Γραφειοκρατία και προαπαιτούμενα - Βαρκελώνη

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #25423 από drkameleon
Παιδιά, γειά σας! Νέο μέλος και νεοαφιχθείς εις Βαρκελωνή (ουσιαστικά κλείνω... βδομάδα).

Αποφάσισα να σάς γράψω και να ζητήσω τα φώτα σας, καθώς φαντάζομαι οι περισσότεροι έχετε περάσει από παρόμοια διαδικασία και προσωπικά έχω μπλεχτεί απίστευτα.

Λίγα λόγια για εμένα:

Είμαι 29 χρονών, είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής (δουλεύω αποκλειστικά μέσω ίντερνετ - οπότε δεν "ψάχνω δουλειά", όχι ότι θα έλεγα όχι στο ενδεχόμενο, έτσι ώστε να κάνω και λίγη πρακτική στη γλώσσα και να ενσωματωθώ καλύτερα). Τα ισπανικά μου τέλεια δεν είναι - έχω διαβάσει σοβαρά ουσιαστικά 3-4 μήνες - παρ' όλα αυτά (ίσως γιατί μιλάω γαλλικά και έχω ασχοληθεί σχεδόν... με όποια γλώσσα υπάρχει) καταλαβαίνω τα πάντα και μπορώ να επικοινωνώ άνετα.

Πάμε τώρα στο προκείμενο...

Για να "εγκατασταθώ" εδώ, γνωρίζω ότι πρέπει να γίνουν κάποια διαδικαστικά, π.χ. NIE, Tarjeta de Residencia, κλπ. Κι εδώ ξεκινάνε τα θέματα. Πριν μία βδομάδα (ουσιαστικά με το που ήρθε) πάω σε cita previa (που είχα κλείσει μέσω ίντερνετ από Ελλάδα) για να πάρω NIE (με την αιτιολόγηση ότι θέλω να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό) και μου λένε όμορφα κι ώραια ότι "Οχι, δεν χρείαζεται για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού -- έλα βγάλε κάρτα κατευθείαν - αφού σκοπεύεις να μείνεις".

Από αυτά που γνωρίζω, και απο αυτά που μού είπε, στην περίπτωσή μου τα προαπαιτούμενα που καλούμε να αποδείξω είναι είτε ότι δουλεύω ως autónomo (αυτό που λέμε ώς ελεύθερος επαγγελματίας), είτε ότι έχω τα απαραίτητα χρήματα (με certificado καταθέσεων) - συγκεκριμμένα 5000+ ευρώ + ασφάλεια.

Κι εδώ γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο το θέμα. Εγώ ασφάλεια δεν είχα ούτε στην Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν να κάνω εδώ. Από την άλλη, για να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό (no residente για τώρα - αφού δεν έχω tarjeta), όλες οι τράπεζες πλην της La Caixa μού είπαν ότι δεν γίνεται χωρίς NIE.

Πάμε πάλι λοιπόν... σε ποιό συγκεκριμμένες ερωτήσεις:

1) Τι είναι προτιμότερο? Να αποδείξω "recursos suficientes" ή να εγγραφώ ως autónomo? Και ποιά είναι τα έξοδα/οφέλη της τελευταίας περίπτωσης?

2) Στην πρώτη περίπτωση, το έχει κάνει κανείς? Τι ακριβώς ζητάνε από την τράπεζα? (Κι αν ναι, από ισπανικό λογαριασμό το κάνατε ή ελληνικό)

3) Αυτή τη στιγμή, μέχρι να βρω κάτι μόνιμο, μένω σε "piso compartido". Δεν θα ξεκινήσω τη διαδικασία για tarjeta μέχρι να έχω μόνιμη διεύθυνση. Κάνω σωστά? Αν πάω να νοικιάσω σπίτι, υπάρχει περίπτωση να μού δημιουργήσουν πρόβλημα λόγω έλλειψης NIE? (Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καταλήγω σ' ένα ωραιότατο ... Catch-22).

Γενικώς, όπως θα καταλάβατε είμαι αρκετά μπερδεμμένος και προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. Όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία, από πρώτο χέρι, είμαι όλος αυτιά!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Χαιρετίσματα από την πανέμορφη Βαρκελώνη!

NUMQUAM FUGIENS RESPEXERIS
Last edit: 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν by drkameleon.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #26058 από Taxidiara
Hola! Geia sou kai egw erxomai Varkelwnh 31 Ianouariou. Psaxnw gia douleia stelnw cv kyriws sto touristiko kommati. Exw xronia experience sta xenodoxia san Public Relations / Hostess / receptionist. Kai egw milaw English kala Ispanika alla (oxi Katalanika ) kai liga germanika . psaxnw pou tha meinw ( an exeis kati ypopsin sou se parakalw pesmou. Vlepw enoikia kai einai exwfrenika. Latreuw thn Ospania giauto phra thn apofash. Mou eipan kai emena oti prepei na vgalw karta gia na doulepsw , epsaxa sto google kai eipe oti den xriazonte alla xartia alla apo ti les einai pio periploka . Ti prepei na exw mazi mou apo xartia ? An mporeis na vohthouses tha sou hmoun eugnomwn.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #26059 από drkameleon
Καλημέρα!

(Είδα το μήνυμά σου κατά τύχη, κι είπα να σε ξαφνιάσω ευχάριστα... απαντώντας - εγώ απ' ό,τι είδες δεν πήρα ποτέ απάντηση).

Κατ' αρχάς, για την εξέλιξη της ιστορίας, να σού πω ότι τελικά κατέληξα Granada, και οσονούπω κλείνω 2 χρόνια - και τακτοποιημένος, και με ελεύθερο επάγγελμα, και με ασφάλεια, και με όλα - μέχρι και με ισπανικό δίπλωμα οδήγησης. (Βασικά μόνο υπηκοότητα μού λείπει, αλλά καλομελέτα).

Πάμε τώρα στις λεπτομέρειες...

Βαρκελώνη: υπέροχη πόλη (για το μέγεθος της, αν θες κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζω κάτι καλύτερο). Πάμε στα λοιπά... Τιμές σπιτιών φωτιά (2χ απ' όσο εδώ και γενικά από τα υψηλότερα στην ισπανία, αναλογικά με το τι παίρνεις)... οι τιμές επίσης ψηλότερες γενικά... Στο συγκεκριμμένο θέμα, γύρισα την πόλη, τα περίχωρα και τα πιο... περίχωρα (σε ακτίνα γύρω στα 50-60km) για ένα μήνα και αποφάσισα ότι δεν αισθάνομαι αρκετά χαζός να δίνω 600-700-800 ευρώ το μήνα για να μένω σε κάτι μέτριο απλά και μόνο για να βρίσκομαι στη Βαρκελώνη.

Θες να πιάσω τη γλώσσα? Να σού πω... Προφανώς όλοι (όχι στα χωρια, αλλα πιο κεντρικά σίγουρα), μιλάνε ισπανικά κανονικότατα - με το Λλλλ το παχύ το θεσσαλονικιώτικο βέβαια κατά πάσα πιθανότητα (:p), αλλά οκ... Και φυσικά θέμα συνεννόησης δεν θα χεις. (Και προσωπικά, λόγω ισπανικών, καταλαβαίνω - αλλά δεν μιλάω - ένα 70-80%). Τώρα, αν θες να εγκλιματιστείες πλήρως και να ενσωματωθείς... ειδικός δεν είμαι, αλλά ιδίως στην Καταλωνία χωρίς catalan... δυσκολότατο... Προσωπικά δεν είχα κανένα απολύτως θέμα (το αντίθετο μάλλον), η πλειοψηφία των ισπανών για τον ένα ή τον άλλον λόγο δεν τους χωνεύει (άνοικτα ή μη)... αλλά ίσως μπορώ πλέον να καταλάβω το γιατί... Περί ισπανικών, το ότι μιλάς είναι φυσικά μεγάλη υπόθεση. Αν τα ισπανικά σου είναι *πραγματικά* άπταιστα... και δεν έχεις θέμα με το αν π.χ. στη Γρανάδα τα μισά σύμφωνα κόβονται :p, τότε θα είσαι ένα με τούς ντόπιους σε χρόνο μηδέν.

Πάμε τώρα στο της εγκατάστασής σου... Το #1-πιο-σημαντικό-πράγμα που έχεις να κάνεις μόλις έρθεις (αυτό που έγραψα, φαντάσου το με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και φωτεινά λαμπάκια) είναι να βγάλεις NIE... Μετά από αυτό όλα είναι βατά - είσαι πρακτικά σαν Ισπανός (ανευ υπηκοότητας). Χωρίς αυτό, είσαι βασικά χαμένος. Κάρτα για κινητο βγάζεις (με διαβατήριο). Αλλά λίγα πράγματα παραπάνω.

Τώρα για να βγάλεις το ΝΙΕ, θέλουν βασικά να τούς αποδείξεις ότι έχεις τα μέσα για να ζήσεις... και αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους (που βλέπω εγω πιθανότερους για την περίπτωσή σου): α) Αποδεικνύεις ότι έχεις ένα επαρκές ποσό στην τράπεζα (είχαν ζητήσει σε μένα 5200-κάτι ευρώ, αλλά αυτό μάλλον αλλάζει με το βασικό μισθό), σε ισπανική τράπεζα + ασφάλιση (αυτό: λογαριασμό+ιδιωτική-ασφάλιση για 1 χρονο, άνευ ΝΙΕ, αλλά με διαβατήριο... το επιτρέπει ΜΟΝΟ η La Caixa -- οπότε το κάνεις μαζί τους και μετά από τον χρόνο άμα θες φεύγεις. Επίσης: αν σού πούν μα-μου στο ένα υποκατάστημα, μη μασάς. Άλλα θα ακούς στο ένα, άλλα στο άλλο), β) Ανοίγεις ελεύθερο επάγγελμα με προσωρινό ΝΙΕ (εγώ έκανα το πρώτο, δηλαδή μετά άνοιξα επάγγελμα, αλλά κι αυτό γίνεται... αρκεί να μην σε αγχώσει), (υπάρχει και ένα γ) το να έχεις ήδη συμβόλαιο εργασίας από κάποιον, αλλά αν κατάλαβα καλά δεν παίζει, ορθώς?

Αυτά τα ολίγα. Σίγουρα έχω ξεχάσει 10000 πράγματα - και δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε ένα μήνυμα. Αλλά άμα θες κάτι άλλο, εδώ είμαι.

Το σίγουρο είναι ότι - άπαξ και πήρες την απόφαση να ρθεις προς τα δω - δεν θα το μετανιώσεις. Προσωπικά, είναι η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ...

NUMQUAM FUGIENS RESPEXERIS
Last edit: 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν by drkameleon.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #26061 από Taxidiara
Se euxaristw poly kai mono oti spatalises xrono gia na mou apadhseis to ektimw. Ola einai kainouria kai mou akougonte periploka alla ok . Tha to dw . Kala na pernas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 2 Μήνες πριν #26071 από xrisaaa22
Καλησπέρα!!!
Σκοπεύουμε με τον σύζυγο μου και την μικρή μας κόρη να έρθουμε για μόνιμα στην Βαρκελώνη. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς κανέναν εκεί οπότε όσα ξέρω είναι όλα από άρθρα που έχουμε διαβάσει. ο άντρας μου έχει τελειώσει Hospitality and Tourism Management και εγώ Ψυχολογία. Ερχόμαστε με σκοπό να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό. Τους τελευταίους 4 μήνες έκανα κάποια μαθήματα καταλανικών. Θα πρέπει σίγουρα να παρακολουθήσουμε μαθήματα γλώσσας εκεί. Οποιαδήποτε πληροφορία είναι καλοδεχούμενη. Θα ήθελα πολύ να μάθω αν τελικά βρήκες εύκολα δουλειά στο κομμάτι του τουρισμού. Κι αν θα παρότρυνες τελικά κάποιον να έρθει στην Βαρκελώνη για μόνιμα.
Θα χαρώ πολύ αν μου απαντήσετε!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 1 Μήνας πριν #26072 από Apostolia Ka
Γεια χαρά και από εμένα :)

Έρχομαι στην Γρανάδα σε μια εβδομάδα και έχει γίνει ήδη πρόσληψη μου, αλλά έχω αγχωθεί με την έκδοση του NIE μιας και δεν μιλάω Ισπανικά.

Αυτό που θα ήθελα να μάθω, αν θυμάσαι, είναι τι χρειάζεται να έχω μαζί μου την μέρα του ραντεβού για το NIE.

Για παράδειγμα, χρειάζεται βεβαίωση της ασφάλειας μου στην Ελλάδα, ή κάποιο άλλο ελληνικό έγγραφο μεταφρασμένο;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.194 δευτερόλεπτα