Η Ισπανία είναι «πολύ ευτυχής» για το «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αντιτίθεται κατηγορηματικά στο δημοψήφισμα που επιδιώκουν να οργανώσουν στις 9 Νοεμβρίου οι εθνικιστές της Καταλονίας. 

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που η Σκωτία παραμένει μαζί μας» ανέφερε ο Ραχόι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι «έκαναν την επιλογή ανάμεσα στο διαχωρισμό και την ολοκλήρωση, ανάμεσα στην απομόνωση και το άνοιγμα».

Τα ισπανικά ομόλογα και οι μετοχές έχουν την Παρασκευή τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι αγορές θεώρησαν πως η ψήφος των Σκωτσέζων κατά της ανεξαρτησίας μειώνει τις προοπτικές ενίσχυσης του κινήματος για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Υπήρχε κάποια ανησυχία πως, αν κέρδιζε το 'ναι', τότε μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να δημιουργούνταν και στην Καταλονία» λέει ο Πατρίκ Ζακ, στέλεχος της BNP Paribas. «Έτσι βλέπουμε τώρα μια διόρθωση της κίνησης που είχαμε δει τις λίγες περασμένες εβδομάδες».

Ο δείκτης IBEX του σημείωσε αύξηση κατά 1,2%, στις 11.121,3 μονάδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό