Το Πράδο λάμπει ξανά στη Μαδρίτη, η Αθήνα με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω

Περισσότερα
12 Χρόνια 10 Μήνες πριν #17888 από ΚΡΗΤΙΚΟΣ 7
Το Πράδο λάμπει ξανά στη Μαδρίτη, η Αθήνα με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.

Το ανακαινισμένο Πράδο της Μαδρίτης άνοιξε τις νέες του αίθουσες και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου.

Πώς στέκεται κανείς μπροστά σε τόση ομορφιά όπως αυτή που αποκαλύπτουν οι νέες αίθουσες του Πράδο, του μεγάλου μουσείου της Μαδρίτης, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή ανακαίνιση και κτιριακή ανασυγκρότηση από το 2002, εκτελώντας ένα τιτάνιο έργο ύψους 152 εκατομμυρίων ευρώ. Χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από την πτέρυγα της Villanueva, που είναι η νέα επέκταση με 40 νέες αίθουσες, όπου θα στεγαστούν μερικά από τα διάσημα αριστουργήματα, όπως η «Μάγια» του Γκόγια και οι«Las Meninas» του Βελάσκεθ. Ετσι, η δυνατότητα έκθεσης έργων αυξάνεται από 1.000 σε 1.500, αύξηση δηλαδή 50%. Στις συλλογές του διαθέτει 8.000 έργα.

Το Πράδο δέχεται ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες και επιθυμεί να παραμείνει ένας πνευματικός κήπος στην καρδιά της Μαδρίτης. Δεν θέλει να ακολουθήσει την επεκτατική πολιτική του Λούβρου (που απλώνεται στο Αμπου Ντάμπι), αλλά θέλει να παραμείνει ένα «ισπανικό» μουσείο, έμβλημα της Μαδρίτης.

Ολα αυτά τα ακούει και τα παρακολουθεί κανείς από τη γωνιά μας, την άλλη άκρη της Μεσογείου εν μέσω νωπών ακόμη αλγεινών εντυπώσεων για τον αθηναϊκό τουρισμό, με τον αποκλεισμό του Πειραιά και του αεροδρομίου από τους απεργούντες οδηγούς ταξί, με την πλατεία Συντάγματος ρυπαρή και «σε κατάληψη», με όζον πάνω από τα όρια και με εξελίξεις απρόβλεπτες. Συγκρίσεις που δεν στέκουν θα πουν πολλοί και δικαίως αλλά θλίβεται ο Ελληνας πολίτης όταν γνωρίζει ότι η Αθήνα έχει ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό, το οποίο το έχουμε σε ζώνη «γκέτο». Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς. Παραθέτουμε και μία όμορφη φωτογραφίας από το Μουσείο της οδού Πατησίων, με τη ζωντάνια του κήπου του σε ώρες «οικογενειακές» και ευχάριστες, που μας υπενθυμίζει πόσα όμορφα πράγματα έχουμε σε αυτήν την πόλη αλλά διαρκώς τα υποτιμούμε.


news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_co..._2_20/07/2011_449853

VAMOS GRECIA!!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.106 δευτερόλεπτα