Έρικ Γκαγέγο. Έχει συγκεντρώσει 180.000 υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των ταυρομαχιών στην Καταλωνία

Η Καταλωνία είναι πιθανόν να γίνει η πρώτη περιφέρεια της Ισπανίας που θα απαγορεύσει τις ταυρομαχίες, λέει ο Έρικ Γκαγέγο, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Ρrou που προσπαθεί να πετύχει την απαγόρευση αυτή.

Oι ταυρομαχίες θεωρούνται το «εθνικό θέαμα» της Ισπανίας, μία από τις πιο έντονες πολιτισμικές εκφράσεις της. Αντιμετωπίζονται μάλιστα ως τέχνη- η μοναδική όπου ο καλλιτέχνης διακινδυνεύει τη ζωή του, όπως το είχε θέσει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί αρχίζουν επιτέλους να τις βλέπουν όπως πραγματικά είναι- ένα βάρβαρο και αιματηρό θέαμα, η τελετουργική σφαγή ενός εξαντλημένου και βασανισμένου ζώου. Στον ταύρο δεν δίνεται η παραμικρή ευκαιρία να «νικήσει» τον αντίπαλό του, αφού του κονταίνουν τα κέρατα και τον εξαντλούν φυτεύοντας στη ράχη του βέλη που τον κάνουν να αιμορραγεί. Ο ματαδόρ υπάρχει περίπτωση να τραυματιστεί, όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο να σκοτωθεί από τον ταύρο. Και οι ταυρομαχίες χάνουν τη δημοτικότητά τους, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως λιγότεροι από 30% των Ισπανών εκδηλώνουν σήμερα κάποιο ενδιαφέρον γι΄ αυτές, καθώς η κοινωνία έχει εξελιχθεί και το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ζώων έχει αυξηθεί.

Ο Έρικ Γκαγέγο είναι εκπρόσωπος της Ρrou, μιας πρωτοβουλίας που έχει συγκεντρώσει 180.000 υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των ταυρομαχιών στην πλούσια Καταλωνία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι υπογραφές είναι σχεδόν τετραπλάσιες απ΄ όσες χρειάζονται για να αρχίσει η σχετική συζήτηση στο περιφερειακό κοινοβούλιο μόλις επιβεβαιωθεί επισήμως η αυθεντικότητά τους. Πολλά καταλανικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποια στάση θα υιοθετήσουν, όμως ο Γκαγέγο πιστεύει πως υπάρχουν πιθανότητες ώς τον Νοέμβριο να έχουν απαγορευτεί οι ταυρομαχίες στην Καταλωνία. «Εδώ είναι τόσο μικρό το ενδιαφέρον γι΄ αυτές ώστε έχουν κλείσει όλες οι αρένες ταυρομαχιών εκτός απ΄ αυτήν της Βαρκελώνης, η οποία διατηρείται κυρίως με τα έσοδα από τον τουρισμό», λέει στην ανταποκρίτρια του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ωστόσο οι Καταλανοί υποστηρικτές των ταυρομαχιών διαφωνούν και επισημαίνουν ότι οι κορυφαίοι Ισπανοί ταυρομάχοι εξακολουθούν να προσελκύουν τα πλήθη και στην Καταλωνία. Οι ταυρομαχίες εξακολουθούν να αποτελούν στην Ισπανία μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και οι ματαδόρ με τις περίτεχνες στολές σκοτώνουν χιλιάδες ταύρους κάθε χρόνο. Η «παράδοση» διατηρείται εν μέρει με δημόσιες επιδοτήσεις προς τους εκτροφείς ταύρων, τις αρένες και τις ενώσεις των «φαν» των ταυρομαχιών, επισημαίνει ο Γκαγέγο. Μερικοί υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων προτείνουν να γίνονται και στην Ισπανία ταυρομαχίες... λάιτ, όπως αυτές της Πορτογαλίας, όπου το ζώο δεν σκοτώνεται μπροστά στο κοινό, όμως ο Γκαγέγο δεν πιστεύει πως ένας τέτοιος συμβιβασμός θα λειτουργούσε. «Οι Ισπανοί δεν θα πήγαιναν σε τέτοιες ταυρομαχίες», λέει. «Εδώ το κοινό θέλει να βλέπει το ζώο να σκοτώνεται»...

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ