Η Ελλάδα στην Ισπανία

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11941 από LucasDeGrecia
Η Ελλάδα στην Ισπανία δημιουργήθηκε από LucasDeGrecia
Οι Ισπανοί μας συμπαθούν
Μας θεωρούν πιο κοντά από ότι τους Ιταλούς
Χαίρονται και χαμογελούν όταν ακούς ότι κάποιος είναι Ελληνας και γνωρίζουν ότι πολλές λέξεις τους είναι Ελληνικές
Εμείς τι κάνουμε όμως γιαυτό ;
Πηγαίνοντας στο μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης Casa de libro μπορείς να βρεις βιβλία εκμάθησς Ισπανικών και άλλων γλωσσών από όλες τις χώρες
Ρώσικα Γερμανικά Ιταλικά Κινέζικα κτλπ ,μπορείς να βρεις και λεξικά
Κι όμως δεν έχουν εκμάθηση Ελληνικών ούτε λεξικό νέων Ελληνικών αλλά μόνο αρχαίων ελληνικών
Απορώ ποιός είναι υπεύθυνος γενικά για την γραμμή προώθησης μιας χώρας στο εξωτερικό
Το υπουργείο πολιτισμού ; τουρισμού ; ποιός ;
Γιατί δεν υπάρχει προώθηση των Ελληνικών στην Ισπανία ; σίγουρα μας τιμά ότι έχουν λεξικά με αρχαία Ελληνικά αλλά πως θα μάθουν οι Ισπανοί νέα Ελληνικά αν θελήσουν ;
Eπίσης πουθενά σε κανένα τουριστικό γραφείο δεν βλέπεις διαφημίσεις για την Ελλάδα
Γενικά ενώ θα μπορούσαν αυτές οι δύο χώρες να είναι πιο κοντά δεν είναι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν - 13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11948 από hispanista
Απαντήθηκε από hispanista στο θέμα Η Ελλάδα στην Ισπανία
LucasDeGrecia, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με ορισμένες από τις απόψεις ή εντυπώσεις σου. Αυτό που λες ότι οι Ισπανοί μας συμπαθούν και μας θεωρούν πιο κοντά απ' ό,τι τους Ιταλούς, μου φαίνεται αρκετά αυθαίρετο. Το έχω συζητήσει με αρκετό κόσμο και η δική μου εντύπωση είναι ότι, ναι, οι Ισπανοί μπορεί να ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα ελληνικά (αρχαία και νέα) απ' ό,τι άλλοι λαοί, αλλά οι περισσότεροι μας βλέπουν ως μια χώρα όχι τόσο κοντινή, αν όχι εξωτική (με την έννοια του διαφορετικού). Πάρε για παράδειγμα τους Ισπανούς όταν έρχονται στην Ελλάδα... πώς τους φερόμαστε όταν μαθαίνουμε τη χώρα προέλευσής τους και πώς τους αφήνει αρκετά αδιάφορους η δική μας χώρα καταγωγής όταν βρισκόμαστε στην Ισπανία. Δε μιλάω για τη μικρή μερίδα των φιλελλήνων, αλλά για το γενικό σύνολο.

Αναρωτιέσαι γιατί δεν υπάρχουν βιβλία εκμάθησης ελληνικών και λεξικά. Κι εγώ σπανίως να βρω κάποιο, ίσως σε εξειδικευμένο στις γλώσσες βιβλιοπωλείο να πετύχεις κάτι ή κάποιο λεξικό που μοιάζει να ''ξεγλίστρησε'' και να βρέθηκε εκεί κατά λάθος... (Τις προάλλες τυχαία βρήκα ένα -και μάλιστα ήταν ένα διπλό που είχαν φέρει από την Ελλάδα, αντί να προσφέρουν ένα που κυκλοφορεί μόνο στην Ισπανία και είναι πολύ ανώτερο). Γενικά για να βρει κανείς βιβλία εκμάθησης νέων ελληνικών ή λεξικά, μόνο αν τα παραγγείλει από βιβλιοπωλείο ή από πολύ περιορισμένο αριθμό ισπανικών ιστοσελίδων. Σε τουριστικά γραφεία έχω πετύχει προγράμματα για διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και τα πακέτα που προσφέρουν για κρουαζιέρες, οι οποίες βέβαια δεν περνάνε μόνο από την Ελλάδα.

Τα ελληνικά νέα και αρχαία δεν περνάνε την καλύτερη φάση τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ισπανίας. Υπάρχει μια τάση απόρριψης που καλλιεργούν και οι καθηγητές άλλων μαθημάτων ή γλωσσών, ώστε οι μαθητές/φοιτητές να μην τα επιλέξουν. Το ότι τα νέα ή τα αρχαία ελληνικά μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά σε επίπεδο γνώσεων και πολιτισμού είναι αδιαμφισβήτητο. Όμως τα ελληνικά δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές ή τουλάχιστον αυτή είναι η τάση που επικρατεί. Η επαγγελματική αβεβαιότητα στρέφει τους υποψήφιους μαθητές προς άλλες κατευθύνσεις. Αυτοί που μαθαίνουν τώρα ελληνικά δεν είναι για να τους προσφέρει η γλώσσα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επαγγελματική αποκατάσταση. Ο λόγος που τα μαθαίνουν όσοι τα μαθαίνουν είναι γιατί νιώθουν έλξη προς τη συγκεκριμένη γλώσσα, τον πολιτισμό και γιατί μέσα από αυτήν θέλουν να γίνουν πιο ''πλούσιοι'' ως άνθρωποι πρώτα απ' όλα. Τέτοια ήταν τα αποτελέσματα που πριν ένα χρόνο περίπου εξέθεσε σε ανακοίνωση συνεδρίου το Πανεπιστήμιο της Μούρθια.

Γιατί δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα και να κάνουμε τα ελληνικά μια ''δυνατή'' ξένη γλώσσα; Μα γι' αυτό ευθύνεται η σημερινή εικόνα της Ελλάδας! Τι έχουμε να ''δείξουμε'' και να εξάγουμε σήμερα ως πολιτισμός; Για τους ξένους -συμπεριλαμβανομένων των Ισπανών- είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή! Καμία χώρα δε θέλει να τη συγκρίνουν με εμάς και όσο ''οι διαφορές με εμάς είναι εμφανείς'' όλοι τους μπορούν να κοιμούνται με το κεφάλι τους ήσυχο. Για όσους μένουμε στην Ισπανία αυτό επικρατούσε μέχρι πριν λίγους μήνες και έβγαζαν τους οικονομολόγους στα κανάλια: ''Μα γίνεται να μας συγκρίνουν με την Ελλάδα; Πείτε μας ότι εμείς είμαστε πολύ καλύτερα!'' Και τον τουρισμό πώς να τον ενισχύσουμε που έχουμε γίνει πολύ ακριβή χώρα;

Αυτοί είναι οι δικοί μου προβληματισμοί στο θέμα που θίγεις, LucasDeGrecia.

Uno es capaz de lograr lo que sea, si su entusiasmo no tiene límites.
Last edit: 13 Χρόνια 9 Μήνες πριν by hispanista.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11953 από LucasDeGrecia
Απαντήθηκε από LucasDeGrecia στο θέμα Η Ελλάδα στην Ισπανία
hispanista έγραψε:

LucasDeGrecia, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με ορισμένες από τις απόψεις ή εντυπώσεις σου. Αυτό που λες ότι οι Ισπανοί μας συμπαθούν και μας θεωρούν πιο κοντά απ' ό,τι τους Ιταλούς, μου φαίνεται αρκετά αυθαίρετο.


Συμφωνώ σε όλα όσα είπες εκτός από αυτό
Εγώ από την άλλη με όσους Ισπανούς έχω συζητήσει δείχνουν ενθουσιασμένοι όταν ακούν Ελλάδα και αναγνωρίζουν την αξία των αρχαίων Ελληνικών από τα οποία προέρχονται πολλές λέξεις τους
Και πάντα φυσικά αναφέρουν την οικονομική κρίση χαριτολογώντας πλέον λέγοντας ότι είμαστε "φίλοι" και ότι είναι στην ίδια κατάσταση με μας
Οι απλοί πολίτες τουλάχιστον έτσι το βιώνουν
Ισως απλά να έτυχε δεν ξέρω , αλλά δεν είναι αυθαίρετο
Βέβαια θα μου πεις τι σημαίνει αυθαίρετο , εντάξει ,δεν το είδα σε βιβλίο γραμμένο ,ούτε είδα κάποια επιγραφή να λέει "στους φίλους μας Ελληνες"
Αλλά μιλάω για την απλή καθημερινή επαφή

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11959 από Jana
Απαντήθηκε από Jana στο θέμα Η Ελλάδα στην Ισπανία
Θα συμφωνησω γενικα με την hispanista και θα προσθεσω οτι οντως οι Ισπανοι μας συμπαθουν γενικα αλλα δεν εχουν ουτε ιδιαιτερες γνωσεις, ουτε ιδιαιτερο ενδιαφερον για την Ελλαδα (εκτος απο καποιους μετρημενους φιλελληνες που παντα ειναι ευχαριστο να τους βρισκεις και να συζητας μαζι τους)
Κι αυτο με τα τουριστικα γραφεια ειναι γεγονος, εδω βλεπεις πολυ λιγες προσφορες για ταξιδια στην Ελλαδα απο οτι ας πουμε στην Γαλλια που μου φανηκαν αναριθμητες!
Ειναι ισως ασχημο για καποιους αλλα ειναι ετσι τα πραγματα κανεις δε θελει τον τελευταιο καιρο να τον συγκρινουν με την Ελλαδα και επισης οπως εχω ξαναπει εχουμε παρα πολλες διαφορες με τους Ισπανους, ισως περισσοτερες απο οτι εχει επικρατησει και πιστευει ο κοσμος.

laversiondejana.blogspot.com

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11963 από LucasDeGrecia
Απαντήθηκε από LucasDeGrecia στο θέμα Η Ελλάδα στην Ισπανία
Εγώ πάλι διαφωνώ
Οπου κι αν πω ότι είμαι Ελληνας με αντιμετωπίζουν με χαμόγελο και πολύ καλή διάθεση και συμπάθεια
Μάλιστα με ρωτάνε πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα τώρα με την κρίση μιας και τους απασχολεί κι αυτούς και θεωρούν πως αυτό που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να το περάσουν κι αυτοί
Ισως δεν γνωρίσατε άτομα που συμπαθούν την Ελλάδα δεν ξέρω , ή ίσως όσους συνάντησα εγώ να έτυχε να μας συμπαθούν
Οπως και να΄χει εγώ έτσι όπως τους βλέπω έχουν την ίδια αντιμετώπιση της ζωής όπως είχαμε εμείς προ κρίσης
Τώρα μας έχουν περάσει κατά πολύ ,μιας και αυτοί δεν μιζεριάζουν ενώ εμείς δεν έχουμε πρωτεύουσα της προκοπής να ξεχάσουμε την μιζέρια μας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13 Χρόνια 9 Μήνες πριν #11984 από spy82
Απαντήθηκε από spy82 στο θέμα Η Ελλάδα στην Ισπανία
Να πω και εγώ την δική μου εμπειρία.. αν και δεν έχει να κάνει με την γλώσσα και τα λεξικά και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

Καταρχήν συμφωνώ με την Hispanista ότι για κάποιον δεν έχει πολύ νόημα να μάθει ελληνικά στις μέρες μας, εκτός κι εάν το κάνει επειδή ο ίδιος έχει μεράκι. Από πλευράς πρακτικής χρηστικότητας δεν παράγουμε τίποτα. Εκτός μονάχα για περιορισμένες θέσεις σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις πχ για ηλιακούς συλλέκτες, φωτοβολταϊκά ή αιολικά που η πρωτοπόρος στην Μεσόγειο ενδιαφέρεται να κάνει προεκτάσεις (και ήδη κάνει δλδ) στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι προτιμώνται Έλληνες που μιλάνε ισπανικά φαντάζομαι και όχι Ισπανοί που μιλάνε ελληνικά, εκτός που είναι περιορισμένος ο αριθμός.

Τώρα, όσον αφορά στην επαφή με τον απλό κόσμο, και εγώ είχα θετική αντιμετώπιση, σαν τον Lucas στα καθημερινά, ο κόσμος μου έλεγε όλα αυτά τα ωραία "και εμείς σας ακολουθούμε στην κρίση" και τέτοια. Η πιο σοβαρή επαφή που είχα ως προς αυτό ήταν με έναν ταξιτζή, ο οποίος άρχισε να συγκρίνει και την κατάσταση με το χρηματιστήριο και τα στεγαστικά στην Ισπανία κάποια χρόνια πιο πρίν, και ανακαλύπταμε κάποιες ομοιότητες (με την κατάσταση που περιέγραφε αυτός, δεν ξέρω αν είναι αληθινή ωστόσο ούτε το έχω ψάξει).. Η εντύπωση που έχω όμως είναι ότι ο απλός κόσμος, επειδή είναι πιο "φιλικός" και κοινωνικός, όταν του λες ότι είσαι Έλληνας προσπαθεί να βρει κάτι καλό να σου πεί και δείχνει να το παίρνει χαλαρά και να λέει "είμαστε πιοφτωχοί αλλά πιο χαρούμενοι" και τέτοια, αλλά νομίζω ότι μέσα του λέει "πάλι καλά που δεν είμαστε τόσο χάλια όσο αυτοί". Οι περισσότερες ομοιότητες και ουσιώδεις συγκρίσεις έρχονται όταν όντως ο άλλος είναι διατεθημένος να συγκρίνει καταστάσεις, να σε ακούσει και να συνειδητοποιήσει ότι ίσως να μην είμαστε τόσο εξωτικοί όσο αρχικά πίστευαν. Και πάλι από αυτό το βήμα μέχρι να βαλθεί να μάθει ελληνικά υπάρχει μία μεγάάάλη απόσταση... αλλά ίσως αν είχε και περισσότερη διαφήμιση ή παραγωγή, μαζί με τα ρώσικα μάθαιναν κάποιοι και ελληνικά..

Επίσης να πω ότι αυτό έχει να κάνει πιθανότατα και με την περιοχή της Ισπανίας που βρίσκεσαι. Εγώ δεν ένιωσα το ίδιο στην Μαδρίτη και το ίδιο στην Βαρκελώνη... (Μπιλμπάο δεν έχω πάει ακόμα, οπότε εμπιστεύομαι απόλυτα την Hispanista)..

...no está lo bello en las cosas, lo bello es como las ves..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.275 δευτερόλεπτα