Είναι η Ρώμη; η Νέα Υόρκη; η Ελλάδα;
Όχι, στην πραγματικότητα είναι πάντα η Μαδρίτη!
Απολαύστε αξιοθέατα μιας πόλης που βρίσκει πάντα τρόπους να εντυπωσιάζει.

Ελλάδα;

 

Όχι, Μαδρίτη. Πριν από περίπου εκατό χρόνια, μεταξύ 1902 και 1910, ο αρχιτέκτονας Φερνάντο Arbós έκτισε στην οδό Alcalá την εκκλησία των San Manuel y San Benito. Είναι το καλύτερο παράδειγμα νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Διαθέτει ελληνικό σταυρό και ένα θόλο όπου ολόγυρα του αναπαριστώνται οι τέσσερις ευαγγελιστές. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου είχε σωθεί από τις φλόγες, αλλά μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει για αποθήκη.

Νέα Υόρκη;

Όχι, Μαδρίτη. Η πρόσοψη της Τράπεζας της Ισπανίας είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Μαδρίτη, όχι όμως χάρη στο επιβλητικό εσωτερικό του, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το μεγαλειώδες εξωτερικό του. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ισπανίας ιδρύθηκε το 1856, δεν βρέθηκε στην τρέχουσα θέση του παρά μόνο στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν αυτό το κτίριο χτίστηκε στην καρδιά της πόλης. Απ' έξω έχει νεοκλασικό στυλ με ενετικές πινελιές, ενώ στο εσωτερικό του μοιάζει με σιδηροδρομικούς σταθμούς όπως ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμό Grand Central της Νέας Υόρκης.

Ρώμη;

Όχι, Μαδρίτη. Στα βορειοδυτικά της πόλης, όχι πολύ μακριά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, βρίσκεται το πάρκο Capricho. Εκεί βρίσκονταν αρχικά οι κήποι από το παλάτι που άνηκε στους Δούκες της Osuna, ένα νεοκλασικό αρχοντικό που υπάρχει ακόμα στο ένα άκρο του πάρκου. Τόσο οι κήποι όσο και το παλάτι χτίστηκαν στο τέλος του δέκατου όγδοου αιώνα. Ο βωμός, αφιερωμένος στον θεό του κρασιού Βάκχο, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα αυτών των αριστοκρατικών κήπων.

Φλωρεντία;

Όχι, Μαδρίτη. Το σχολείο "Pías de San Fernando", στην περιοχή Lavapies, ήταν το πρώτο σχολείο Κληρικών (Escolapios) στη Μαδρίτη. Το κτίριο, αφιερωμένο στον προστάτη άγιο του τότε βασιλιά Φερδινάνδου VI, χτίστηκε τον δέκατο όγδοο αιώνα και ήταν ένα σχολείο για παιδιά. Είναι σήμερα βιβλιοθήκη του Εξ’ Αποστάσεως Πανεπιστημίου της Ισπανίας.

Παρίσι;

Όχι, Μαδρίτη. Η Σχολή Μεταλλειολόγων στην οδό Ríos Rosas εγκαινιάστηκε το 1893. Ο αρχιτέκτονας σχεδίασε ένα ορθογώνιο κτίριο χτισμένο γύρω από μια κεντρική αυλή με δύο πύργους που ολοκληρώνονται από θόλους γαλλικού στυλ. Το αίθριο καλύπτεται από μια δομή χάλυβα και γυαλιού. Ολόκληρο το κτίριο αποπνέει μια παριζιάνικη επιρροή.

Βιέννη;

Όχι, Μαδρίτη. Η εκκλησία Santa Barbara ανήκε στη μονή Salesas Reales, που ιδρύθηκε από τη βασίλισσα Bárbara de Braganza το 1748. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, οι μοναχές εκδιώχθηκαν και το μοναστήρι έγινε Δικαστικό Μέγαρο. Η εκκλησία του έγινε μια ακόμα ενορία της Μαδρίτης αλλά με βασιλικούς «ενορίτες». Εκεί βρίσκονται θαμμένοι η βασίλισσα Bárbara de Braganza και ο σύζυγός της, ο βασιλιάς Φερδινάνδος VI, οι οποίοι αρνήθηκαν να ταφούν στο μοναστήρι El Escorial όπως οι υπόλοιποι βασιλιάδες της Ισπανίας.

Λισσαβώνα;

Όχι, Μαδρίτη. Ο καθεδρικός ναός Alcalá de Henares είναι η έδρα της ομώνυμης επισκοπής και ο μοναδικός στον κόσμο, μαζί με την εκκλησία του San Pedro de Lovaina, ο οποίος κατέχει τον τιμητικό τίτλο «Iglesia Magistral», κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι ιερείς του θα έπρεπε να είναι διδάκτορες θεολόγοι. Χτίστηκε στο τέλος της γοτθικής περιόδου, ως εκ τούτου, πολλά από τα στοιχεία του είναι τυπικά αναγεννησιακά.

Βαρκελώνη;

Όχι, Μαδρίτη. Το "Caixa Forum" του "Paseo del Prado" είναι μια από τις τελευταίες προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες πολιτιστικές προτάσεις που προσφέρει απλόχερα η πόλη. Εγκαινιάστηκε το 2008. Το συγκρότημα έχει σχεδιαστεί από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & De Meuron, το οποίο κατάφερε να χτίσει ένα μουσείο από το μηδέν με σεβασμό στις παλιές εγκαταστάσεις ρεύματος της περιοχής Mediodía. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο κάθετος κήπος, έργο του Γάλλου βοτανολόγου Patrick Blanc. Ο όρθιος αυτός κήπος καταλαμβάνει το διαχωριστικό τοίχωμα του παρακείμενου κτιρίου και αποτελείται από 15.000 φυτά 250 διαφορετικών ειδών.

Μήπως τα Πυρηναία;

Όχι, η Μαδρίτη. Στα βόρεια της επαρχίας της Μαδρίτης βρίσκεται το Buitrago del Lozoya, ένα μικρό οχυρωμένο χωριό που φρουρεί το πέρασμα της Somosierra. Ιδρύθηκε από τον Alfonso VI της Καστίλλης στο 1096 και εκτός από τα τείχη της, που χρονολογούνται από τον ενδέκατο αιώνα, το Buitrago έχει ένα κάστρο, μια εκκλησία γοτθικο-αραβικού ρυθμού και ακόμη και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Πικάσο με έργα που ο καλλιτέχνης δώρισε στην κουρέα του, ο οποίος γεννήθηκε στο συγκεκριμένο χωριό.

Φινλανδία;

Όχι, Μαδρίτη. Κοντά στη Rascafría, στα περίχωρα του μοναστηριού της Santa María del Paular, βρίσκεται το δάσος της Φινλανδίας, ένα δάσος από κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα παρόμοια με εκείνα της βόρειας Ευρώπης. Το δάσος ωφελείται από το μικροκλίμα που επικρατεί στο οροπέδιο Lozoya, το οποίο βρίσκεται 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περιβάλλεται από βουνοκορφές 2.000 μέτρων, αλλά και από τις αυξημένες βροχοπτώσεις σε σχέση με το υπόλοιπο του οροπεδίου. Τα χιόνια κάνουν συχνά την εμφάνισή τους το χειμώνα. Το καλοκαίρι οι ήπιες θερμοκρασίες το έχουν μετατρέψει σε αγαπημένο σημείο αναφοράς για πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης.

Σικάγο;

Όχι, Μαδρίτη. Στα 230 μέτρα πάνω από το εδάφος, όπου βρίσκεται η στέγη του Torre Espacio, η κίνηση από το ξακουστό Paseo de la Castellana μοιάζει με μακρινή φήμη. Το σύμπλεγμα των ουρανοξυστών γνωστό ως "Cuatro Torres» χτίστηκε μεταξύ 2004 και 2008. Ο ψηλότερος είναι ο ουρανοξύστης Caja Madrid, ο οποίος με ύψος 250 μέτρων είναι ο μεγαλύτερος στην Ισπανία και ο πέμπτος ψηλότερος στην Ευρώπη.

Σκωτία;

Όχι, Μαδρίτη. Το 1907 ο βασιλιάς Alfonso XIII εγκαινίασε τη δεξαμενή Santillana, η οποία κατασκευάστηκε στην κοίτη του ποταμού Manzanares. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν στο φράγμα ένα πύργο γοτθικού ρυθμού που χρησιμεύει για να αναδείξει το μεσαιωνικό κάστρο που βρίσκεται στο άλλο άκρο της δεξαμενής. Τη δεκαετία του 60 το φράγμα ήταν μικρό για τις ανάγκες της περιοχής και έτσι αποφασίστηκε να το μεγαλώσουν. Με αυτόν τον τρόπο ο πύργος βρίσκεται πια στην μέση μιας τεχνητής λίμνης και από εκεί εδώ και έναν αιώνα παρατηρεί το επίπεδο του νερού άλλοτε να ανεβαίνει κι άλλοτε να κατεβαίνει.

Ισλανδία;

Όχι, Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1964 η ξηρασία χτύπησε άγρια την πρωτεύουσα της Ισπανίας. Προέκυψε τότε η σκέψη να διατηρηθούν ψηλά τα νερά του ποταμού Lozoya, λόγω της αυξημένης βροχώπτωσης της περιοχής. Η δεξαμενή άνοιξε τρία χρόνια μετά αφήνοντας μια υπέροχη τεχνητή λίμνη 480 στρεμμάτων στους πρόποδες της οροσειράς. Εκτός από αυτή τη δεξαμενή, ο ποταμός Lozoya έχει τέσσερις ακόμη δεξαμενές, οπότε όταν αναφερόμαστε στο νερό της Μαδρίτης, το οποίο φημίζεται για την ποιότητά του, είναι σαν να αναφερόμαστε στο νερό του ποταμού Lozoya.

Βουργουνδία;

Όχι, Μαδρίτη. Το 1782, ο βασιλιάς Κάρολος ο 3ος ίδρυσε στο Aranjuez το οινοποιείο Bodega del Real Cortijo για τη διατήρηση και τη γήρανση του ομώνυμου κρασιού. Το οινοποιείο συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ακόμη και σήμερα. Παράγει πολύ λίγα μπουκάλια (25.000 ετησίως), τα οποία έχουν την ευκαιρεία να γευτούν μόνο τα μέλη μιας επίλεκτης οινολογικής λέσχης. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων στα εκατονταετή σπήλαια του, καθώς και δοκιμές κρασιού.

Μαδρίτη;

Ναι, Μαδρίτη! Ο όγκος του καθεδρικού ναού Almudena ορθώνεται εντυπωσιακός σκαρφαλωμένος στο ύψωμα όπου χιλιάδες χρόνια πριν γεννήθηκε η πόλη. Λίγα μέτρα πιο κάτω ρέει ο ταπεινός Manzanares, μέχρι να χαθεί προς το σημείο που εξαφανίζεται. Λένε ότι κάποτε, ένας δημοτικός σύμβουλος της πόλης προσκάλεσε τον Lope de Vega στα εγκαίνια της γέφυρας. Ο θεατρικός συγγραφέας παρουσιάστηκε στο ρυάκι και όταν είδε την αντίθεση ανάμεσα στο μεγαλείο της γέφυρας και τη δυστυχία του ποταμού, είπε στον κυβερνήτη ότι η Μαδρίτη έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο να αγοράσει έναν ποταμό ή να πουλήσει μια γέφυρά. Σήμερα, μετά από αρκετά υδραυλικά έργα τα οποία έχουν σταθεροποιήσει τη ροή του και τον καθαρισμό του, η πόλη μπορεί να έχει και τους δύο τρόπους: νερό (αν και όχι άφθονο) και μικρές γέφυρες, όπως το γεφύρι της βασίλισσας Βικτωρίας που χτίστηκε το 1908.

Προσαρμογή από τα ισπανικά: Los secretos mejor guardados de Madrid