Το «τέρας» της ισπανικής γραφειοκρατίας αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο για τη Vivartia έτσι ώστε να αποκτήσει το μηχανολογικό εξοπλισμό και το εργοστάσιο της υπό πτώχευσης ισπανικής εταιρείας αρτοσκευασμάτων Mildred.

«Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», ανέφερε στο Capital.gr επίσημη πηγή της ελληνικής εταιρείας. «Αναμένουμε τη διευθέτηση κάποιων τελευταίων γραφειοκρατικών ζητημάτων για να προχωρήσουμε στην εξαγορά του εργοστασίου στη Huesca και του μηχανολογικού εξοπλισμού», διευκρινίζεται από τη Vivartia. Η ελληνική εταιρεία έχει καταθέσει από τις 25 Φεβρουαρίου, προσφορά εξαγοράς των παγίων της Mildred ύψους 8,1 εκατ. ευρώ. Αν και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι στόχος της Vivartia είναι η επέκτασή της στην αγορά της Ισπανίας και η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας έγινε γνωστό πως «απόφαση για επαναλειτουργία του εργοστασίου δεν έχει ληφθεί από τη διοίκηση της εταιρείας. Υπάρχει και η πιθανότητα να μην ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο», ανέφεραν. Επισήμαναν παράλληλα ότι αποτέλεσε ευκαιρία για τη Vivartia η αγορά των παγίων της ισπανικής εταιρείας, ως μια νέα φθηνή γραμμή παραγωγής, τμήματα της οποίας θα αξιοποιηθούν στο μέλλον.

Ακόμα και οι διθυραμβικές δηλώσεις του Ισπανού υπουργού για θέματα Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της κυβέρνησης της Αραγονίας, Arturo Aliaga, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η εξαγορά από τη Vivartia αποτελεί το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, χαρακτηρίσθηκαν από την ελληνική εταιρεία ως «έκφραση προσδοκιών», χωρίς όμως να αποκλείεται και αυτή η πιθανότητα για το μέλλον.

Η Mildred

H εταιρεία αρτοσκευασμάτων Mildred κήρυξε πτώχευση τον Απρίλιο του 2007. Την περίοδο εκείνη έχασε τον μεγαλύτερου πελάτη της, την αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl. Το εργοστάσιο έκλεισε μετά από δύο μήνες, αφήνοντας άνεργους 400 εργαζόμενους. Ακολούθησαν δυο ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησής της. Ενδιαφέρον για τον μηχανολογικό εξοπλισμό είχε εκδηλώσει εξ αρχής και η θυγατρική της Vivartia, Chipita. Η τοπική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Βιομηχανίας, Arturo Aliaga, φαίνεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια πώλησης της εταιρείας. Ο κ.Aliaga αποκάλυψε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι συμμετείχε σε δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Η πρώτη συνάντηση έγινε στα τέλη Ιανουαρίου στο γραφείο του και λίγες μέρες αργότερα ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Vivartia.

Στόχος της ισπανικής πλευράς από την αρχή ήταν η πώληση της Mildred ως σύνολο και όχι τμηματικά κάτι που τελικά δεν φαίνεται να πραγματοποιείται.

Πηγή: Capital.gr