To Thought 4 Action – Σκέψη για Δράση σας καλεί να συμμετάσχετε στη νέα διαδραστική εκδήλωση www.thought4action.org

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου Ώρα: 12:30-14:30
FB: Thought4action Twitter: T4Action #wakeupcall #t4action

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Όταν το δράμα της οικονομικής κρίσης δεν είναι μόνο Ελληνικό:
Μαθαίνοντας από αυτούς που  “πάθανε και μάθανε”!
Πώς άλλαξε ο ρους μιας κοινωνίας που έσβηνε...

ΠΕΡΟΥ: ΕΝΑ SUCCESS STORY ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΠΕΡΟΥ 1989: ~Φτώχεια 60%, ΑΕΠ -12%, πληθωρισμός 7,000% το μήνα
ΠΕΡΟΥ 2013: ~Φτώχεια 22%, ΑΕΠ 6%, πληθωρισμός, 2.86% το χρόνο

Το Περού κατάφερε το ακατόρθωτο –να μεταμορφωθεί από μια χώρα τραγωδία σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα μεταρρυθμιστικού success story–. Επιτέθηκε στη βαθιά φτώχεια, δημιούργησε μια εύρωστη μεσαία τάξη, κατέρριψε την κατάσταση τρόμου και κοινωνικών αναταραχών και μετέτρεψε τη χώρα σε μια αναπτυσσόμενη ζωντανή και φιλήσυχη κοινότητα, που τα τελευταία 12 χρόνια καταγράφει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ανατρέχοντας στα διαφωτιστικά βιώματα και απόψεις διακεκριμένων ηγετών που πρωτοστάτησαν στην μεταρρύθμιση της χώρας από τον οικονομικό, πολιτικό και ιδιωτικό τομέα του Περού, αυτή η σειρά διαλόγων αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ότι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από έντονη οικονομική κρίση μπορούν να αναστηθούν.

Η Έλενα Παναρίτη συντονίζει το ταξίδι πίσω στο χρόνο, από το χρεοκοπημένο Περού «Failed State» του 1990 στο οικονομικά εύρωστο του 2014. Οι ομιλητές μας παρουσιάζουν την επιτυχημένη πορεία της χώρας από την φτώχεια στην ενδυνάμωση και μας βοηθούν να δούμε κατάματα πως χτίζεται ένα Success Story

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

O Roberto Abusada υπήρξε Διευθυντής οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών στο Περού μεταξύ του 1993 και του 1997. Από το 1980 έως το 1983 διετέλεσε ως Υφυπουργός Εμπορίου, Υφυπουργός Οικονομικών, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας του Περού. Το 1994 ίδρυσε το Ινστιτούτο Οικονομικών του Περού, IPE, στο οποίο είναι σήμερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής. Ήταν επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Οικονομικού Προγράμματος στο Catholic University στη Λίμα και έχει διδάξει οικονομικά στο Catholic University και στο Universidad del Pacifico του Περού, όπως επίσης και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει ως σύμβουλος για την Παγκόσμια Τράπεζα και για άλλους διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα είναι σύμβουλος και partner του GlobalSourcePartners για το Περού, όπως και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Ο Jaime Yoshiyama γεννήθηκε στο Περού και σπούδασε Βιομηχανικός Μηχανικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μηχανικής της Λίμα, στο Περού. Έλαβε πτυχίο από το ESAN - το Graduate School of Business του Περού, καθώς και MBA από το Πανεπιστήμιο του Michigan και MPA από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, διετέλεσε ως Πρόεδρος της Electrolima – της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Διετέλεσε επίσης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, Υπουργός Προεδρίας, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Τέλος, ήταν πρόεδρος του Kοινοβουλίου του Περού. Είναι CEO της KuRESA SA.

Ο Μanuel F. Sotomayor είναι Πρόεδρος της Sotomayor Α.Ε. μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της αλιείας. Ήταν επίσης ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου του Περού στο ABAC (APEC Business Advisory Council) 1999 – 2001. Από το 1998 έως το 1999, διετέλεσε Πρόεδρος του CONFIEP (Confederación Nacional de instituciones Empresariales Privadas), της εθνικής συνομοσπονδίας επιχειρηματικών ενώσεων του Περού. Ήταν επίσης ο δεύτερος αντιπρόεδρος της CONFIER για 6 χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος του SNP (Sociedad Nacional de Pesquería del Peru) 1989 – 1990. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος (1994 – 1997) μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ονομάζεται ‘Περού 2021’. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του FEO (Οργανισμός Εξαγωγέων Ιχθυάλευρων) το 1989. Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Productos Pesqueros Α.Ε. 1983 – 2000 και Αντιπρόεδρος του ΑΕΕ (Sociedad Nacional de Exportadores del Περού) τα έτη 1990, 1994-1995. Το 1992 εξελέγη “άνθρωπος Business of the Year» από το διεθνές περιοδικό “America Economía”. Ο κ. Sotomayor έχει αποφοιτήσει στα Οικονομικά από το Universidad del Pacífico το 1976. Επίσης, απέκτησε το 1977 ένα μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame, Indiana, ΗΠΑ.