O Στέλιος Πετράκης (μίνι βιογραφικό εδώ) μας παραχώρησε συνέντευξη που του ζητήσαμε με αφορμή τη συνεργασία του με τον Manolo García (El último de la fila) για το CD, Saldremos a la lluvia που κυκλοφόρησε πέρυσι.

ispania.gr: Για πες μας Στέλιο, πως έγινε η γνωριμία σου με τον Manolo García;
Στέλιος: Ο Μανόλο μένει στη Βαρκελώνη, επίσης στη Βαρκελώνη είναι και οι Ojos de Brujo και είναι φίλοι. Οι Ojos είναι ένα συγκρότημα που είναι πιο γνωστοί στο εξωτερικό, παρά στην Ισπανία. Αντίθετα ο Μανόλο είναι πολυ διάσημος στην Ισπανία, αλλά όχι και τόσο εκτός.

Το συγκρότημα Palyrria στο οποίο έπαιζα εγώ όταν ήμουν στην Αθήνα, είχε καλές σχέσεις με τους Οjos. Οι Ojos σχεδίαζαν να βγάλουν ένα cd τους το οποίο να αποτελείται από διασκευές των τραγουδιών τους παιγμένα από άλλους όμως καλλιτέχνες. Οπότε, ζήτησαν και από τους Palyrria να παίξουν ένα κομμάτι τους για να το συμπεριλάβουμε στο cd αυτό. Το κομμάτι που έδωσαν λοιπόν οι Ojos για να το διασκευάσουν οι Palyrria ήταν ένα ανδαλουσιανό νανούρισμα, το Nana. Οι Palyrria κάλεσαν για το σκοπό αυτό και τον Αχιλλέα Περσίδη ο οποίος έχει ασχοληθεί και με το φλαμένκο.

Ο οποίος τώρα είναι στους Νότιος Ήχος...
Ναι είναι ο επικεφαλής. Ο Παναγιώτης Κατσικιώτης και εγώ ήμασταν ήδη στους Palyrria τότε, και με την προσθήκη του Περσίδη φτιάξαμε αυτή τη διασκευή για λογαριασμό των Ojos. Τελικά τους άρεσε τόσο πολύ, που το συμπεριέλαβαν στο cd Techari live και όχι στο cd με τις διασκευές. Αυτό το cd άκουσε ο Μανόλο, ενθουσιάστηκε και τους ρώτησε: Που τους βρήκατε αυτούς;;; Μας πήραν λοιπόν οι Οjos από Ισπανία και μας είπαν: Παιδιά, ο πιο διάσημος τραγουδιστής της Ισπανίας, άκουσε το Nana και ενδιαφέρεται για σας!

Για πες μας τώρα, πώς ήταν η παραμονή του στην Κρήτη και πώς πήγε η συνεργασία σας;
Στις συζητήσεις λοιπόν του δείξαμε και το στούντιο στο Μόχλο, και αφού συμβουλεύτηκε τους τεχνικούς του για την συμβατότητα του στούντιο, ήλθε για δέκα μέρες. Ήταν πολύ φιλικός, κανονίσαμε και παρεάκια, για παράδειγμα μια μέρα ξεκινήσαμε για ένα καφέ, ο οποίος αυτόματα μετατράπηκε σε ρακή, μαζεύτηκαν και 4-5 όργανα και στήθηκε τσάκ-μπάμ μια παρέα, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κρήτη. Αυτός όμως που το έζησε για πρώτη φορά αυτό, ενθουσιάστηκε πολύ.

Φυσικά όπως καταλαβαίνεις ρίσκαρε πολύ, γιατί δε μας ήξερε καν. Από την άλλη, "χρησιμοποιώντας" τον ήχο μας, έδειξε ένα φρέσκο πρόσωπο στη μουσική του, κάτι που τον βοήθησε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Νο1. Μάλιστα θα ήμουν και στο βιντεοκλίπ, αλλά δεν μπόρεσα γιατί είχα κάποια άλλη υποχρέωση και δεν μπορούσα να είμαι στα γυρίσματα.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας.

Για πες μας τις εντυπώσεις σου από τις συναυλίες που κάνατε μαζί.
Ο Μανόλο ήθελε η λύρα να είναι σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες. Η πρώτη ήταν στις 31 Μαΐου στη Γρανάδα, και πήγα μέχρι και τον Οκτώβρη. Προτιμούσε να υπάρχουν 2-3 μέρες κενές από συναυλία σε συναυλία, διαφορετικά είναι πολύ κουραστικά. Παλιότερα δεν είχε κενά μεταξύ συναυλιών και είχε φτάσει στο σημείο κάποιον Αύγουστο να δώσει 28 συναυλίες. Μια φορά με τους El último de la fila είχε κουραστεί τόσο πολύ που είχε φτάσει στο σημείο να είναι στη Γρανάδα, και να τους πει "Λαέ της Μάλαγα"! Από τότε λοιπόν κατάλαβε ότι θα έπρεπε να το δει πιο χαλαρά...

Στιγμιότυπα από τα διάσημα "saltos" του Manolo

Πολύ Ισπανοί ήξεραν το όνομά μου!, μάλιστα κάποιοι fans, που έμπαιναν στα παρασκήνια, μου φώναζαν, "¡e, petrakis-petrakis! ¡hombre! ¿qué tal?", "¡estelios-estelios!" Tο συγκλονιστικό ήταν που κάποιοι groupies ερχόντουσαν σε όλες τις συναυλίες και μάλιστα μου έλεγαν ε, εσύ δεν ήσουν στην τάδε και στην τάδε συναυλία; ..."¡eee petrakiiiis, kalisperaaa!"

Για πες μας τις εντυπώσεις σου από την Ισπανία
Μου έκανε εντύπωση η ομορφιά, η αρχιτεκτονική και η μουσική. Το φλαμένκο το έχω μέσα μου και είναι από τα λίγα είδη μουσικής που με συγκινούν τόσο!

Χαίρομαι, μπράβο! Επόμενα σχέδια;
Πιθανόν σε μελλοντικό μου cd μου να συνεργαστώ με κάποιον κιθαρίστα του φλαμένκο, διότι έχω ετοιμάσει ορισμένα κομμάτια προς την κατεύθυνση αυτή, και μάλλον θα ετοιμάσω κι άλλα, οπότε θα ήταν πολύ ωραίο να ερμηνευτούν από κάποιον που έχει το φλαμένκο ιδίωμα στο αίμα του.

Πολύ καλό αυτό...Θα σε περιμένουμε!!. Σ' ευχαριστούμε!
Ευχαριστώ και εγώ.


Μίνι βιογραφικό του Στέλιου Πετράκη

Ο Στέλιος Πετρακης ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων μουσικών. Δεξιοτέχνης στη λύρα και το λαούτο, συνθέτει τη μουσική που παίζει αντλώντας στοιχεία από την Κρήτική παράδοση και τις συγγενικές με αυτήν μουσικές της Μεσογείου. Απαρριθμεί πολλές και σημαντικές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους μουσικούς.

Εμφανίζεται με το συγκρότημά του σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με άλλα μουσικά σχήματα σε συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Τα δυο προσωπικά του cd’s έχουν λαβει εξαιρετικές κριτικές και βραβεία από τον ελληνικό και το διεθνή τύπο.

Ο ίδιος κατασκευάζει τα όργανα που παίζει και ηχογραφεί τη μουσική του στο προσωπικό του studio.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Στέλιο μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του site: www.steliospetrakis.com

Συντάκτης: Μιχάλης Μηλιαράκης