altΕάν είστε λάτρης της ισπανικής γλώσσας και γενικά της ισπανόφωνης κουλτούρας, εάν το “Hola” σας βγαίνει σαν καλημέρα και στις φλέβες σας κυλάει latin ρυθμός τότε η fiesta του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, είναι για όλους εσάς. Είναι μόνο για εσάς!

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας των ΙσπανικώνDía-e , που θα γιορταστεί για πρώτη φορά μέσα στον Ιούνιο σε περισσότερες από 40 χώρες, Το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει θέσει σε λειτουργία μια πλατφόρμα που θα δημιουργήσει τις λέξεις πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα της «Día-e». Θα τη βρείτε στο www.eldiae.es.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας θα συμμετάσχει επίσημα στον εορτασμό της Ημέρας των Ισπανικών, “a-e” την προσεχή 24η Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ Ιβηρο-Αμερικανικής Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου στο Γκάζι. Η ένταξη του εορτασμού στο Φεστιβάλ τονίζει την αξία των ισπανικών ως μιας γλώσσας διεθνούς επικοινωνίας αλλά και μιας γλώσσας που έχει εκφράσει χιλιάδες αναγνώστες παγκόσμια μέσα από απαράμιλλα λογοτεχνικά έργα. Μάλιστα σημαντικοί συγγραφείς, εκπρόσωποι του ισπανόφωνου πολιτισμού, θα είναι παρόντες σ’αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα!

Η Ημέρα των Ισπανικών θα πλαισιωθεί από μουσική, παιχνίδια με λέξεις, δώρα και άλλες εκπλήξεις. Κυρίως όμως θα είναι μια ευκαιρία συνεύρεσης των φίλων της ισπανόφωνης κουλτούρας και όσων θα ήθελαν να έρθουν κοντύτερα της. Να ανταλλάξουν και να δημιουργήσουν λέξεις και να γνωρίσουν κόσμο που μοιράζεται το ίδιο πάθος.

Ελάτε λοιπόν να γιορτάσετε μαζί μας αυτή τη fiesta αφιερωμένη στην ισπανική γλώσσα, φορέστε την μπλούζα της Día del Español και διαδώστε την αγαπημένη σας ισπανική λέξη στον κόσμο!

¡Os estamos esperando!

11.800 χρήστες του ιντερνέτ σε 94 χώρες ψάχνουν τις αγαπημένες τους λέξεις στα ισπανικά στο www.eldiae.es
Το eldiae.es είναι μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θερβάντες έτσι ώστε άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να προτείνουν τις λέξεις που περισσότερο τους αρέσουν και να εφευρίσκουν όρους που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στην ισπανική γλώσσα.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες ενεργοποίησε στις 11 Μαΐου την ιστοσελίδα www.eldiae.es έτσι ώστε χρήστες του ιντερνέτ παγκοσμίως να μπορούν να προτείνουν και να ψηφίσουν τις αγαπημένες λέξεις τους στα ισπανικά. Από τότε, 11.800 άνθρωποι σε 94 χώρες έχουν προτείνει και έχουν ψηφίσει περισσότερες από 1.000 λέξεις.

Τα ισπανικά είναι μια γλώσσα τεράστιας ζωτικότητας και λεξικολογικού πλούτου που μιλούν 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας των Ισπανικών – Dia-e , που θα γιορταστεί για πρώτη φορά μέσα στον Ιούνιο σε περισσότερες από 40 χώρες, Το Ινστιτούτο Θερβάντες έχει θέσει σε λειτουργία μια πλατφόρμα που θα δημιουργήσει τις λέξεις πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα της «Dia-e».

Η ιστοσελίδα www.eldiae.es είναι δομημένη σε βίντεο και σε μια πλατφόρμα ταξινόμησης λέξεων. Εκεί μπορεί οποιοσδήποτε να προτείνει την αγαπημένη του λέξη της ισπανικής γλώσσας πληκτρολογώντας τη ή στέλνοντας ένα βίντεο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ψηφίσουν τις λέξεις που έχουν ήδη προταθεί. Μέχρι σήμερα, η ιστοσελίδα αυτή έχει λάβει συνολικά 260 βίντεο.

Επίσης περιλαμβάνει το Ficcionario που συλλέγει τις λέξεις που οι χρήστες προτείνουν στην κατηγορία Ανακάλυψέ τη. Είναι όροι που οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να εφεύρει για να καλύψει το λεκτικό κενό που νομίζει ότι υπάρχει στα ισπανικά. Στις δύο αυτές εβδομάδες της λειτουργίας της ιστοσελίδας οι χρήστες έχουν ανεβάσει ήδη 320 λέξεις.

ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Τα ισπανικά είναι η τέταρτη γλώσσα του κόσμου σύμφωνα με τον πληθυσμό που την μιλάει, η δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, και η τρίτη που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, την χρησιμοποιεί το 8.2% των χρηστών. Τα αγγλικά καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 29.1% των χρηστών, και τα κινέζικα, τη δεύτερη, με 20.1%. Η αύξηση της χρήσης των ισπανικών από το έτος 2000 έως το 2008 είναι της τάξης του 619%, πολύ πιο πάνω από τα αγγλικά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 226.7% εκείνη την περίοδο.

Συνδέσεις με μερικά από τα βίντεο που έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα:

http://www.eldiae.es/palabras/albricias

http://www.eldiae.es/palabras/refunfunar

http://www.eldiae.es/palabras/alfeizar

http://www.eldiae.es/palabras/cachete

http://www.eldiae.es/palabras/hola

http://www.eldiae.es/palabras/corazon