Η ανάπτυξη και προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων Ισπανίας και Ελλάδας, επισήμανε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σε ημερίδα με θέμα τις ΑΠΕ, η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε ο κ. Θαπατέρο, έως το 2010 το 12% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα προέρχεται από τις ΑΠΕ, ενδεικτικό της δυναμικής με την οποία η χώρα του αναπτύσσει τις συγκεκριμένες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, σημείωσε πως η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε ηλεκτροπαραγωγή από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ΑΠΕ, φτάνοντας τα 15.000 MW.

Αναφερόμενος στο ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον των ισπανικών εταιρειών για την αγορά της Ελλάδας, ο κ. Θαπατέρο επισήμανε την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ομαλή ευόδωση των επενδύσεων ΑΠΕ.

Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας υπογράμμισε, από την πλευρά του, τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη και προώθηση των ΑΠΕ, ενώ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στάθηκε στη δημιουργία υπηρεσίας εξυπηρέτησης με αποκλειστική και συνολική αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ("οne stop shop").

Οι εκπρόσωποι των ισπανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επικεντρώθηκαν, πάντως, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση των επενδύσεών τους. Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής της Endesa Xεσούς Ολμος επισήμανε την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου χρήσεων γης, καθώς και την γραφειοκρατία στον άξονα των αδειοδοτήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της Acciona Energia έκανε λόγο για ανυπαρξία ρυθμιστικού αλλά και νομικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι τα κίνητρα που δίδονται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν είναι αρκετά.