Τα διάσημα ισπανικά κρασιά και η περιοχή από την οποία προέρχονται, οφείλουν το όνομά τους στο όνομα του ποταμού Oja, παραποτάμου του Έβρου, που σε μεγάλο μέρος διαρρέει τα εδάφη της. Οι αμπελώνες της περιοχής εκτείνονται σε 43.000 εκτάρια, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης. Μόνο στη Rioja υπάρχουν πάνω από 20.000 αμπελουργοί που παράγουν κυρίως κόκκινο κρασί και σε μικρότερο ποσοστό ροζέ και άσπρο.

Οι αμπελουργοί της περιφέρειας της Rioja ακολουθούν τα βήματα των συναδέλφων τους του Μπορντό ως προς την παραγωγική διαδικασία για την παρασκευή ερυθρού οίνου. Τα κόκκινα κρασιά ωριμάζουν καλύτερα σε δρύινα βαρέλια (τα φημισμένα barrique), όπου η ελάχιστη ποσότητα του αέρα που περνά στο κρασί και οι τανίνες που περιέχονται στο ξύλο του βαρελιού, επηρεάζουν θετικά την ποιότητα του κρασιού.

Η διάρκεια ωρίμανσης αναγνωρίζεται στις ειδικές ετικέτες των φιαλών: Crianza αποκαλούνται τα κρασιά που έχουν ωριμάσει επί δύο έτη, εκ των οποίων το ένα σε δρύινο βαρέλι. Ένα κρασί Reserva ωριμάζει τουλάχιστον τρία χρόνια (από τα οποία ένα σε barrique). Οι οίνοι Gran Reserva ωριμάζουν για δύο τουλάχιστον χρόνια σε δρύινο βαρέλι και στη συνέχεια εμφιαλώνονται και αποθηκεύεται για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια. Με ονομασία προέλευσης προστατεύονται τα οινικά προϊόντα που προέρχονται από τρία τμήματα της Rioja: τη Rioja Alta, την Rioja Alavesa και τη Rioja Baja. Οι δύο πρώτες περιοχές είναι διάσημες για την υψηλή ποιότητα των κόκκινων κρασιών τους.

Παρόλο που στη Rioja η παραγωγή κρασιού έχει χιλιετή παράδοση, η χρυσή οινοπαραγωγική εποχή άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα. Έκτοτε αυτός ο παραγωγικός τομέας εξελίσσεται συνεχώς ιδιαίτερα χάρη στο μεράκι των αμπελουργών, που τελειοποιούν συνεχώς τις τεχνικές τους και πειραματίζονται με καινούργιες ποικιλίες αμπελιών. Η παραδοσιακή ποικιλία της Rioja είναι η αποκαλούμενη tempranillo. Ακολουθούν οι ποικιλίες garnacha, graciano και mazuelo, ενώ οι ποικιλίες viura, malvasia, garnacha και blanca παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Τα κρασιά που παράγονται αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών tempranillo είναι χαρακτηριστικά της Rioja. Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιοχές, η χρήση της ποικιλίας αυτής στην οινοπαραγωγή περιορίζεται σε ποσοστό κατώτερο του 50%. Τα κρασιά που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από σταφύλια άλλης ποικιλίας είναι μάλλον σπάνια, αλλά χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους οινογνώστες.

Το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια, αφού αυτή βρίσκεται μεταξύ Ατλαντικού και Μεσογείου και συνδυάζει το κατάλληλο ύψος βροχοπτώσεων με το ήπιο κλίμα και τις σταθερές θερμοκρασίες. Το έδαφος επίσης προσφέρεται ιδιαίτερα, καθώς είναι εύφορο και πλούσιο σε ασβέστιο και άργιλο. Το κρασί της Rioja αποθηκεύεται και διανέμεται μέσω των παραδοσιακών κελαριών της περιοχής των Bodegas.