Η «Χιονάτη» (Blancanieves) του Pablo Berger από το Bilbao ήταν η πρωταγωνίστρια της χθεσινής 27ης απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Goya, της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (τα ισπανικά αντίστοιχα των Oscar). Η ασπρόμαυρη βωβή φλαμένκο εκδοχή του γνωστού παραμυθιού, κατάφερε να αποσπάσει 10 από τα 18 βραβεία που ήταν προτεινόμενη, μέσα σ’ αυτά το βραβείο καλύτερης ταινίας και πρώτου Γυναικείου ρόλου (Maribel Verdú).

Στην τελετή κυριάρχησε επίσης η κριτική για την πολιτική των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Mariano Rajoy, τόσο από την παρουσιάστρια Eva Hache, όσο και από βραβευθέντες επί σκηνής, με πιο

χαρακτηριστική την περίπτωση της Maribel Verdú, που ανεβαίνοντας να προλάβει το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου, αφιέρωσε το goya, μεταξύ άλλων, σ’ αυτούς που «χάνουν τα όνειρα και τις περιουσίες τους, από μία πολιτική που επιτρέπει να κλέβουν τους φτωχούς και να αποδίδουν τα κλεμμένα στους πλούσιους», κάνοντας άμεση αναφορά στην ταινία «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά.

Η ηθοποιός Candela Peña, εκτός από το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου, κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια είδε τον πατέρα της να πεθαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς κουβέρτες και γέννησε ένα παιδί που ανησυχεί για το πώς θα μπορέσει να μεγαλώσει.

Πολύ διασκεδαστική ήταν η Concha Velasco που παρέλαβε το βραβείο Goya Τιμής (για το σύνολο της καριέρας της) σχολιάζοντας με αστείο τρόπο για τα χρόνια που περίμενε να πιάσει στα χέρια της ένα Goya, μιας και παρά τα σχεδόν 60 χρόνια καριέρας και τις διάφορες υποψηφιότητες δεν είχε ποτέ βραβευτεί.

Ένας άλλος ¨μεγάλος¨ του ισπανόφωνου σινεμά, ο José Sacristán, για πρώτη φορά υποψήφιος στα 75 χρόνια, κέρδισε το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου κάνοντας τους παρευρισκόμενους να σταθούν όρθιοι και να τον χειροκροτούν για αρκετή ώρα όταν τους ζήτησε να σταμάτησουν για να πει «αντιστάθηκε ο κύριος Φρανθίσκο (Goya) αλλά άξιζε η αναμονή».

Θετική ήταν και η συγκομιδή της ταινίας «Lo imposible» του Juan Antonio Bayona, με πέντε βραβεία, μέσα σ’ αυτά το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και της κινουμένων σχεδίων «Las aventuras de Tadeo Jones» του Enrique Gato με τρία βραβεία.

Μια άτυχη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν η νεαρή ηθοποιός Adriana Ugarte μπέρδεψε τους φακέλους και ανακοίνωσε άλλο όνομα για το βραβείο του καλύτερου τραγουδιού. Αμέσως, το διόρθωσε –το βραβείο πήγαινε στο τραγούδι No te puedo encontrar, της Blancanieves- αλλά η αμηχανία ήταν έκδηλη και δεν έλειψαν και τα σχόλια για το λάθος.

Τέλος ο Javier Bardem παρέλαβε το έκτο του Goya αλλά σαν παραγωγός αυτή τη φορά, για το ντοκιμαντέρ «Hijos de las nubes, la última colonia» που αναφέρεται στις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις που ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αφρικής και ειδικότερα της Δυτικής Σαχάρα.

Αναλυτικά η λίστα των βραβευθέντων:
Película: Blancanieves
Director: Juan Antonio Bayona (Lo imposible)
Actor: José Sacristán (El muerto y ser feliz)
Actriz: Maribel Verdú (Blancanieves)
Actor de Reparto: Julián Villagrán (Grupo 7)
Actriz de Reparto: Candela Peña (Una pistola en cada mano)
Actor Revelación: Joaquín Núñez (Grupo 7)
Actriz Revelación: Macarena García (Blancanieves)
Dirección Novel: Enrique Gato (Las aventuras de Tadeo Jones)
Película Europea: Intocable (Francia)
Película Hispanoamericana: Juan de los Muertos (Cuba)
Guión Original: Pablo Berger (Blancanieves)
Guión Adaptado: Javier Barreira, Gorka Magallón, Ignacio del Moral, Jordi Gasull y Neil Landau (Las aventuras de Tadeo Jones)
Película Documental: Hijos de las nubes, la última colonia
Montaje: Elena Ruiz y Bernat Vilaplana (Lo imposible)
Fotografía: Kiko de la Rica (Blancanieves)
Música original: Alfonso de Vilallonga (Blancanieves)
Canción original: No te puedo encontrar (Blancanieves)
Dirección artística: Alain Bainée (Blancanieves)
Diseño de vestuario: Paco Delgado (Blancanieves)
Maquillaje y/o peluquería: Sylvie Imbert y Fermín Galán (Blancanieves)
Sonido: P. Glossop, M. Orts y O. Tarragó (Lo imposible)
Dirección de producción: Sandra Hermida Muñiz (Lo imposible)
Efectos especiales: Pau Costa y Félix Bergés (Lo imposible)
Película de animación: Las aventuras de Tadeo Jones
Cortometraje de ficción: Aquel no era yo
Cortometraje documental: A story for the Modlins
Cortometraje de animación: El vendedor de humo
Goya de Honor: Concha Velasco

Στέλιος Πλαϊτης, Ιωάννα Τζιβελέκη