Ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι (Μπουένος Άιρες, 1960) ζει στο Παρίσι από το 1980 και είναι ευρέως γνωστός ως «ο φωτογράφος των συγγραφέων», διότι δουλεύει περισσότερα από τριάντα χρόνια έναν φιλόδοξο «ανθρώπινο άτλαντα» της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Είναι προικισμένος με μια ιδιαίτερη ευαισθησία που τον βοηθά να συλλαμβάνει την πραγματική ουσία της λογοτεχνικής δημιουργίας, γεγονός που τον κατέστησε τον καλύτερο συνένοχο τριών γενεών δημιουργών, αφού έχει φωτογραφίσει τους πιο εξέχοντες πρωταγωνιστές της ισπανόφωνης γραμματείας, από τον Μπόρχες ως τον Γκαρσία Μάρκες. Ο Μορντζίνσκι έχει εκδώσει πολλά βιβλία, έχει δουλέψει ως πολεμικός ανταποκριτής και φωτογράφος σημαντικών μέσων ενημέρωσης όπως η εφημερίδα El País και κάνει συνεχώς εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τα έργα του συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες συλλογές σύγχρονης φωτογραφίας.

Ο Ενρίκε ντε Έριθ βάφτισε «φωτίνσκι» τα μοναδικά πορτρέτα με τα οποία ο Μορντζίνσκι έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό τους συγγραφές και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού, ενώ ο Λουίς Σεπούλβεδα μας διαβεβαιώνει ότι ο Μορντζίνσκι έχει την ικανότητα να συλλάβει με τον φακό του «ακτινογραφίες» της ψυχής των συγγραφέων. Όπως έγραψε ο νομπελίστας Μάριο Βάργκας Γιόσα, «ελάχιστοι παρακολούθησαν από τόσο κοντά στην εξέλιξη της ισπανόφωνης λογοτεχνίας κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια όπως ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι. Διότι έχει διαβάσει με πάθος τα βιβλία που γράφτηκαν σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου και διότι έχει φωτογραφήσει τους συγγραφείς τους, πότε στις χώρες τους και πότε, συχνότερα, στην πρωτεύουσα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, το Παρίσι, όπως έγραψε ο Οκτάβιο Πάς σ’ ένα φημισμένο του δοκίμιο. Τώρα, το να λέμε ότι ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι «έχει φωτογραφήσει τους συγγραφείς» δεν αρκεί. Διότι, στην πραγματικότητα, οι εικόνες που αποθανάτισε ο φακός του Μορντζίνσκι στην ροή του χρόνου και στερέωσε πάνω σ’ αυτά τα χαρτόνια που ξέρουν όλοι οι εκδότες, οι δημιουργοί και οι αναγνώστες, είναι μια διεξοδική ερμηνεία γεμάτη σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα χαρακτηριστικά τους, στο ύφος τους και στις εκφράσεις τους. Ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι δεν χρησιμοποιεί αυτούς που του ποζάρουν για να αναδείξει το δικό του ταλέντο και να επωφεληθεί ο ίδιος επιδεικνύοντας μια κραυγαλέα αλαζονεία, όπως τόσοι και τόσοι φωτογράφοι της μόδας. Εκείνος υπηρετεί αυτούς που φωτογραφίζει προσπαθώντας να φυλακίσει την μύχια αλήθεια τους και πασχίζοντας να εξαφανίσει τον εαυτό του πίσω από την φωτογραφική του μηχανή. Γι’ αυτό οι φωτογραφίες του Ντανιέλ Μορντζίνσκι έχουν μια αυθεντικότητα που αποτελεί κεντρικό συστατικό του κάλλους της τέχνης του.»

Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν εκατό φωτογραφίες μέσου μεγέθους με πασίγνωστες προσωπικότητες, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Λουίς Σεπούλβεδα, η Ρόσα Μοντέρο, ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, ο Κάρλος Φουέντες, η Λάουρα Ρεστρέπο, ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, ο Λεονάρντο Παδούρα, η Αλίθια Χιμένεθ-Μπάρτλετ, ο Μάριο Βάργκας Γιόσα κι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μεταξύ άλλων.

Επίσημα εγκαίνια παρουσία του φωτογράφου, τον οποίον θα παρουσιάσουν η Νίνα Αγγελίδη και ο Βίκτωρ Αντρέσκο: 20.06.2013, στις 19.00.

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00. και 16.00-20.00 και Σάββατο: 10.00-14.00. Κλειστά: τις Κυριακές, 24.06.2013 και 12-23.08.2013.

12.06 - 06.09.2013

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ΛΕΑ (12-22 Ιουνίου 2013, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10.00 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, εκτός Κυριακής 16 Ιουνίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο πλαίσιο του 5ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις) που θα γίνει από τις 12 ως τις 22 Ιουνίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνδιοργάνωση με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino και το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος".

Ο Βίκτωρ Αντρέσκο είναι πτυχιούχος Σλαβικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Επί πλέον είναι συγγραφέας και μεταφραστής, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και υπήρξε κριτικός λογοτεχνίας σε ΜΜΕ όπως η εφημερίδα El País. Ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Μόσχας και του Μιλάνου και σήμερα διευθύνει το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

Η Νίνα Αγγελίδη είναι μεταφράστρια έργων συγχρόνων ελλήνων ποιητών, όπως Ο. Ελύτης, Κ. Καβάφης, Γ. Ρίτσος, Κική Δημουλά, Δ. Καλοκύρης, Α. Φωστιέρης και Ν. Βρεττάκος, που έχουν κυκλοφορήσει στην Αργεντινή, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κούβα και την Χιλή.

Η Πρεσβεία της Αργεντινής θα προσφέρει κρασί.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά

Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.