Τα νησία Θίες, οι απόκρημνες ακτές της Βισία Ερμπέιρα ή μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας όπως τα Τείχη του Λούγο, ο Πύργος του Ηρακλή ή η παλιά πόλη του Σαντιάγο δε Κομποστέλα αναδεικνύονται σε μοναδικά αξιοθέατα χάρη στην ομορφιά της αρχιτεκτονικής και των τοπίων τους.

Αυτή είναι η λίστα με τα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε σύμφωνα με το πόρταλ Turgalicia:

1. Ριμπέιρα Σάκρα: Η περιοχή αυτή αποτελείται από το νότιο τμήμα της επαρχίας του Λούγο και το βόρειο της επαρχίας της Ορένσε. Εδώ συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μοναστηριών και ναών που ορθώνονται στα εντυπωσιακά φαράγγια και στις απόκρημνες πλαγιές. Επί του παρόντος είναι επισκέψιμα 18 μοναστήρια μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε το πρόσφατα εγκαινιασμένο Parador de San Estevo de Ribas de Sil.

2. Τείχη του Λούγο: Τα ρωμαϊκά αυτά τείχη που περιβάλλουν την παλιά πόλη του Λούγο χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα μ.Χ. Έχουν μήκος 2.266 μέτρα και στεφανώνονται από τις επάλξεις 85 επιβλητικών πύργων. Πρόκειται για τα καλύτερα διατηρημένα τείχη σε ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο.

3. Σέρρα ντα Καπελάδα: Την οροσειρά αυτή τη συναντάμε στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λα Κορούνια, όπου υπάρχουν οι πιο απόκρημνες ακτές της ηπειρωτικής Ευρώπης, με υψηλότερη την κορυφή Βισία Ερμπέιρα (620 μέτρα ύψος από τη στάθμη της θάλασσας).

4. Φερρόλ του Διαφωτισμού: Κατά τον 16ο αιώνα, άρχισαν να δένουν στο λιμάνι τα σκάφη του Βασιλικού Στόλου. Αργότερα, οι μονάρχες Φίλιππος Ε', Φερδινάρδος ΣΤ' και Κάρολος Γ' θα μετέτρεπαν την πόλη σε στρατιωτική βάση πρωτεύουσας σημασίας στη βορειοδυτική Ισπανία. Στη γενέτειρα του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, μπορείτε να επισκεφτείτε την Αίθουσα των Όπλων, το Ναυτικό Μουσείο και το Dique da Campá, ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του κόσμου.

5. Πύργος του Ηρακλή: Το συνολικό του ύψος είναι 57 μέτρα και χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τον μοναδικό ρωμαϊκό φάρο και τον παλαιότερο σε λειτουργία παγκοσμίως. Στις 27 Ιουνίου του 2009 ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

6. Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου: Έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι η διαδρομή που διανύουν οι προσκυνητές που προσέρχονται από όλη την Ισπανία και την Ευρώπη για να αποτίσουν φόρο τιμής στα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου του Πρεσβύτερου. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι διανύουν τμήμα αυτού του μαγικού δρόμου για διάφορους άλλους λόγους, που συνδέονται κυρίως με πνευματικές αναζητήσεις και με την ανάγκη να συνταντήσουν τον εαυτό τους μακριά από τα προβλήματα και τον υλισμό που κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.

7. Ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο δε Κομποστέλα: Η παλιά πόλη είναι μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1985. Τα ρωμαϊκά, γοτθικά και μπαρόκ κτήρια που βρίσκουμε διασκορπισμένα γύρω από τον Καθεδρικό ναό έχουν αναδείξει το ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο σε ένα από τα πιο όμορφα αστικά τοπία του κόσμου. Το Πανεπιστήμιό της είναι ένα από τα παλαιότερα παγκοσμίως και χαίρει μεγάλου κύρους.

8. Φινιστέρε ή Φιστέρα: Το τοπωνύμιο προέρχεται από το λατινικό finis terrae (τέλος της Γης) και είναι στενά συνδεδεμένο με τη Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου. Ευρήματα μεσαιωνικής προέλευσης αποδεικνύουν τη συρροή προσκυνητών στην περιοχή από πολύ παλιά. Ο επιβλητικός του φάρος, στο χείλος ενός απότομου γκρεμού, είναι το μέρος που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών μετά από τον Καθεδρικό ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

9. Νησιά Θίες: Συνθέτουν ένα αρχιπέλαγος στις Ρίας Μπάισας (Ποντεβέδρα). Το 1980 ανακηρύχθηκαν φυσικό πάρκο και επίσης περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πάρκο των Ατλαντικών Νήσων της Γαλικίας που δημιουργήθηκε το 2002. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian επέλεξε μια από τις αμμουδερές παραλίες τους, αυτή των Ρόδας, ως «την καλύτερη παραλία του κόσμου.»

10. Σάντα Τέγρα: Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, στην εκβολή του ποταμού Μίνιο, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο προς την Πορτογαλία. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες εικόνες της Γαλικίας. Σε αυτό το βουνό υψώνεται ένα εντυπωσιακότατο κάστρο (οχυρωματική πόλη που τοποθετείται χρονικά στην Εποχή του Σιδήρου), ενώ τα μάτια μας αντικρίζουν μια απίθανη πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Πηγές: www.abc.es, www.turgalicia.es

Μετάφραση, γενική επιμέλεια: Βίκυ Ρούσκα