Curso de gastronomia e historia de Mexico

Από το 1990, που ο Yuri de Gortari Krauss και ο Edmundo Escamilla Solís άνοιξαν το εστιατόριο La Bombilla , δεν έχουν πάψει να ασχολούνται με την διάσωση, έρευνα και διάδωση της μεξικανικής γαστρονομίας μέσω της ιστορίας και της κουλτούρας. Έτσι δημιούργησαν το κόνσεπτ της ιστορικής συζήτησης μαζί με γευσιγνωσία.

Το 2007 ίδρυσαν την Escuela de Gastronomía Mexicana, historia, arte y cultura www.esgamex.com.

Έχουν συγγράψει μαζί επτά βιβλία και πολλά άρθρα τους έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Πραγματοποιούν τακτικά εκδηλώσεις ιστορικο-γαστρονομικές, συζητήσεις, μαθήματα και σεμινάρια με γευσιγνωσία σε πολλές χώρες όπως Μεξικό, Ισπανία, Ιταλία, Τσέχικη Δημοκρατία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βολιβία, Ηνωμένες Πολιτείες, Παραγουάη, Περού, Βενεζουέλα και Ελλάδα, όπου ήδη έχουν κάνει δύο σεμινάρια, του 2003 και το 2005, προσκεκλημένοι του Abanico, με την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.

Εδώ και 8 χρόνια, κομμάτι της δουλειάς τους είναι το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ, το οποίο γίνεται παράλληλα με την διδασκαλία στη Σχολή τους και την παραγωγή ιστορικο-γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Έχουν λάβει βραβεία για την εργασία τους, όπως, για παράδειγμα το Premio Nacional de Gastronomía 2003 από την Academia Española de Gastronomía y la Cofradía de la Buena Mesa de España.

Συνδυοργάνωσαν και συντόνισαν το Πρώτο Ιβηροαμερικανικό Συνέδριο Παραδοσιακής Κουζίνας: Πολιτιστική Κληρονομιά των Λαών, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού (CONACULTA) και το Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο του Yaracuy, Βενεζουέλα, στην Πόλη του Μεξικού, το 2009.

Συμμετέχουν τις Κυριακές στην ραδιοφωνική εκπομπή La Hora Nacional, η οποία εκπέμπεται από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Μεξικού: Η Ιστορία του Μεξικού μέσω της Γαστρονομίας. Στην τηλεόραση παρουσιάζουν την εκπομπή El comal que marca las horas στο κανάλι της τηλεόρασης με περισσότερο κύρος λόγο του εκλεκτικού του προγράμματος, το Canal Once.

Στην Αθήνα, το 2010, θα έχουμε την χαρά να δώσουμε το παρόν σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις τους:

1. Σάββατο 2 Οκτωβρίου 16.00 έως 17.00:
Συζήτηση μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, στην Τεχνόπολις:
Μεξικανική λογοτεχνία και Γαστρονομία.

2. Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 17.30 έως 21.30: Σεμινάριο Γεύση με Ιστορία, στο Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, Σύνταγμα)

Φέτος συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την Μεξικανική Επανάσταση των Πάντσο Βίλια και Εμιλιάνο Ζαπάτα και τα 200 της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Οπότε, τα θέματα του σεμιναρίου θα είναι:

Τρίτη 5/10: Η Γαστρονομία στην εποχή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού

Τετάρτη 6/10: Η Γαστρονομία στην εποχή της Επανάστασης

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες της γαστρονομίας, όσο και σε οποιονδήποτε από μας που ενδιαφερόμαστε για την κουλτούρα, την ιστορία και την γαστρονομία του Μεξικού και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ακούσουμε (και να τα γευτούμε…) με τον ιδιαίτερο και γλαφυρό διδακτικό ύφος αυτών των δύο χαρισματικών Μεξικανών, Yuri de Gortari y Edmundo Escamilla.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

  • Αποτελείται από 2 μαθήματα 4 ωρών το κάθε ένα.
  • Θα πραγματοποιηθεί στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά.
  • Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης (στο τέλος του Σεμιναρίου) σε όσους συμμετάσχουν.
  • Αριθμός συμμετοχής περιορισμένος
  • Κόστος συμμετοχής στον κύκλο σεμιναρίων: 60 ευρώ / 50 ευρώ στους μαθητές και πρώην μαθητές του Abanico
Οργάνωση: Abanico και Pure Bliss
Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού
Χορηγός: La Costeña
Χορηγοί επικοινωνίας:
Sol Latino
ispania.gr
livinlovin

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

Abanico, τηλ. 210.32.51214 & 215, info@abanico.gr ή ελάτε να τα πούμε δια ζώσης στην Κολοκοτρώνη 12, 1ος ορ. Σύνταγμα (Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 με 21.00, Σάββατο 11.00 με 14.00)