Οι 21 εναπομείναντες παγετώνες των Πυρηναίων θα έχουν εξαφανιστεί πριν από το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπει μελέτη Ισπανών ερευνητών.

«Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας -συνολικά κατά 0,9 βαθμό Κελσίου από το 1890 ως σήμερα--επιβεβαιώνει ότι οι παγετώνες των Πυρηναίων θα εξασφανιστούν πριν από το 2050» αναφέρει ο ισπανικός δικτυακός τόπος για επιστημονικά θέματα SINC.

Σήμερα υπάρχουν μόνο 21 παγετώνες στα Πυρηναία, εκ των οποίων 10 στην ισπανική πλευρά και 11 στη γαλλική.

Η εξαφάνισή τους θα αποτελεί συνέπεια «της κλιματικής αλλαγής που έχουμε αρχίσει να ζούμε» σχολίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημιου της Καντάμπρια Χουάν Χοσέ Γκονθάλεθ Τρουέμπα, επικεφαλής της μελέτης.

Ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καντάμπρια, της Μαδρίτης και του Βαγιαδολίδ πραγματοποίησαν μια «πρώτη συνολική έρευνα» για την τήξη των πάγων στις τρεις ορεινές περιοχές της Ισπανίας: τα Πυρηναία στα σύνορα με τη Γαλλία, τα Πίκος στα βορειοδυτικά και τη Σιέρα Νεβάδα στα νότια. Οι παγετώνες των Πίκος και της Σιέρα Νεβάδα εξαφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Μεταξύ του 1880 και του 1980, τουλάχιστον 94 παγετώνες εξαφανίστηκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο, και από τη δεκαετία του '80 ως τις ημέρες μας εξαφανίστηκαν ακόμα 17» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τα ψηλά βουνά είναι περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Η τήξη των παγετώνων είναι μια από τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η παγκόσμια θέρμανση ήδη συμβαίνει» σχολίασε ο καθηγητής Τρουέμπα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=935094&lngDtrID=252