το ποδόσφαιρο, την ιστορία, τις τέχνες, τα βιβλία. Γνώριζε τους πιο σημαντικούς διανοούμενους του καιρού του και είχε τόσες επαφές που κατάφερε για παράδειγμα να γλιτώσει τον Miguel Hernández από την θανατική ποινή και να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη (αν και λίγο αργότερα ο καημένος πέθανε στη φυλακή) όταν κανείς δεν έδινε δεκάρα για εκείνον, ή ακόμα κατάφερνε να εκδώσει έργα νέων συγγραφέων που συναντούσαν ποικίλες δυσκολίες. Είναι γνωστή η ιστορία με το έργο Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε του Καμίλο Χοσέ Θέλα, η έκδοση της οποίας είχε απαγορευτεί από τη λογοκρισία. Ο Cossío κατάφερε την έκδοση της, αλλά ζήτησε από τον Θέλα να του χαρίσει το χειρόγραφο. Εκείνος το έκανε και όταν πλέον ο Cossío απεβίωσε, ο Θέλα πήγε στα δικαστήρια με τη Νομαρχία της Κανταβρίας για να μπορέσει να ανακτήσει το χειρόγραφό του. Το πρώτο δικαστήριο δικαίωσε τη Νομαρχία, αλλά τελικά αποφάσισαν να βρουν μια μέση λύση και αποφάσισαν να πάρει ο Θέλα το πρώτο εκείνο χειρόγραφο, αλλά να γράψει ένα άλλο για να κρατήσει η Νομαρχία της Κανταβρίας. Και έτσι έγινε.

Να πω πως είχε φιλοξενήσει στο αρχοντικό πολύ σημαντικές προσωπικότητες, υπάρχουν φήμες πως είχε μείνει εκεί και ο ίδιος ο Κάρλος Γκαρντέλ!!!

Μεταξύ άλλων ο Cossío είχε διατελέσει μέλος της Real Academia Española, πρόεδρος του Ateneo της Μαδρίτης και... πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Racing de Santander μεταξύ των ετών 1932 και 1936!!!


Φωτογραφία από το χωριό:


Φωτογραφίες από το μουσείο:




Στη συναυλία όπως ήταν φυσικό κάναμε κέφι και το γκρουπ το δικό μας, αλλά και το υπόλοιπο κοινό, μιας και -αν κρίνουμε από το χειροκρότημα- τους άρεσε πολύ το ρεμπέτικο.


Μικρό το κακό που η συναυλία δόθηκε στην εκκλησία του χωριού (όπως στην περσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ του Σανταντέρ, βλ. www.ispania.gr/musica/2824-2011-08-08-21-51-56?showall=1 ), αφού οι μουσικοί ζήτησαν να βρίσκονται στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου ξεχνούσαμε για λίγο το θρησκευτικό στοιχείο. Για να δούμε τι θα δούμε του χρόνου...

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.
Last edit: 11 Χρόνια 7 Μήνες πριν by hispanista.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.104 δευτερόλεπτα